Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  5 learning and development trends voor 2020

  learning en development trends.jpeg

  De digitale transformatie is definitief ingezet en zet zijn stempel op tal van bedrijfsonderdelen. Ook de manier waarop mensen leren is aan het veranderen. Onder invloed van technologische ontwikkelingen hebben de mogelijkheden van digitaal en online leren een vlucht genomen. Tegelijkertijd zien we een verschuiving van een ‘one size fits all’ benadering naar een individuele en ‘on demand’ aanpak. Daarbij vragen steeds meer bedrijven zich -terecht- af wat het rendement van een leeractie is. In dit blogartikel vertel ik over de 5 belangrijkste learning and development trends, waarmee je maximaal rendement uit je investeringen in leren kunt behalen.

  1. Persoonlijk en adaptief leren 

  Iedereen leert op een andere manier en op zijn eigen tempo. Het is dan ook niet gek dat persoonlijk en adaptief leren een topprioriteit is van learning and development managers. Hoe beter een leertraject aansluit bij de leervoorkeuren en werkrealiteit van de deelnemer, hoe effectiever het traject is. Een sales medewerker van de binnendienst heeft bijvoorbeeld andere vaardigheden nodig dan een verkoper van de buitendienst. Met een gepersonaliseerde aanpak zorg je ervoor dat de inhoud en het materiaal van een leertraject optimaal is afgestemd op de deelnemer en zijn dagelijkse werkzaamheden en uitdagingen. Dit maakt het voor de lerende ook makkelijker om de geleerde kennis en vaardigheden in te zetten in de praktijk. Ga nog een stapje verder door het programma ook adaptief te maken. Hierbij vormen de huidige kennis en vaardigheden van de deelnemer de basis voor het leertraject. De training richt zich vervolgens specifiek op die onderdelen die aandacht nodig hebben. Zo’n gepersonaliseerde aanpak is niet alleen heel effectief, maar is bovendien ook prettig voor de deelnemer zelf.

  2. Sociaal leren 

  Social learning is bepaald geen nieuw fenomeen. In een onderzoek uit 2016 gaf 93% van de organisaties al aan kennisdeling binnen het bedrijf te willen ondersteunen. Dankzij de opkomst van sociale netwerken speciaal voor bedrijven hebben medewerkers nu ook een goed platform om best practices uit te wisselen. Er zijn twee ontwikkelingen die social learning ook in de komende jaren een belangrijk topic maken voor learning and development managers:

  1. Werknemers zijn steeds vaker verspreid over fysieke locaties. Om de afstand tussen medewerkers te overbruggen kan een intern social media platform een belangrijke rol spelen bij het makkelijk uitwisselen van ideeën.
  2. Het aandeel van millennials binnen bedrijven groeit hard. Deze millennials zijn opgegroeid met social media en verwachten dat ze ook in hun werk gebruik kunnen maken van de tools waar ze zo vertrouwd mee zijn.                       

  Sociaal leren vereist echter meer dan een goed social network platform. Je hebt een bedrijfscultuur nodig waarin samenwerking wordt gestimuleerd en is ingebakken in de dagelijkse werkzaamheden. Met de juiste mindset en goede technologie pluk je als organisatie optimaal de vruchten van samenwerkend leren.

  3. Mobiel leren 

  Het smartphonegebruik heeft wereldwijd een vlucht genomen. Nu al is meer dan de helft van al het dataverkeer mobiel en dit aandeel zal alleen maar toenemen. Logischerwijs komt de smartphone ook mee de werkvloer op. Medewerkers gebruiken hem bij dagelijkse werkzaamheden en dat biedt uitdagingen, maar ook kansen voor learning and development. De populariteit van mobile devices en de ‘always on’ mentaliteit zorgen ervoor dat flexibel en mobiel leren cruciaal zijn. Anyplace, anytime, any device wordt steeds meer gezien als de standaard. Aan jouw organisatie de taak om deze nieuwe manieren van leren te faciliteren. Met digitale leervormen die altijd beschikbaar zijn en content die geschikt en geoptimaliseerd is voor mobiele schermen.

  4. Microlearning

  De opkomst van de smartphone heeft ook een nadeel: onze gemiddelde aandachtsspanne is enorm gedaald. Tel daarbij op dat medewerkers het vaak ontzettend druk hebben en je snapt waarom het belangrijk is om leermateriaal aan te bieden in kleine, hapklare brokjes. Kortere cursussen, verdeeld over meerdere segmenten, met beknopte en makkelijk te onthouden content zoals korte video’s of quizzen. In combinatie met mobiel geeft microlearning deelnemers de mogelijkheid om in hun eigen tempo te leren, waar en wanneer ze dat zelf willen. Zo doen ze waardevolle kennis op, zonder dat ze hun werkzaamheden langdurig moeten onderbreken. Met een simpele en gepersonaliseerde aanpak waarin lesstof herhaald wordt met behulp van verschillende media en technologie, zorg je dat deelnemers het geleerde makkelijker kunnen onthouden. Bedenk wel dat microlearning slechts een onderdeel is van een bredere learning and development strategie. Ga op zoek naar een goede balans tussen uitgebreide (praktijk)trainingen en korte, aantrekkelijke lesstof.

  5. Meetbare waarde 

  Als er één ding belangrijk is voor je learning and development strategie dan is het wel de meetbaarheid van leertrajecten. Er is binnen organisaties steeds meer aandacht voor de uitkomsten en de effectiviteit van leerprogramma’s. En dan gaat het niet alleen over participatiecijfers maar over de werkelijke impact van leerprogramma’s op bedrijfsresultaten. Wat is de ROI van een training en hoe draagt het bij aan belangrijke KPI’s? Gelukkig maakt de technologie van tegenwoordig het mogelijk om het effect van een leertraject te meten. Dit inzicht maak het bovendien mogelijk om trajecten bij te sturen en te optimaliseren. Stel vooraf duidelijke en meetbare doelen op en toon de werkelijke waarde van het learning and development programma aan.

  Toekomstbestendige leeroplossingen 

  Bovenstaande trends spelen een belangrijke rol in jouw learning and development strategie. De leeroplossingen die je kiest moeten aansluiten op de veranderende manier van leren en optimaal gebruik maken van nieuwe technologische mogelijkheden. Een voorbeeld van een toekomstbestendige leeroplossing is blended learning. Hierbij worden verschillende leervormen gecombineerd om voor elke deelnemer het ideale leerpad te creëren. Zo maak je effectieve leertrajecten met een maximaal leerrendement. Wil je meer weten over blended learning? Download dan onze whitepaper.

  Recente berichten

  infographic perfect blend mockup 2023-4-1

  Meer weten over hoe je een training blended maakt? Download het stappenplan 'The perfect blend'

  In deze infographic vertellen we hoe je meer rendement uit je Learning & Development programma kunt halen. Want hoe ontwikkel je nu de perfect blend en welke elementen heb je daarvoor nodig? Wij hebben het voor je samengevat in een handig stappenplan.

  Graag, stuur mij de whitepaper!