Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

    Het wat, waarom, wanneer en hoe van performance support

    performance supportIn onze huidige tijd volgen maatschappelijke veranderingen elkaar snel op. Wat er van medewerkers op de werkplek verwacht wordt, hoe mensen zich ontwikkelen en - niet in de laatste plaats - ook de technologie die hierin kan ondersteunen verandert razendsnel. In zo’n omgeving zullen medewerkers continu moeten blijven leren, ook op de werkplek. Met behulp van performance support kun je je medewerkers hierin faciliteren. In dit blogartikel vertel ik wat performance support is en waarom, wanneer en hoe je het inzet.

    Wat is performance support?

    Performance support is de ondersteuning die je medewerkers biedt door informatie te geven in de werksituatie – precies op het moment waarop het nodig is en ook in de mate waarin behoefte is aan die informatie. Performance support is een vorm van leren die goed past binnen het 70-20-10 model van Charles Jennings, een model dat veel gebruikt wordt bij het inrichten van leren in 70-20-10 leermodelorganisaties voor werkenden.

    Veel van de kennis en vaardigheden die je op doet (zo’n 70%) leer je namelijk op je werkplek. Bijvoorbeeld door mee te kijken met een goede collega of dankzij een instructie op de werkplek. Maar ook door te reflecteren op je eigen werk en bewust na te gaan wat het effect daarvan was. Sommige complexere zaken (zo’n 20% van je werkinhoud) leer je sneller door feedback te krijgen van anderen. Het kan een eyeopener zijn voor dingen die je zelf nog niet gezien had. Tenslotte is er 10% van alle werkinhoud die mensen het beste aanleren in een e-learning, klassikale training of andere ‘formele leervorm’, bijvoorbeeld omdat het fijner is om eerst in een veilig omgeving te oefenen, voordat je het in de praktijk brengt.

    Feit blijft echter dat het grootste deel van het leer- en ontwikkelproces plaatsvindt op de werkplek. En dat betekent dat je je leervormen daar op aan moet passen. Performance support is een goede leervorm om medewerkers te ondersteunen in het leren op de werkplek. 

    De voordelen van performance support

    Bij performance support leer je vaardigheden aan op het moment dat je ze ook daadwerkelijk in de praktijk gaat inzetten. En dat heeft twee grote voordelen:

    1. Performance support ondervangt de beperkingen van je geheugen. Alles onthouden is namelijk niet haalbaar. Denk maar eens aan de laatste klassikale training of bijeenkomst die je hebt gevolgd. Hoeveel procent van al deze informatie kun je meteen in de praktijk toepassen? Van alles wat je leert is een groot gedeelte waarschijnlijk al weggezakt op het moment dat je de kennis of vaardigheden wél nodig hebt. Goede performance support - met de juiste tools - maakt het juist mogelijk om efficiënt informatie op te halen en te gebruiken op het moment dat de situatie zich voordoet. Bovendien sla je op die manier de geleerde informatie op in je lange termijn geheugen in plaats van je in je werkgeheugen.
    2. Performance support zorgt ervoor dat je leert op het moment dat je het meest gemotiveerd bent. Je hebt namelijk een probleem en gaat vanuit daar leren hoe je dit kunt oplossen. Ga bij jezelf maar na – wat doe jij als je een klus in huis wilt aanpakken, maar niet precies weet waar te beginnen? Het eerste wat veel mensen doen is op YouTube een instructievideo zoeken. De ultieme vorm van performance support!

    Performance support – wanneer inzetten?

    Maar wanneer zet je als organisatie performance support effectief in? Een zeer bruikbaar model om mensen te ondersteunen bij het uitvoeren van taken op de werkplek is uitgewerkt door Bob Mosher en Concrad Gottfredson. Zij gaan er van uit dat er vijf momenten zijn waarop mensen gemotiveerd zijn om te leren:

    1. Als ze iets nieuws gaan leren;
    2. Als ze zich willen specialiseren of verdiepen in een onderwerp;
    3. Als ze iets gaan doen in de praktijk, maar niet meer weten hoe het in zijn werk gaat;
    4. Als zich een probleem voordoet;
    5. Als er iets verandert.

    Het advies? Bij het leren van iets nieuws of het opdoen van specialistische kennis (moment 1 & 2) zet je formele instructie in. Bij alle andere momenten (3 , 4 & 5) is performance support bij uitstek het middel om mensen effectief én efficiënt te laten leren.

    Performance support – tools

    Performance support heeft dus een groot aantal voordelen. Maar hoe geef je concreet vorm aan deze manier van leren? Kiezen voor de juist tools die de lerende in staat stellen om op het juiste moment te leren is daarbij een belangrijke voorwaarde. Dit kan bijvoorbeeld door een collega als vraagbaak aan te wijzen, maar ook – onafhankelijk van een persoon – door middel van een checklist of instructievideo. De vorm die daarbij effectief bewezen is, is het aanbieden van learning bites: korte, overzichtelijke modules die een onderwerp beknopt uitleggen. Het inrichten van een goed blended traject waarbij op het juiste moment learning bites aangeboden worden, gecombineerd met de mogelijkheid om daarop op het gewenste moment terug te kunnen grijpen biedt op de werkplek dan ook grote voordelen.

    Wil je weten hoe je een ultiem blended learning traject kunt opzetten waarin ook performance support is verwerkt? Download dan de whitepaper ‘The perfect blend’.

    Recente berichten