Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Na de training: 3 tips voor blijvende gedragsverandering bij je medewerkers

  Je teamlid Judith komt iedere dag te laat naar werk. Na talloze waarschuwingen en een groeiende teamfrustratie, wordt ze naar een time management training gestuurd. Wanneer ze terugkomt, zegt ze dat ze vastberaden is om het geleerde in de praktijk te brengen. Of je nu haar manager bent of een learning professional, hoe kun jij ervoor zorgen dat deze gedragsverandering plaatsvindt?

  COM-B framework 

  Een klassikale training is nog steeds de meest gebruikte trainingsmethode, maar om een gedragsverandering door te voeren is de training slechts het halve werk. Het échte werk vind plaats op kantoor, in dagelijkse routines en gesprekken met collega’s en klanten. Om je te helpen bij deze uitdagingen hebben wij 3 tips die jij kan toepassen om een blijvende gedragsverandering te stimuleren in jouw organisatie. Of je nu verantwoordelijk bent voor de resultaten na een training, leerontwikkelingen maakt of je teamleden wilt helpen.

  De basis van deze tips is het COM-B framework voor gedragsverandering. Dit staat voor: capability, opportunity, motivation en behaviour. Het model suggereert dat er drie componenten zijn voor ieder gedrag. Namelijk bekwaamheid, kansen en motivatie.*

  1. Just-in-time planning


  We gebruiken onze agenda om focus te houden en te visualiseren wat er gaat komen. Zo bereiden we ons voor op situaties waarmee we in de toekomst te maken krijgen. Door mentaal te focussen op wanneer en hoe we onze nieuwe vaardigheden zullen gebruiken, blijft de kennis hangen.

  Zodra medewerkers terugkomen van een training, kun je ze aanmoedigen om te plannen wanneer en hoe ze hun nieuwe vaardigheden zullen gebruiken. Het gebruiken van agenda's en planners werkt goed, maar digitale methoden, zoals notities op een smartphone, zelf opgenomen spraakberichten en e-mailherinneringen, kunnen ze ook helpen om onderweg te plannen.

  2. Koppel een Buddy

  Medewerkers hoeven hun leertraject niet alleen voort te zetten. Onderzoek toont aan dat het hebben van een 'buddy' om hun vaardigheden te oefenen een waardevolle manier is om blijvende gedragsverandering teweeg te brengen . Door medewerkers met elkaar in contact te brengen, wordt gedragsverandering gestimuleerd doordat het elke medewerker een ander inzicht geeft. Daarnaast vergroot een buddy de verantwoordelijkheid en de sociale druk om te veranderen, waardoor medewerkers meer mogelijkheden zoeken om dit daadwerkelijk te doen.

  Koppel teamleden met dezelfde ontwikkelingsbehoeften aan elkaar om hun kans op verandering te maximaliseren. Deze benadering zou betekenen dat Judith wordt gekoppeld aan een andere tijdoptimist die actief aan zijn of haar stiptheid wil werken.

  3. Praat over de pijnpunten

  Mensen veranderen alleen wanneer ze het gevoel hebben dat dit in hun eigen belang is. Wanneer de werknemer weer aan het werk gaat, is het belangrijk om het te blijven hebben over de "what's in it for me?". Praat over hun nieuw ontwikkelde skills in de context van hun pijnpunten en waar ze om geven. Als je kunt laten zien hoe het gewenste gedrag een probleem van de medewerker oplost, zal hij of zij meer motivatie hebben om te veranderen.

  Als Judith het nog steeds moeilijk vind om haar nieuwe kennis in praktijk te brengen, kun je overwegen om nieuwsgierige vragen te stellen zoals “Wat is op dit moment je grootste uitdaging?” Stel vervolgens een oplossing voor om haar te motiveren.

  Dat was het! Drie simpele tips voor een blijvende gedragsverandering. Voel je vrij om te mixen en matchen en gebruik deze tips om tot andere ideeën te komen die voor jou werken.

  * https://www.researchgate.net/figure/Techniques-used-to-address-capability-opportunity-and-motivation-from-the-COM-B-model_fig3_305432472

  Recente berichten

  Optimaliseren van leren

  Meer weten over hoe je leren kan optimaliseren? Lees de whitepaper 'The perfect blend'

  In deze whitepaper vertellen we hoe je meer rendement uit je Learning & Development programma kunt halen. In termen van kennis, skills én bedrijfsresultaten. We bekijken uitdagingen op het gebied van leren waar organisaties vandaag de dag voor staan. We laten je zien hoe je met een nieuwe kijk op leren en een effectieve leeroplossing bouwt aan een moderne leerorganisatie waarin de lerende centraal staat.

  Graag, stuur mij de whitepaper!