Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  7 veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van een training

  Elk trainingsprogramma kan wel eens tegen problemen aanlopen maar niks is vervelender dan tijd en moeite in een training te steken die niet het gewenste resultaat oplevert. Waar zou dit aan kunnen liggen en wat kun je de volgende keer anders doen? Soms verlies je het besef en zie je zelf niet meer in hoe je dit kunt veranderen. Om je hierbij te helpen hebben wij een lijst opgesteld met 7 veelvoorkomende fouten die je moet kennen om een succesvol trainingsprogramma op te zetten! 

  1. Starten zonder een analyse

  Het creëren van een effectief trainingsprogramma begint altijd met een goede analyse. Doe een stap terug en kijk naar de situatie zoals die nu is. Dit geeft je een sterke basis om op voort te bouwen.
  • Praat met alle teamleiders over de huidige training.
  • Kijk naar de uitdagingen en belemmeringen voor een effectieve training.
  • Verzamel informatie over eerdere successen en failures.
  • Vraag om steun en deelname van collega's.
  • Bepaal je doelen en doelstellingen.

  2. Geen heldere leerdoelen en doelstellingen

  Houdt leerdoelen en doelstellingen gescheiden. Een leerdoel is wat de deelnemer na afloop van de training kan doen en een doelstelling is een specifiek element dat de deelnemer door het voltooien van de training onder de knie heeft. Een leerdoel bestaat uit een reeks doelstellingen. Laten we een voorbeeld bekijken:
  Leerdoel: productkennis bij de medewerkers verhogen
  Doelstelling: alle medewerkers moeten 5 product kenmerken kunnen benoemen
  Beoordeling: maak een test met vragen die een klant kan hebben met betrekking tot deze product kenmerken
  Door dit basismodel te gebruiken, kun je het denkproces kaderen. Breng het in kaart op een whiteboard en gebruik het om trainingsprogramma's op te bouwen.

  3. Niet om hulp vragen

  Tijdens de analysefase heb je contact met verschillende teamleiders en managers. Benut dit contact goed en vraag om hulp. Het opzetten van een training kan vaak een proces zijn waarbij bestaande materialen opnieuw worden gebruikt. Vraag om documenten, foto’s, video’s en alles wat in een training kan worden opgenomen. Als de trainingen klaar zijn, laat je ze door je collega's testen voordat je ze beschikbaar stelt aan de relevante medewerkers.

  4. Teveel stof in de training behandelen

  Het overbelasten van de deelnemers kan een negatief effect hebben op de betrokkenheid en opname van de trainingsstof. Weet dat veel trainingen worden gedaan wanneer de deelnemer een vrij moment heeft en splits de inhoud op in behapbare brokken. Dit helpt bij de voltooiing en retentie.

  5. Niet focussen op de ervaring

  Het creëren van een positieve ervaring voor de deelnemer moet de topprioriteit zijn van een training. De betrokkenheid van de deelnemer hangt af van deze ervaring. De eerste stap is het gebruiken van een learning management systeem (LMS) dat gemakkelijk te gebruiken is door de deelnemer. Stap 2 is denken vanuit het perspectief van de deelnemers. Ook is de eerste indruk erg belangrijk, laat de deelnemers daarom kennismaken met het LMS systeem en help ze hun weg hierin te vinden.

  Dit kun je vergemakkelijken met een gerichte aanpak. Stuur bijvoorbeeld een e-mail met screenshots van de gebruikersinterface, zodat de deelnemers weten wat ze kunnen verwachten. Behandel de basis met ze. Hoe ze moeten inloggen, hoe ze hun wachtwoord opnieuw in te stellen, waar ze de trainingen kunnen vinden die ze moeten voltooien, bronnen die ze kunnen gebruiken etc.

  6. Geen feedback verzamelen

  Feedback is een van de belangrijkste onderdelen voor het verbeteringsproces van een training. Als je niet naar de deelnemers luistert, negeer je de standpunten van de belangrijkste mensen in het proces. Creëer daarom een manier om feedback te verzamelen en maak tijd vrij om deze te analyseren. Voeg bijvoorbeeld enquêtes en beoordelingen toe aan trainingen om de feedback van de deelnemers vast te leggen. Kijk wat werkt en wat niet en implementeer wijzigingen in de volgende trainingen.

  7. Niet stil staan bij de training

  Neem na iedere training de tijd om het te evalueren. Kijk naar de prestaties van de training en bepaal welke onderdelen toe zijn aan verbetering. Hebben de deelnemers genoeg interactie met de inhoud? Wordt de stof goed opgenomen? Neem elke onderdeel mee naar de volgende analysefase. Zo heb je alle informatie die je nodig hebt om wijzigingen aan te brengen in de volgende training.

  cover whitepaper vct met lijn

  Ook leren hoe je het optimale kunt halen uit een virtual classroom training?

  Vraag dan onze whitepaper Virtual Classroom aan! Handige tips en adviezen over virtual classroom training. Met onder andere de volgende onderwerpen: 

  • Face-to-face versus online leren: 4 vooroordelen rondom virtual classroom training ontkracht.
  • Waar je rekening mee moet houden als je een face-to-face training omzet naar een virtual classroom training.
  • De randvoorwaarden voor een succesvolle virtual classroom training.
  • Hoe je een virtual classroom training breinvriendelijk en aantrekkelijk maakt.

  Ja, stuur mij de whitepaper!

   

  Recente berichten