Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  5 tips om meer uit je verkooptraining te halen

  verkooptraining.jpgHet beroep van accountmanager en verkoper is tegenwoordig behoorlijk pittig. Sales medewerkers moeten master-multitaskers zijn en tegelijkertijd grote successen bij hun klanten boeken. In een tijd waarin de klant steeds meer kennis heeft en de concurrentie hevig is, is dat laatste een flinke uitdaging. Daarom is het belangrijk om als commerciële organisatie regelmatig in sales trainingen te investeren. Maar hoe pak je dat aan, als de verkoopmedewerkers het grootste deel van hun tijd onderweg zijn? En hoe zorg je dat het leertraject optimaal aansluit op en ook toepasbaar is in de dagelijkse praktijk? Je wilt tenslotte dat elke investering ook rendement oplevert. In dit blogartikel leg ik uit hoe een blended learning oplossing je helpt om meer uit je verkooptrainingen te halen. Ik geef 5 tips waar zowel jij als je verkoopmedewerkers profijt van hebben.

  1.     Tijdsefficiënt leren

  Elk uur dat een verkoopmedewerker niet besteed aan sales, is er eigenlijk één te veel. Het leerprogramma moet dus heel tijdsefficiënt zijn. Dat verkopers vaak onderweg zijn lijkt daarbij een obstakel, maar kan juist ook een kans zijn. Reizen brengt namelijk vaak ook veel verloren uurtjes met zich mee, en die zijn perfect voor het volgen van korte e-learning modules. Het is dan wel essentieel dat het leerprogramma altijd en overal beschikbaar is, ook op de smartphone. Een klassikale training blijft nog steeds noodzakelijk om het geleerde tot leven te brengen. Maar door deze in te bedden in online modules voor- en achteraf, kan de trainingstijd veel efficiënter worden gebruikt en heeft het bovendien meer effect.

  2.     Just-in-time informatie delen

  Zoals een administratief medewerker soms een procedurehandboek er weer even op na moet slaan, kan het voor een verkoper ook handig zijn om bepaalde informatie nog snel even door te lezen voor een belangrijk klantgesprek. Met behulp van korte online modules kan de verkoper - op zijn smartphone - eerder geleerde informatie nog eens doornemen. Dat is ook heel handig bij snel veranderende productinformatie: je kunt up-to-date informatie snel en gemakkelijk bij de verkoper krijgen. Verkopers kunnen dankzij deze vorm van performance support altijd, overal en gemakkelijk bij alle actuele informatie die ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. En daar wordt de klant ook weer blij van.

  3.     Oefenen, oefenen, oefenen

  Uit onderzoek blijkt dat je iets het beste leert door het zelf te doen en te ervaren. Dat geldt ook voor verschillende aspecten van het verkoopvak. Je kunt 100 keer naar een voorbeeld van een goed salesgesprek kijken, maar het zelf doen is toch heel wat anders. En een instructiefilmpje van een nieuw product bekijken is wat anders dan het product zelf demonstreren. Maar om nou voor al die dingen een speciale training te volgen is onbegonnen werk voor een drukke verkoper. Gelukkig biedt e-learning uitkomst: met behulp van rijke content zoals scenarios en spel- of simulatievormen kun je vaardigheden leren en oefenen in een veilige omgeving. De digitale mogelijkheden van tegenwoordig bieden een levensechte ervaring waar verkopers echt wat van kunnen leren en die ze meteen kunnen vertalen naar de praktijk.

  4.     Samen leren en inspireren

  E-learning biedt veel mogelijkheden om te oefenen, maar met een inspirerende training komt het geleerde pas écht tot leven. Leren doe je tenslotte ook van anderen, en van de experts. In een klassikale training kun je bijvoorbeeld een rollenspel doen en is er ruimte voor reflectie en feedback. De trainer helpt om het geleerde toe te passen in de dagelijkse werkrealiteit van de deelnemer. Zo’n inspirerende sessie kan de verkopers bovendien enthousiasmeren en motiveren om echt met het geleerde aan de slag te gaan.

  5.     Meten is weten

  Zeker als de verkopers veel buiten de deur zijn, is het voor hun leidinggevende of manager fijn om te kunnen monitoren waar in het leertraject zij op dat moment staan. En ook voor de trainer of coach is het handig om inzicht te hebben in de voortgang van de lerende. Zo kunnen ze hun coaching individualiseren en afstemmen op de ontwikkeling van de deelnemer. Op langere termijn kan het inzicht zelfs helpen om het hele opleidingstraject te optimaliseren. Met een Learning Management Systeem en bijbehorende reporting tools heb je altijd zicht op leertrajecten en kun je bijsturen en inspringen waar nodig.

  Blended learning oplossingen voor sales trainingen 

  Sales trainingen zijn essentieel voor commerciële organisaties en teams. Een goede salestraining is een mix van nuttige productinformatie, inzichten over de markt en ontwikkeling van soft skills. Dit alles gepresenteerd op een manier die de aandacht van de drukke verkoper weet vast te houden. Met een blended learning aanpak combineer je de persoonlijke aandacht van klassikale training met de flexibiliteit van e-learning. Zo creëer je een leertraject dat effectief bijdraagt aan jouw salesdoelen. Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van blended learning? Download dan het whitepaper hieronder!

  Recente berichten

  Whitepaper_the_perfect_blend

  Meer uit je verkooptraining halen? Check de whitepaper!

  In deze whitepaper vertellen we hoe je meer rendement uit je Learning & Development programma kunt halen. In termen van kennis, skills én bedrijfsresultaten. We bekijken uitdagingen op het gebied van leren waar organisaties vandaag de dag voor staan. We laten je zien hoe je met een nieuwe kijk op leren en een effectieve leeroplossing bouwt aan een moderne leerorganisatie waarin de lerende centraal staat.

  Graag, stuur mij de whitepaper!