Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

    Hoe 'verkoop' je blended learning intern? 7 tips voor ultiem leerrendement

    blended learning leerrendementHet is een veelvoorkomende situatie voor iedere HR of L&D professional: er komt een (vaak zeer concrete) opleidingsvraag vanuit de werkvloer en medewerkers moeten op korte termijn getraind worden… Je legt de vraag neer bij een in - of externe trainingsafdeling, er wordt een standaard, of wellicht maatwerk-training uitgevoerd, en dat was dat. Alle deelnemers hebben de kennis tot zich genomen dus dat komt helemaal goed op de werkvloer! Of toch niet..?  Zelf vraag je je regelmatig af wat het leerrendement is van zo’n traject en wat je nu echt zichtbaar en meetbaar terug ziet van zo’n training op de werkvloer. In dit blogartikel vertel ik hoe je met de inzet van blended learning zorgt voor een hoger leerrendement.

    Er gaat best wel wat geld om in L&D. Trainingen hebben in het verleden niet altijd het gewenste resultaat opgeleverd. Hierdoor kan het zijn dat het management kritisch tegenover nieuwe opleidingstrajecten staat. Aan jou de taak om te laten zien dat een blended learning traject wél echt kan zorgen voor een zichtbare, meetbare en blijvende prestatieverbetering op de werkvloer.

    “Develop people, thrive business”

    Een goed en effectief leertraject opzetten is een kunst op zich. Niet alleen wil je dat je medewerkers de kennis die ze meekrijgen, kunnen toepassen – je wilt een zichtbare verbetering van bedrijfsresultaten op de werkvloer zien. ‘Develop people, thrive business’ dus. Het opleiden van je mensen moet leiden tot een verbetering van het bedrijfsresultaat op één of meerdere, vooraf bepaalde KPI’s.  Bijvoorbeeld: een verkooptraining voor retailmedewerkers op één bepaalde productgroep, zou je één op één terug moeten zien in een hogere omzet binnen die productcategorie. 

    “Develop people”

    Er zijn een aantal factoren die bepalend zijn voor het realiseren van zichtbare en blijvende prestatieverbetering op de werkvloer. De allesbepalende factor is de vertaling van theorie naar praktijk. Alleen iets horen in een training? Dat werkt niet. Maar het vervolgens aan de hand van een praktische opdracht toepassen? Dat verhoogt het leerrendement onmiddellijk! Een dat is precies het sterke punt van blended learning.

    Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten bij het opzetten van een opleidingstraject met een - zoals het ook wel genoemd wordt - performance-based karakter. Hieronder geef ik je een aantal tips die je helpen om het leerrendement te verhogen en dus de bedrijfsresultaten te verbeteren.

    1. Stakeholders: staat iedereen achter de gekozen leeroplossing? Is iedereen aan boord? Zowel de organisatie, het management als de lerende zelf moeten zich inzetten voor het leertraject.
    2. Gewenst gedrag: is het duidelijk wat het onderliggende probleem van de opleidingsvraag is? Zorg dat duidelijk vastligt wat het te realiseren gewenste gedrag is.
    3. Transfer: zorg voor mogelijkheden om de geleerde kennis toe te passen in de praktijk.
    4. Motivatie: breng de motivatie van de medewerker in kaart en speel hier op in, bijvoorbeeld met behulp van adaptief leren.
    5. Borging en verankering: zorg dat kennis geborgd wordt. Vaak is een training een eenmalige sessie, waarna de veronderstelling bestaat dat de kennis wel toegepast gaat worden op de werkvloer. Dat werkt in de praktijk nét wat anders. Zorg voor regelmatige ‘stimuli’: test kennis op terugkerende basis of borg kennis en vaardigheden door de inzet van leren op de werkvloer en leren van elkaar.
    6. Sociale ondersteuning: krijgt een medewerker ook op de werkvloer de juiste ondersteuning? Wie begeleidt de medewerker en hoe ziet die begeleiding eruit?
    7. Inzet van (leer)technologie: zet waar nodig technologie in om een blended traject effectiever en efficiënter te maken. Learning analytics geven je daarbij de inzichten die je nodig hebt.

    “Thrive business”

    Een laatste tip? Leg vooraf voor je interne stakeholders vast wat een blended traject kost en wat het jullie als bedrijf gaat opleveren. Vaak een mooie manier om de handen op elkaar te krijgen voor een traject dat zowel het leerrendement als bedrijfsresultaat verhoogt! Reken daarbij bijvoorbeeld ook door wat de inzet van een dergelijk traject je bespaart op personeelsverloop en productiviteit.

    Wil je weten hoe je een ultiem blended learning traject kunt opzetten? Download dan de whitepaper ‘The perfect blend’.

    Recente berichten

    infographic perfect blend mockup 2023-4-1

    Meer weten over hoe je een training blended maakt? Download het stappenplan 'The perfect blend'

    In deze infographic vertellen we hoe je meer rendement uit je Learning & Development programma kunt halen. Want hoe ontwikkel je nu de perfect blend en welke elementen heb je daarvoor nodig? Wij hebben het voor je samengevat in een handig stappenplan.

    Graag, stuur mij de whitepaper!