Cases

Laat je inspireren

    Waarom je in mijn workshop je smartphone afgeeft

    Als trainer zie ik het vaak: We starten de sessie en bijna iedereen heeft zijn smartphone voor zich op de tafel liggen, uit gewoonte, net zoals tijdens vergaderingen, één op één gesprekken, etc. Het toestel ligt letterlijk tussen de deelnemer en mezelf in.

    Verborgen boodschap

    We zijn ons niet bewust van de verborgen boodschap die dit met zich meebrengt: "Mijn smartphone heeft voorrang op ons gesprek". Daarnaast is de verleiding groot om het device snel even vast te nemen en te checken, uit gewoonte. "Oh, maar ik zet hem wel op stil hoor, geen probleem." of "Ik zal hem wegstoppen, dan worden we niet gestoord.", geven mijn deelnemers dan, altijd met goede bedoelingen, te kennen. Daarmee is het dan meteen opgelost. Of niet?

    Reflex

    Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld meer dan 100 keer per dag onze smartphone "unlocken" zonder echt doel, gewoon om even te checken of we zeker niets gemist hebben. De kracht van die gewoonte is zo sterk dat deelnemers, vaak onbewust, hun device toch tevoorschijn halen. Wellicht verslapte de deelnemer zijn aandacht even (wat heel normaal is tijdens een hele dag training) waardoor de reflex ‘smartphone tevoorschijn halen’ overneemt. Of misschien vroeg het device aandacht door even licht te trillen...

    Smartwatch

    De laatste tijd zie ik bij deelnemers een nieuwe evolutie: de smartwatch. Goed nieuws, hierdoor kan de smartphone in de tas of broekzak blijven, opgelost! Of niet? Mensen gaan gewoon om de haverklap naar hun horloge kijken. Als trainer moet je dan wel even over je interpretatie daarvan kunnen heenkijken: "Neen, het betekent niet dat ze weg moeten of het saai vinden. Ze kregen net een berichtje.", hoor ik mezelf denken.

    Terug op workshop richten kost tijd

    Je kan het banaal noemen, maar het kost de deelnemer wel tijd om nadien de aandacht terug op de workshop te richten. Onderzoek leert ons zo'n 2 tot 4 minuten na een kleine afleiding zoals "even checken" en tot 25 minuten na het schrijven en versturen van kort tekstbericht. Doe dit 5 keer per dag tijdens een sessie en je bent 2 uur (!) van je workshop kwijt.

    Als je dit leest denk je misschien: "Dat laat je als trainer toch niet toe!" of "Dan maak je daar toch een opmerking over, feedback geven is je vak!". Terecht! Als trainer wil je je echter voor de volle 100% kunnen focussen op het onderwerp en de ontwikkeling van de deelnemers. Meermaals per dag mensen aanspreken op hun smartphonegebruik is daar niet echt bevorderlijk voor.

    Aandacht geven aan wat echt van belang is 

    Daarom besloot ik een tijd geleden een nieuwe regel in te voeren tijdens mijn trainingen: Alle devices (inclusief smartwatches) gaan tijdens de workshop in ‘The Box’, probleem opgelost! Als ik het zo schrijf komt het wellicht wat streng over. Door hierover een open gesprek te voeren, wat kritische vragen te stellen en soms wat onderhandelen zijn tot nu toe alle deelnemers steeds bereid hun devices af te geven.

    En het levert echt wat op: het geeft rust in de training. Trainer en deelnemer kunnen veel meer en langer aandacht geven aan wat echt van belang is. Soms vergeten deelnemers zelfs hun devices uit ‘The Box’ te halen waardoor er tijdens pauzes gesproken wordt met mekaar in plaats van die stiltes die je soms krijgt wanneer iedereen op z'n schermpje tuurt. Ook mooi om te zien is hoe deelnemers na pauzes gewoon zelf hun smartphone terug in ‘The Box’ gaan steken. En na afloop geven ze aan dat het best aangenaam is om eens ‘disconnected’ te zijn.

    Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet anti-smartphones. Integendeel, ik zou zelf niet zonder kunnen. Maar ik ben wel pro effectieve trainingen. En deze eenvoudige ingreep helpt daar enorm bij. Ik kan het dus enkel aanraden aan iedereen die vergaderingen, workshops of trainingen faciliteert. Veel succes!

    Recente berichten

    Whitepaper_the_perfect_blend

    Meer weten over effectieve trainingen? Lees onze whitepaper 'The perfect blend'

    In deze whitepaper vertellen we hoe je meer rendement uit je Learning & Development programma kunt halen. In termen van kennis, skills én bedrijfsresultaten. We bekijken uitdagingen op het gebied van leren waar organisaties vandaag de dag voor staan. We laten je zien hoe je met een nieuwe kijk op leren en een effectieve leeroplossing bouwt aan een moderne leerorganisatie waarin de lerende centraal staat.

    Graag, stuur mij de whitepaper!