Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

    Zo maak je een virtual classroom training breinvriendelijk!

    Een goede virtual classroom training moet aan een aantal randvoorwaarden voldoen. Zo moet de techniek in orde zijn, er moet interactie plaatsvinden, de trainer heeft skills en kennis van de virtuele omgeving en de bijbehorende functionaliteiten nodig en tijdsblokken moeten korter zijn vergeleken met een face-to-face training. Natuurlijk heeft een trainer in een virtual classroom setting ook kennis nodig over de wijze waarop deelnemers zich online gedragen en hoe leerstof het beste online verwekt wordt. 

    BreinprincipesBij HBtraining benaderen we al onze leeroplossingen vanuit het perspectief van de werking van het brein. We maken daarbij onderscheid tussen zes praktische breinprincipes. Deze vormen letterlijk nieuwe en sterke verbindingen in je hersenen. Op basis hiervan optimaliseren we kennis, vaardigheden en attitude en bevorderen we het verwerken en onthouden van het geleerde, of dat nu face-to-face of online is.

    In dit artikel nemen we je graag mee in de zes breinprincipes en hoe je deze toepast om een virtual classroom training aantrekkelijk te maken!

    Emotie: vergemakkelijken van onthouden

    Leren en emoties zijn sterk gerelateerd aan elkaar. Emoties vergemakkelijken het proces van onthouden. Een deelnemer die weinig ervaring heeft met een virtual classroom setting kan de training in het begin even als spannend ervaren. Een volgende deelnemer gaat de training wellicht in met het beeld dat een virtual classroom training saai is of dat hij alleen maar naar een scherm hoeft te kijken. Daarom is het van belang om te zorgen voor een goede check-in bij aanvang van de virtual classroom training en de deelnemers snel op hun gemak te stellen. Laat ze in bijvoorbeeld break out rooms wat interactieve dingen doen en prikkel ze. Zorg dat het leuk en uitdagend is!

    Creatie: leren door zelf te doen 

    Maar liefst 70% van wat je leert, leer je door zelf te doen! Het is dan belangrijk om deelnemers van een virtual classroom training vooral ook zélf aan de slag te zetten. Je kunt hierbij denken aan een digitaal rollenspel of praktische opdrachten. Maak daarbij ook gebruik maakt van activerende tools zoals bijvoorbeeld een digitaal whiteboard of de deelnemer aan de slag zetten in break out rooms.

    Focus: aandacht = onthouden en leren 

    Aandacht is een voorwaarde om te onthouden en te leren. Jouw brein beslist in enkele seconden of iets interessant is of niet. Maak je training daarom zo dat er aandacht is, het nuttig is en een deelnemer er een voorstelling van kan maken. Blijf in een virtual classroom de deelnemers wijzen op de leerdoelen. Ook een aanrader: gebruik een voor de deelnemer relevante achtergrondomgeving in je virtuele setting. Train je medewerkers van een elektronicazaak, kies dan ook voor een dergelijke visuele omgeving.

    Herhaling: kennis en ervaring opslaan 

    Herhaling is één van de belangrijkste manieren om te leren en kennis en ervaring op te slaan. Herhaal dan ook dezelfde boodschap op verschillende momenten en steeds een beetje anders verpakt. Geef een deelnemer bijvoorbeeld een opdracht om iets te herhalen wat in de training aan bod is gekomen maar dan direct toegepast in het eigen werkveld van de deelnemer, in zijn of haar eigen praktijk. 

    Zintuiglijk rijk: beter leren door stimuleren zintuigen 

    Voelen, ruiken, proeven.. Alles om ons heen komt bij ons binnen via onze zintuigen, die allemaal samenwerken. We leren beter wanneer we verschillende zintuigen tegelijkertijd stimuleren. Dit aspect is in een virtual classroom natuurlijk wat lastiger te organiseren. Maar train je bijvoorbeeld medewerkers van een koffiemerk, dan kun je ze eens de opdracht geven om zelf een koffie te gaan maken en daarmee de zintuigen te prikkelen. Of laat een deelnemer eens met pen en papier schrijven, zodat het oogcontact met het scherm ook eens verbroken wordt. Dit is breinvriendelijker en daarnaast zorgt het opschrijven van dingen er voor dat de kennis in het brein beter wordt opgeslagen.

    Voortbouwen: voorkennis activeren

    De ruimte (capaciteit) in ons korte-termijn geheugen is beperkt. Je leert het makkelijkst als je patronen herkent. Activeer daarom de voorkennis van een deelnemer of maak eens gebruik van een partner en reflectie. Een rollenspel leent zich uitstekend om voort te bouwen op bestaande kennis. Het inzetten van een online whiteboard waarbij je deelnemers vooraf input vraagt naar hun kennis over een bepaald onderwerp is ook een goed idee om voort te bouwen op voorkennis.

    Frederik-circleMeer weten over virtual classroom training?

    Vraag dan onze gratis Virtual Classroom Masterclass aan! In deze videoreeks deelt onze expert Frederik zijn kennis met je over:

    • Face-to-face versus online leren: 4 vooroordelen rondom virtual classroom training ontkracht.
    • Waar je rekening mee moet houden als je een face-to-face training omzet naar een virtual classroom training.
    • De randvoorwaarden voor een succesvolle virtual classroom training.
    • Hoe je een virtual classroom training breinvriendelijk en aantrekkelijk maakt.

    Ja! Ik wil toegang tot de Virtual Classroom Masterclass!

     

    Recente berichten