Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Kennismaking plannen
i-figure

E-learning algemeen

Hoe voorkom ik dat kennis weggaat uit mijn organisatie door vergrijzing?

We horen en merken al jaren dat de arbeidsmarkt snel vergrijst. Op 1 januari 2025 was 20,8% van de Nederlanders 65 jaar of ouder, tegenover 12,8% in 1990. De ‘grijze druk’ bedraagt inmiddels 35%: per 65-plusser zijn er nog maar drie 20- tot 65-jarigen. Binnen enkele jaren stijgt dat naar bijna 50% (Bron: CBS, 2025).

De gevolgen zijn duidelijk: ervaren medewerkers stromen uit, terwijl er te weinig jonge instroom is. Vooral zorg, techniek en onderwijs kampen met een personeelstekort. Daarbij dreigt waardevolle kennis, die jarenlang in hoofden van senior medewerkers zat, te verdwijnen. Als deze kennis niet tijdig wordt vastgelegd en gedeeld, leidt dat tot inefficiëntie, lagere productiviteit en een dalende kwaliteit van de dienstverlening.

We hebben het hier al jaren met elkaar over, maar toch zijn nog genoeg organisaties die het onheil op zich af zien komen en niet in actie komen. Ons advies: wacht niet tot de laatste twee maanden voor het pensioen van je senior medewerker met het in kaart brengen van welke kennis verloren kan gaan, of tot je ‘m net uitgezwaaid hebt. Proactief handelen voorkomt stress en verlies van waardevolle kennis over je organisatie.

Heb je al gedacht aan online leren?

Een van deze oplossingen is het inzetten van een leermanagementsysteem (LMS) om alle belangrijke kennis die in je organisatie aanwezig is, maar nog niet vastgelegd is te borgen. Een LMS biedt een snelle manier om alle ongeschreven kennis in je organisatie vast te leggen en toegankelijk te maken. Naast een centrale kennisbank kun je er ook e-learningmodules in onderbrengen, bijvoorbeeld:

  • Onboardingmodules voor verschillende functies in je organisatie.
  • Het bijbrengen van wet- en regelgeving die van invloed is op je organisatie.
  • Instructies rondom de belangrijke werkprocessen in jouw organisatie.
  • Scenario’s waarin geoefend kan worden met de verschillende situaties die in de praktijk voor kunnen komen.

Houd er verder rekening mee dat niet elke senior medewerker zit te springen om coach te zijn of de rol van kennisexpert op zich te nemen. Sommige ervaren medewerkers vinden het tijdsverspilling en willen vooral hun eigen werk doen. Het kost dus soms even tijd en moeite om de enthousiaste senior ambassadeurs te vinden die wel met plezier hun kennis delen en doorgeven aan de volgende generaties.

Waarom e-learning?

E-learning biedt een groot voordeel ten opzichte van klassikale trainingen: de vastgelegde kennis is altijd en overal toegankelijk. Zo kun je erop vertrouwen dat waardevolle informatie niet verloren raakt, omdat alles een vaste plek heeft gekregen. Ook kunnen medewerkers zelfstandig en op elk gewenst moment een module doorlopen. Ook als de senior medewerker even niet beschikbaar is. Hierdoor kan het leren continu door blijven gaan, ongeacht planning of personele bezetting.

Een praktisch stappenplan naar e-learning:

  1. Inventariseer de ‘zwevende’ kennis in je organisatie
    Breng in kaart welke kennis ‘zweeft’ binnen je organisatie. Vind je het lastig om hier grip op te krijgen? Loop dan eens een dag mee met een senior medewerker, ga met ze in gesprek. Waar krijgen zij de meeste vragen over? En waar ervaren de andere medewerkers een tekort aan kennis?
  2. Kies de juiste vorm
    Bepaal per onderwerp of je het vastlegt in een kennisbank, als e-learningmodule of juist in een praktijkgerichte vaardigheidstraining. Niet alles is namelijk geschikt voor alleen maar e-learning of training.
  3. Selecteer een LMS
    Ga je voor e-learning en heb je nog geen LMS? Kies dan een leer­managementsysteem dat bij jullie organisatie past. Nog geen LMS? Kijk dan eens naar het systeem van aNewSpring.
  4. Ontwikkel je modules
    Maak de e-learning in het gekozen platform. Heb je zelf de tijd en expertise? Top! Zo niet, wij helpen graag met het ontwerp, de didactiek en het aantrekkelijk maken van de e-learningcontent. Wil je hier meer over weten? Kijk naar E-learning door ons laten maken.

Kortom, wacht niet tot het allerlaatste moment voordat iemand met pensioen gaat en komt nu in actie! Wil je sparren over een passende e-learning­oplossing? Of waar je het beste kunt beginnen? We helpen je graag verder in een vrijblijvend adviesgesprek.

Contact

Kom in contact

Of je nu op zoek bent naar specifieke informatie, een demo wilt plannen, of gewoon wilt brainstormen over mogelijke oplossingen. Laat ons weten hoe we jouw e-learning doelen kunnen helpen realiseren.

"*" geeft vereiste velden aan