Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  5 tips voor de lancering van je onboarding programma

  Het onboarding programma is essentieel voor het welkom heten van een nieuwe medewerker in je organisatie. Daarom heb je de keuze gemaakt om te investeren in een mooi onboarding programma. Het plan, de content, de keuze voor het LMS en de daadwerkelijke bouw zijn gereed. Maar wat doe je met de lancering van je onboarding programma? Hoe zorg je dat het onboarding programma ook daadwerkelijk gaat leven en collega’s er enthousiast mee aan de slag gaan? Vijf tips om je daarbij te helpen.

  1. Maak er een moment van

  De lancering van het onboarding programma is niet alleen leuk voor toekomstige medewerkers om te weten, ook voor huidige medewerkers is het een mijlpaal die het vieren waard is. Daarmee zet je iedereen die meegedacht heeft met het ontwerp in het zonnetje én creëer je bekendheid en draagvlak binnen de organisatie. Besteed er dus intern aandacht aan een op een ludieke manier.

  2. Geef andere medewerkers ook een inkijkje in het programma

  Hoewel het onboarding programma natuurlijk vooral bedoeld is voor nieuwe medewerkers, willen andere collega’s vast ook zien wat er aangeboden wordt. Geef huidige medewerkers daarom de mogelijkheid (delen van) het programma te doorlopen. Dat verhoogt de betrokkenheid, levert jou wellicht mooie feedback op én zorgt ervoor dat iedereen weet waar ‘die nieuwe collega’ het over heeft.

  3. Verwelkom de nieuwe medewerker persoonlijk

  Zodra het contract getekend is, heet je de nieuwe medewerker direct welkom met een persoonlijk bericht, een stukje pre-boarding. Houd er rekening mee dat de jongere generaties een grote voorkeur voor beeld hebben. Een leuke video van het nieuwe team bijvoorbeeld creëert direct verbinding. Of je stuurt een leuke attentie per post. Hoe dan ook leg je de nieuwe medewerker in dit bericht vast uit dat er een onboarding programma voor hem of haar klaarstaat, dat start op de eerste werkdag. Zo voelt de nieuwe medewerker zich direct welkom.

  4. Analyseer het gebruik van het programma

  Organiseer dat iemand op regelmatige basis kijkt hoe het onboarding programma gebruikt wordt. Doorlopen de deelnemers het hele programma? Zijn er onderdelen waar ze moeite mee hebben? Gebruik deze analyse om het programma waar nodig te verbeteren.

  5. Vraag regelmatig feedback

  Vraag ook regelmatig aan de deelnemers wat ze van het onboarding programma vinden. Helpt het hen om hun weg te vinden in hun nieuwe baan of missen ze informatie? Grijp deze gelegenheid aan om de medewerker - in een persoonlijk gesprek of via het systeem - te vragen hoe het met hem of haar gaat. Geef aandacht cadeau: het kost je niet veel en levert heel veel op.

  Wil je meer weten over effectieve onboarding of heb je hulp nodig bij het opzetten hiervan? In de whitepaper 'In 5 stappen naar een effectief onboarding programma' delen we handige tips en tricks!

  Recente berichten

  whitepaper onboarding cover

  Meer tips ontvangen over onboarding? Download de whitepaper!

  Gratis whitepaper voor HR-professionals

  • Waar begint het onboarding programma?
  • De resultaten van een onboarding programma
  • De 5 bouwstenen voor de ontwikkeling van het onboarding programma
  • Tips en adviezen voor een productieve en betrokken medewerker

  10 pagina’s met praktische inzichten…

  Graag, stuur mij de whitepaper!