aNS Award-label_EN

Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  5 tips om de betrokkenheid van je medewerkers te vergroten

  Medewerkers die betrokken zijn, initiatief tonen en een hogere productiviteit hebben. We willen het allemaal. Medewerkersbetrokkenheid is vaak een onderwerp wat te weinig aandacht krijgt binnen organisaties. Na het aannemen en onboarden van een medewerker stippelt het bedrijf geen plan of beleid uit dat de medewerker enthousiast maakt. Dit is essentieel voor behoud en bevordert de stabiliteit van de medewerker voor een langere levensduur binnen de organisatie. In deze blog delen wij een aantal tips waarmee je de betrokkenheid van je medewerkers kunt vergroten.

  Wat is medewerkersbetrokkenheid?

  Medewerkersbetrokkenheid is de mate waarin je personeel tevreden is over je organisatie en bereid is om zich er voor in te zetten. Deze betrokkenheid noemen wij ook wel employee engagement. Betrokken medewerkers zijn gemotiveerd, positief en enthousiast. Ze hebben een hoge binding met je organisatie wat je ook terug ziet in hun werkprestaties.

  Wat is het verschil tussen betrokken en niet betrokken medewerkers?

  Betrokken medewerkers zijn degenen die hun werk als een tweede thuis beschouwen. Ze nemen de volledige verantwoordelijkheid van hun taken en blijven trouw aan de organisatie. Dit zijn opkomende leiders en blijven voor een lange termijn werkzaam binnen de organisatie.

  Niet-betrokken medewerkers voeren alleen werkzaamheden uit wat hun functieprofiel vereist. Ze werken niet voor de missie, doelen en waarden van het bedrijf. Met de juiste aanpak kun je ze omzetten tot betrokken medewerkers.

  Onze tips om de betrokkenheid van je medewerkers te vergroten

  1. Zorg voor de juiste tools
  Werkplezier hangt sterk af van de infrastructuur binnen de organisatie. Dit betekent het bedenken van processen en het aanreiken van tools aan medewerkers waarmee zij hun werk kunnen doen. Door de juiste tools aan te reiken kan de medewerker een taak sneller voltooien en de efficiëntie verhogen. Hierdoor wordt de productiviteit ook verbetert. Betrokken medewerkers moeten snel kunnen schakelen om effectief te zijn in een efficiënte omgeving.

  2. Laat je medewerkers meedenken
  Met heldere communicatie krijg je inzicht in wat er in het hoofd van een medewerker omgaat. Weet hoe je medewerkers zich voelen en moedig ze aan om hun mening te geven, zodat je veranderingen kunt doorvoeren wanneer dit nodig is. Je zult versteld staan hoeveel mooie ideeën er tot stand komen als je mensen ruimte geeft voor eigen inbreng. Een brainstormsessie, ideeën bus, medewerkers enquête kan voor verassend goede suggesties zorgen. Als je af en toe ook een realistisch idee hiervan uitvoert, dan werkt dit motiverend en zullen medewerkers zich meer betrokken voelen. Laat hun merken dat hun mening ertoe doet.

  3. Geef individuele aandacht
  Geef je medewerkers de individuele aandacht die ze verdienen, ook voor de balans tussen werk en privé. Stel vragen en kijk of er iets is waar jij in mee kunt denken. Voor veel mensen kan autonomie en verantwoordelijkheid in hun werk leiden tot meer betrokkenheid. Ook motiveert de flexibiliteit waarin ze kunnen beslissen wanneer en hoe ze hun taken uitvoeren om beter werk te leveren.

  4. Biedt erkenning
  Het erkennen van medewerkers voor hun goede inzet is de sleutel tot een hogere medewerkersbetrokkenheid. Het is erg aanmoedigend om ze bij goede resultaten een beloning te geven in bijvoorbeeld de vorm van een cadeaubon. Houd maandelijkse vergaderingen en erken de inspanning van je medewerkers. Dit geeft een boost voor de betrokkenheid in de gehele organisatie.

  5. Zorg voor training en coaching
  Medewerkers zijn op zoek naar een cultuur die continue groei biedt. Ze willen werken in een organisatie waar ze een stijgende lijn in hun carrière kunnen zien. Het is belangrijk om werknemers regelmatig bij te scholen om ze te helpen bij hun vaardigheden. Door trainingen in te zetten geeft dit een gevoel van verbondenheid met de organisatie en zullen ze zich gemotiveerder voelen wanneer ze iets nieuws leren. Investeren in medewerkers kan loyaliteit en betrokkenheid opbouwen en ook helpen om nieuw talent aan te trekken.

  Cirkel HildeMeer weten over het ontwikkelen en behouden van je medewerkers?

  Neem dan gerust contact op met onze specialist met Hilde Dijksterhuis via Hilde.dijksterhuis@hb-training.com of 06 38 18 92 69.

  Recente berichten