Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

    Van face-to-face naar virtual classroom: hier moet je rekening mee houden bij het omzetten

    Regelmatig wordt gedacht dat een face-to-face training één op één omgezet kan worden naar een virtual classroom training. Maar dat is absoluut niet het geval! Er zijn een aantal praktische punten waar rekening mee gehouden moet worden.

    Natuurlijk zijn er bepaalde skills nodig om een virtual classroom training te kunnen verzorgen. Een trainer heeft kennis van de virtuele omgeving nodig, van de bijbehorende software om de virtuele training in te hosten en de beschikbare functionaliteiten en interactietools die toegepast kunnen worden. Ook heb je kennis nodig van de wijze waarop deelnemers zich online gedragen en vaardigheden en creativiteit om hiermee om te gaan.

    Behapbare tijdsblokken

    In een virtuele setting is het noodzakelijk om de tijdsblokken korter te maken dan in een live training. Na een uur virtuele training is een korte pauze écht nodig. Langer is lastig voor een deelnemer om de aandacht erbij te houden. Houd tijdsblokken in een virtual classroom training dus behapbaar!

    Opnieuw kijken naar de doelstelling

    Bij het omzetten van een face-to-face training naar een virtual classroom setting, is het aan te raden om opnieuw te kijken naar de doelstelling van de training. Welke onderwerpen moeten wel en niet deel uit maken van de virtual classroom training? En hoe bied je deze aan? Maak de interactie zo groot mogelijk en betrek deelnemers zoveel als kan. Welke vormen kun je bij welke onderwerpen toepassen? Sta stil bij wat wel en niet werkt in het brein van een deelnemer. En soms pijnlijk, maar kill your darlings. Sommige oefeningen werken nu eenmaal niet in een virtuele setting. 

    Groepsdynamiek

    De grootste aanpassing is het geven van de training zelf en het omgaan met de dynamiek in de groep. In een virtuele setting voelen deelnemers zich niet zo snel geroepen om het woord te nemen. Een trainer kan zo het gevoel krijgen dat hij de deelnemers niet meekrijgt. Deelnemers kunnen ook sneller afgeleid zijn in een virtuele setting. Een trainer moet daar echt aandacht voor hebben en dat ook kunnen benoemen. Een trainer kan hierbij gemakkelijk in de valkuil van zijn eigen perceptie trappen. Is iemand afgeleid, dan is het zaak daar iets mee te doen.

    Maak het persoonlijk

    We noemden het al eerder, maar in een virtuele setting is het erg belangrijk om deelnemers heel gericht aan te spreken met hun voornaam. Het is ook een optie om deelnemers het woord te laten doorgeven; je ziet dan vaak dat een deelnemer scherper is omdat hij of zij niet weet wanneer hij aan de beurt is.

     

    cover whitepaper vct met lijnMeer weten over virtual classroom training?

    Vraag dan onze whitepaper Virtual Classroom aan! Handige tips en adviezen over virtual classroom training. Met onder andere de volgende onderwerpen: 

    • Face-to-face versus online leren: 4 vooroordelen rondom virtual classroom training ontkracht.
    • Waar je rekening mee moet houden als je een face-to-face training omzet naar een virtual classroom training.
    • De randvoorwaarden voor een succesvolle virtual classroom training.
    • Hoe je een virtual classroom training breinvriendelijk en aantrekkelijk maakt.

    Ja, stuur mij de whitepaper!

     

    Recente berichten