Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

    Een online training geven? Lees deze tips voordat je begint!

    Lessen, cursussen en trainingsmogelijkheden zijn de afgelopen jaren massaal naar online gegaan. Misschien ben je relatief nieuw in deze wereld en merk je dat de tijd waarin we momenteel leven er voor heeft gezorgd dat je meer virtueel bezig bent. Maar hoe overbrug je de overgang van het geven van een fysieke naar een online training? We geven je 5 virtuele trainingstips zodat jij de kunst kunt leren om een boeiende en effectieve training te geven.

    De virtuele verbinding

    Het lijkt misschien alsof een virtual classroom training een kwestie is van al je trainingsmateriaal online uploaden en een Zoom-vergadering houden met de deelnemers waarbij je alles doorloopt. Maar het is zoveel meer dan dat. De kandidaten moeten niet alleen de trainingsstof begrijpen, maar ook hun aandacht erbij kunnen houden. De trainer moet hiervoor zorgen door extra enthousiasme in te zetten. Je moet het vermogen hebben om virtueel een verbinding te creëren.

    Onze tips

    Vorm kleinere groepen
    Geef virtual classroom trainingen aan kleinere groepen van 6 tot maximaal 10 personen. Dit creëert een intieme groepsvorming. Zo zijn mensen bereid om te delen, fouten te maken en samenhang te ontwikkelen. Introverte personen voelen zich in een kleinere omgeving meer op hun gemak bij het betrekken van anderen. Wanneer je een typische eendaagse persoonlijke training wilt omzetten naar een virtuele training, dan kun je deze het beste opdelen in meerdere kleinere sessies die verspreid zijn over meerdere dagen.

    Overweeg activiteiten voorafgaand aan de sessie
    Of je nu bijscholing of een onboarding training aanbied. Overweeg pre-sessieactiviteiten voor de deelnemers om ze op gang te brengen. Zo betrek je deelnemers voordat ze het virtuele klaslokaal binnenkomen. Stuur bijvoorbeeld een korte video-tutorial over het gebruik van het eLearning-platform of laat deelnemers een enquête invullen over hun kennis en hun doelen voor de training.

    VCT tips

    Vermijd de neiging om les te geven

    Het is makkelijk om in de val te lopen door eenvoudig het lesmateriaal op te lezen. Wanneer je dit doet zal je snel de aandacht van de kijkers verliezen. Dus houdt je camera zoveel mogelijk ingeschakeld in plaats van alleen je scherm te delen en voor te lezen. Heb je hier moeite mee? Gebruik dan een timer die je eraan herinnert dat je moet stoppen met vertellen en vragen moet stellen aan de deelnemers om een gesprek op gang te brengen.

    Bereid je goed voor
    Voor het geven van een virtuele training moet je professioneel getraind worden. Dit kun je bijvoorbeeld door de training ‘train de trainer’ te volgen. Leer hoe je jouw (trainings)platform gebruikt, hoe je de inhoud van de training opdeelt en hoe je open vragen ontwikkelt. Dingen die in een persoonlijke training werkten, werken mogelijk niet in een virtuele training door de veranderende setting. Daarom is het belangrijk om je hierin te verdiepen.

    Schets een verwachting
    Houd rekening met de verschillende soorten deelnemers die deel kunnen nemen aan de virtual classroom training. Schets samen een gedeelde verwachting en maak je training tot een succes. Geef kleine stukken informatie weg, stel open vragen en geef de kandidaten een kans om gedachten en ideeën met elkaar te delen. Dit vormt de basis voor ontdekkend leren en zorgt ervoor dat de stof meteen kan worden toegepast.

    cover whitepaper vct met lijnMeer weten over virtual classroom training?

    Vraag dan onze whitepaper Virtual Classroom aan! Handige tips en adviezen over virtual classroom training. Met onder andere de volgende onderwerpen: 

    • Face-to-face versus online leren: 4 vooroordelen rondom virtual classroom training ontkracht.
    • Waar je rekening mee moet houden als je een face-to-face training omzet naar een virtual classroom training.
    • De randvoorwaarden voor een succesvolle virtual classroom training.
    • Hoe je een virtual classroom training breinvriendelijk en aantrekkelijk maakt.

    Ja, stuur mij de whitepaper!

     

    Recente berichten