Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Dit is de manier om leerstof beter te leren én te onthouden

  Wat is de beste manier om iets te leren? Deze vraag kun je niet concreet beantwoorden, voor ieder persoon werkt de ene manier namelijk effectiever dan de andere. Waar het uiteindelijk om gaat is dat je actief aan de slag moet gaan met de leerstof. Leerstrategieën komen hierbij goed van pas, wanneer je deze combineert kun je jouw ideale leermethode ontwikkelen. In deze blog geven wij je tips die je zullen helpen bij het leren én onthouden van leerstof.

  1. Probeer de informatie te begrijpen

  Wanneer je leert, moet je de stof eerst begrijpen voordat je het kunt onthouden. Als je iets niet begrijpt, probeer het dan uit te zoeken voor je verder gaat. Het is effectiever om iets één keer te lezen dan om het meerdere keren te lezen. Een manier om dit te doen is door jezelf vragen te stellen over wat je aan het leren bent. Ga actief met de leerstof om. Als je iets niet begrijpt, probeer het dan uit te zoeken voordat je verder gaat.

  2. Associeer met bestaande kennis

  Leren is makkelijker als het aansluit op iets wat je al weet. Door associaties te maken met bestaande kennis kun je de stof een stuk beter onthouden. Is er een bepaald onderdeel van het onderwerp dat je echt niet kunt onthouden? Link de woorden bijvoorbeeld aan objecten in je huis of verzin een ezelsbruggetje.

  3. Scheid leerstof in kleinere brokken

  Wil je voor een bepaalde datum meerdere hoofdstukken of zelfs een heel boek hebben geleerd? Dan is het belangrijk dat je de leerstof in kleinere brokken scheidt. Stel een schema op en leer iedere week een aantal paragrafen uit het boek. Geef jezelf genoeg tijd tussen de dagen door om de stof te herhalen. 

  4. Oefen hardop 

  Alleen herhalen is niet voldoende voor je hersenen om de grote hoeveelheid aan informatie op te slaan, je hersenen namelijk werken beter als je al je zintuigen gebruikt. Als je de leerstof hardop voor jezelf herhaalt zal je merken dat je het beter kunt onthouden. Je kunt de leerstof ook proberen uit te leggen aan iemand anders. Kun je niemand vinden die naar je wilt luisteren? Vertel het dan gewoon aan jezelf in de spiegel!

  5. Maak gebruik van Mnemotechnieken

  De Mnemotechniek is een slimme manier om iets beter te onthouden. Je geeft jaartallen, namen of andere gegevens aan informatie een structuur om het beter te onthouden. Een goed voorbeeld hiervan is een mindmap. Dit is een diagram met in het midden het hoofdonderwerp. Om dit hoofdonderwerp orden je begrippen, teksten, foto’s of relaties in de vorm van een boom. Door een mindmap te maken kun je de relatie tussen deze verschillende onderdelen visualiseren en beter onthouden.

  6. Stel een quiz op

  Vragen stellen is een eenvoudige maar zeer effectieve techniek om te gebruiken tijdens het leren. Als je de leerstof meerdere keren leest, krijg je een vals gevoel dat je alles weet en hebt onthouden. Scheid de tekst in meerdere delen en bedenk bij elk deel passende vragen over de tekst. Schrijf deze vragen op en beantwoord ze voor jezelf zonder de tekst erbij te pakken. Deze leertechniek verbetert je geheugen en geeft je ook een verdieping in de stof. Je herhaalt niet alleen wat je hebt gelezen maar je geeft ook daadwerkelijk antwoord op vragen die later terug kunnen komen.

  Ben je klaar om je kennis verder te verbreden?

  Bekijk dan ons open inschrijvingsaanbod. HBtraining geeft next level performance trainingen in [R]etail, wij combineren krachtige trainingen met de nieuwste tools en kennis op het gebied van leren. Hierbij passen wij de zes breinprincipes toe zodat we er zeker van zijn dat je na een training de leerstof goed beheerst en onthoudt. 

  Recente berichten