Develop people. Thrive business.

Lp1-Hero.jpg

Alles wat je moet weten over blended learning

 

Wat is blended learning?

Blended learning is een combinatie van e-learning en live training, een mix van leren mét en zonder technologie. Door verschillende manieren van leren samen te brengen, worden de voordelen van elk element versterkt en het leerrendement vergroot. De lerende staat hierbij centraal in het leerproces. Dat wil zeggen dat je voor elke deelnemer of groep het optimale opleidingsprogramma samenstelt. Dit is het ideale leerpad, met relevante inhoud en een goede mix van leervormen die afgestemd is op specifieke leerdoelen.

 

 

Het leerproces

Om blended learning succesvol in te zetten is het belangrijk dat elke leerinterventie bijdraagt aan een specifiek leerdoel. Maar wat die doelen dan precies zijn, is soms best lastig scherp te krijgen. Om te bepalen welke leerinterventies nodig zijn, moet je eerst weten welke fases de lerende doorloopt in het leerproces. Elke fase kent namelijk zijn eigen leermechanismen.

In een leerproces neemt de complexiteit geleidelijk aan toe, terwijl de begeleiding afneemt. De context verandert van de veilige (online) trainingsomgeving naar de werkpraktijk. Zouden we dat in een grafiek visualiseren, dan zien we dus een oplopende en een aflopende lijn die elkaar theoretisch gezien kruizen. Elke leerinterventie moet qua complexiteit en begeleiding passen bij het punt in het leerproces waar de lerende zich op dat moment bevindt.

HBtrainingEen effectief leertraject volgt de vier fases van het leerproces. Zo zorg je uiteindelijk voor optimaal leerrendement.

Bekijk de 4 fases van een optimaal leerproces

 

 

Adaptief leren

Organisaties zoeken naar manieren om leertrajecten persoonlijker en dus efficiënter te maken. Ieder mens leert en ontwikkelt tenslotte op zijn eigen, unieke manier. Het komt nog vaak voor dat alle deelnemers dezelfde lesinhoud aangeboden krijgen met slechts beperkte mogelijkheden tot individuele leertrajecten. Zonde, vooral als je alle tools tot je beschikking hebt om de lessen te personaliseren! De volgende, interessante stap in de verdere ontwikkeling van e-learning gaat daarom over adaptief leren. Dit is een vorm van gepersonaliseerd leren waarbij het lesmateriaal wordt aangepast op de leerdoelen, kennis en vaardigheden van de werknemer, op basis van real-time data. Dit gaat verder dan alleen personaliseren. Het leerprogramma groeit mee met de lerende en kijkt naar de benodigde leercontent per leermoment.

Concreet krijgen medewerkers tijdens hun e-learningsessies vragen aangeboden die hun inzicht en begrip van de gegeven leercontent in real-time evalueren. Afhankelijk van hun score op de leermodules biedt de adaptive learning software eenvoudigere of juist complexere inhoud aan. Zo doorlopen medewerkers het leerproces op hun eigen tempo. Maar niet alleen het niveau, ook de leerstijl wordt aangepast op de voorkeuren van de deelnemer. Zo kan het zijn dat de ene persoon liever een video kijkt, terwijl de andere meer baat heeft bij het lezen van een tekst. Met behulp van intelligente software en real-time data worden de leermodules continu aangepast op het leerniveau en de leervoorkeuren van de deelnemer, op dat specifieke moment. Een adaptief leerpad is bijzonder geschikt wanneer je groepen hebt van zeer verschillende medewerkers die allemaal naar hetzelfde niveau moeten worden gebracht. Geen ‘one size fits all’ maar een ‘right size fits one’!

Lees meer over adaptief leren

 

 

Blended learning voordelen

Dat blended learning in het bedrijfsleven ontstaan is, is niet gek. Het heeft voor een bedrijf natuurlijk grote voordelen om groepen medewerkers collectief training aan te bieden – zónder de nadelen van het bij elkaar moeten brengen van medewerkers die op verschillende plaatsen in het land werken. Ook de tijdsinvestering van opleiden en ontwikkelen kan op die manier teruggebracht worden. Opleiden wordt zo een stuk efficiënter.

Maar niet alleen voor een bedrijf zijn er voordelen aan het combineren van online en ‘traditioneel’ trainen. Als bij een blended learning traject de lerende écht centraal wordt gezet en er een variatie aan leerervaringen wordt ingezet, dan werkt dat versterkend op het leerproces.

 • Het faciliteert de trainer
 • Het maakt gepersonaliseerd leren mogelijk
 • Het vergroot het ‘eigenaarschap’ van de lerende
 • Het stimuleert leren van elkaar
 • Het maakt voortgang en resultaten inzichtelijk
 • Het inspireert de lerende

 

Lees alle blended learning voordelen

 

 

Blended learning toepassingen

De voordelen van blended learning zijn duidelijk. Maar kan een blended learning oplossing ook succesvol zijn voor jouw organisatie? Hieronder enkele voorbeelden waarin blended learning in de praktijk zoal wordt toegepast:

Onboarding van nieuwe medewerkers

Het inwerken van nieuwe medewerkers is een intensief maar o zo belangrijk proces. Zowel voor medewerkers zelf als voor de organisatie is het van belang dat zij een goede start maken binnen het bedrijf. Die eerste periode is namelijk essentieel voor een succesvolle en langdurige integratie binnen de organisatie. Een blended learning oplossing met een mix van leervormen biedt optimale ondersteuning aan het onboarding proces. Met blended learning zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers een vliegende start maken:

 • Het multimediale leermateriaal is heel geschikt voor de introductie van de cultuur, waarden en visie van het bedrijf;
 • Het onboarding programma kan gemakkelijk gepersonaliseerd worden;
 • De diverse en interactieve leermethoden zorgen voor meer betrokkenheid van de nieuwe medewerker;
 • Nieuwe medewerkers voelen zich welkom, gesteund en waardevol vanaf het eerste moment.

Creëer zelf een effectief en gepersonaliseerd onboarding traject met zowel algemene introductie als functiespecifieke kennis. Een blended learning oplossing zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers in een korte tijd en op een kostenefficiënte manier worden klaargestoomd voor het échte werk.

Lees meer over het opzetten van een effectief onboarding programma


Verkooptraining

In de competitieve en dynamische markt van nu is salestraining een essentieel onderdeel voor succes. Verkoopprofessionals hebben te maken met kritische klanten en moeten hun product of dienst steeds beter profileren. Hoe zorg je ervoor dat verkopers over de benodigde kennis en skills beschikken om beter te presteren en meer verkopen te realiseren? Blended learning biedt hier uitkomst:

 • Zorg dat verkopers genoeg tijd over houden voor dat wat echt belangrijk is: verkopen. Met online lesmateriaal kunnen medewerkers zelf flexibel hun leermomenten inplannen;
 • Breng medewerkers op de hoogte van de nieuwste productinformatie met just-in-time leermodules;
 • Biedt sales professionals voldoende ruimte om theorie te oefenen in de praktijk, bijvoorbeeld door middel van rollenspellen.

Met een blended learning oplossing zorg je ervoor dat verkopers over de kennis en vaardigheden beschikken die nodig zijn voor een moderne salesstrategie. 

Bekijk de 5 tips om meer uit je verkooptraining te halen

Klantcontact training

In klantcontactcenters is het verloop van personeel vaak erg hoog. Ondanks deze dynamiek wil je wel een constante kwaliteit realiseren. Om elke klant een gelijkwaardige ervaring te bieden moet je grote en constant wisselende groepen mensen trainen in klantcontact. Dat wil zeggen, de manier van klantcontact die past bij jouw organisatie. Een blended learning oplossing maakt het mogelijk om leertrajecten samen te stellen die aansluiten bij de waarden van jouw organisatie.

Op een kostenefficiënte manier kunnen grote groepen medewerkers op een eenduidige manier getraind worden. De rijke online leermethodes en de klassikale bijeenkomsten bieden medewerkers de kans om te oefenen met de uiteenlopende situaties waarmee ze in de praktijk te maken krijgen. Het plaats- en tijdonafhankelijk leren past bovendien perfect bij de wisselende werktijden in deze branche. En bij aangepast beleid of nieuwe producten kan het opleidingsprogramma gemakkelijk en snel aangepast worden, zodat medewerkers altijd over up to date kennis beschikken. Met een blended learning oplossing realiseer je als bedrijf een consistente klantervaring.

Bekijk de 4 elementen van efficiënte webcare training

 

 

Het rendement van blended learning

Er gaat best wel wat geld om in Learning & Development. Trainingen hebben in het verleden niet altijd het gewenste resultaat opgeleverd. Hierdoor kan het zijn dat het management kritisch tegenover nieuwe opleidingstrajecten staat. Aan jou de taak om te laten zien dat een blended learning traject wél echt kan zorgen voor een zichtbare, meetbare en blijvende prestatieverbetering op de werkvloer.

Er zijn een aantal factoren die bepalend zijn voor het realiseren van zichtbare en blijvende prestatieverbetering op de werkvloer. De allesbepalende factor is de vertaling van theorie naar praktijk. Alleen iets horen in een training? Dat werkt niet. Maar het vervolgens aan de hand van een praktische opdracht toepassen? Dat verhoogt het leerrendement onmiddellijk! En dat is precies het sterke punt van blended learning.

Bekijk de 7 tips voor ultiem leerrendement

 

 

Learning analytics

Één van de grootste uitdagingen voor Learning & Development professionals zit erin om  ervoor te zorgen dat deelnemers betrokken blijven bij het leerprogramma. De organisatie heeft er baat bij dat zoveel mogelijk medewerkers het leertraject succesvol afronden. Om dat te bereiken moet je zo goed mogelijk inspelen op de leerprestaties en -voorkeuren van de deelnemers. De inzichten uit learning analytics kunnen je hierbij helpen.

Wat zijn learning analytics?

Onder learning analytics verstaan we het meten, verzamelen, analyseren en rapporteren van data over de lerende en zijn omgeving. Deze data levert waardevolle informatie op die kan bijdragen aan de verbetering van het Learning & Development programma. Er zijn grofweg drie verschillende niveaus van learning analytics:

 1. Op individueel niveau kun je zien waar een deelnemer staat in het behalen van zijn of haar leerdoelen;
 2. Op controleniveau kan een leidinggevende zien waar deelnemers zich bevinden in het leertraject en of bepaalde targets zijn behaald.
 3. Op strategisch niveau kan de HR-manager zien of het Learning & Development programma de gewenste ROI oplevert.

Lees meer over het belang van learning analytics

 

Contact met een blended learning expert?

Download de whitepaper

Haal meer aantoonbaar rendement uit je opleidingsprogramma met een blended learning oplossing.

Whitepaper blended learning

Blended learning blogs