Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  6 tijdbesparende tips voor meer rust in je werk

  Een overvolle agenda, collega’s die aankloppen met vragen en teveel ‘ongeplande’ activiteiten die veel tijd in beslag nemen. Hoe hard je ook werkt, je krijgt je werk niet of nauwelijks af. Wil jij weten hoe je hier verandering in kunt brengen? Lees onze tips en ga effectiever met je tijd en werk met focus en rust.

  Stel haalbare doelen op

  Doelen stellen kan zeer lonend en rustgevend zijn. En dan hebben we het niet alleen over het einddoel, maar ook over het zetten van kleine stapjes om dat doel te bereiken en jezelf gemotiveerd te houden tijdens de hele reis. Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden als je doelen stelt, is dat je ze haalbaar moet houden. Als je een doel stelt waarvan je weet dat je het niet zult kunnen bereiken, zou je het in de toekomst wel eens niet meer willen proberen.

  Zorg voor meer structuur in je werk

  Met structuur heb je meer ruimte en tijd over voor jezelf. Gebruik hiervoor je agenda of een planner en plan je taken. Bekijk welke doelen je voor ogen hebt en welke taken hieronder vallen. Door dit in je agenda in te plannen zorg je ervoor dat je ze op tijd af hebt en je jouw doelen makkelijk kunt behalen. Dit geeft meer structuur maar ook dagelijkse rust, je weet namelijk precies hoe jouw dag deling eruit komt te zien. Ook wanneer er een deadline nadert heb jij geen stress, jouw taken zijn namelijk zo ingedeeld dat je alles netjes op tijd af hebt. 

  Stel prioriteiten 

  De eerste stap bij het stellen van prioriteiten is het opschrijven van alle taken die je in je dagelijks leven hebt en ze in een lijst bijhouden. Scheid ze in verschillende kolommen zoals werk, studie, huishoudelijk werk etc. De tweede stap is om onderscheid te maken in de prioriteiten. Welke doelen en taken zijn belangrijk voor je? Maak een goede volgorde van belangrijk naar minder belangrijk. Denk hierbij aan taken die je voor een bepaalde tijd af moet hebben en daardoor ook prioriteit hebben. Zo ben je ook meer bewust van wat belangrijk voor je is. 

  Maak een To Do list

  Om een productieve dag te hebben is het handig om te plannen wat je moet doen. Maak een to do list voor de dag of voor de week en streep taak voor taak af wanneer je deze klaar hebt. Zo ben je tijdsefficiënt bezig met je werkzaamheden en behoudt je focus. Dit helpt de stress van een overweldigd gevoel te verminderen door je in staat te stellen één taak tegelijk af te werken, zodat je je kunt concentreren op de taak die je nu moet doen.

  Werk met templates

  We hebben allemaal standaardactiviteiten die we herhaaldelijk uitvoeren. Zoals het maken van een presentatie of een offerte. Door te werken met vaste templates en tekstblokken kun je hier gemakkelijk tijd in besparen. Zo hoeven medewerkers niet herhaaldelijk werk uit te voeren en ben je sneller klaar met je werkzaamheden. 

  Zeg eens nee

  Af en toe nee zeggen is ontzettend belangrijk. Nee zeggen tegen een verzoek van een collega, familielid of hoeft niet te worden gezien als een afwijzing. Wanneer je dit niet doet kan het zijn dat je in tijdsnood raakt en stress ervaart. Want heb je hier wel tijd voor? Denk daarom goed na of je niet te vaak ja zegt tegen een ander. Noem het de weg van de minste weerstand. Als je ergens ja tegen zegt, zul je het hoogstwaarschijnlijk ook doen. En als je dat niet doet, levert het je stress op.

  Krijg je het zelf niet voor elkaar en kun je wel wat hulp gebruiken? 

  Bekijk dan onze training time management en leer hoe jij efficiënt om kunt gaan met je tijd! Deze training is voor iedereen die ervoor kiest om bewuste keuzes te maken die helpen bij het creëren van een werkbare planning en een duidelijk overzicht, zodat je in de totaliteit beter functioneert. Zo krijg je meer grip op je gedrag en stel je concrete en haalbare doelen. 

  Recente berichten