Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Blended learning: de 4 fases van een optimaal leerproces

  blended learning leerprocesMeer leerrendement uit een training halen, dat willen we natuurlijk allemaal! Maar hoe weet je of je op de goede weg zit? Of je daadwerkelijk kennis uitwisselt? Het mooie van het ontwikkelen van mensen en het geven van training is dat er altijd ruimte blijft voor verbetering. Dat maakt ons vak zo leuk. Daarom is het goed om altijd kritisch naar leertrajecten te blijven kijken, op zoek naar verbeterpunten. Maar trainingen zijn met elkaar te vergelijken als appels met peren. Daarom maken wij gebruik van een handige kapstok. Geen uitgebreide methode. Geen gouden standaard. Wel een mooie praatplaat. Een communicatievergemakkelijker. In dit blogartikel vertel ik aan de hand van een handig model welke 4 fases nodig zijn voor een leerproces met optimaal leerrendement.

  Binnen jouw Learning & Development programma maak je in het ideale geval gebruik van verschillende trainingen, in verschillende vormen. Online, in de vorm van e-learning. Offline, in de vorm van training en coaching. Het liefst gecombineerd in een blended learning traject. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn binnen blended learning? Bekijk dan eens deze pagina. Om blended learning succesvol in te zetten is het belangrijk dat elke leerinterventie bijdraagt aan een specifiek leerdoel. Maar wat die doelen dan precies zijn, is soms best lastig scherp te krijgen. Om te bepalen welke leerinterventies nodig zijn, moet je eerst weten welke fases de lerende doorloopt in het leerproces. Elke fase kent namelijk zijn eigen leermechanismen.

  Develop People: hoe leert iemand?  

  Er zijn al vele modellen ontwikkeld om in kaart te brengen hoe iemand nou precies leert. Maar in de praktijk verloopt zo’n leerproces natuurlijk een stuk grilliger dan in theorie. Daarom gebruiken wij een kapstok met een grove indeling in vier fases. Met vier rekbare begrippen die ruimte geven voor interpretatie. Dat is ook de bedoeling van een kapstok, een aangrijpingspunt voor jassen en hoeden, of ideeën. Hieronder neem ik je mee langs de vier fases van het leerproces.

  lEERPROCES

  Het principe achter in het model

  In een leerproces neemt de complexiteit geleidelijk aan toe, terwijl de begeleiding afneemt. De context verandert van de veilige (online) trainingsomgeving naar de werkpraktijk. Zouden we dat in een grafiek visualiseren, dan zien we dus een oplopende en een aflopende lijn die elkaar theoretisch gezien kruizen. Elke leerinterventie moet qua complexiteit en begeleiding passen bij het punt in het leerproces waar de lerende zich op dat moment bevindt.

  Waar begin je?

  Bovenaan. Het nadeel van elk cyclische weergave is dat er op het eerste oog geen definieerbaar beginpunt is. Het is echter wel logisch om van boven naar beneden te werken. Je start het leerproces dus bij assess of train. Beide opties zijn oké. Maar vanwege praktische en didactische redenen, heeft het de voorkeur om te beginnen bij het testen van de deelnemer. Een goede nulmeting én het helpt je ervoor te zorgen dat het verdere leerproces wordt afgestemd op de lerende.

  1. Assess

  Deze fase kan een begin- en eindfase zijn. In de ideale wereld begin je met het testen van de lerende. Waar staat hij of zij op dit moment? Je kunt testen op een bepaalde norm, maar de test kan ook een goede manier zijn om bewustzijn te creëren bij de lerende. Deze fase geeft dus inzicht in de basiskennis van een lerende of de uiteindelijk geleerde kennis of vaardigheden. Een klassiek voorbeeld is een eind- of beginexamen. Een andere manier van testen is een gedragsmeting in de vorm van bijvoorbeeld een Mystery Visit. De begin- en eindfase noemen we ook wel eens de 0 en 1-meting. Deze zetten we in binnen e-learning.

  2. Train

  In deze fase zetten mogen alle soorten leervormen uit de kast gehaald worden: coaching, e-learning, training etc. Dit gaat verder dan (alleen) platte kennisoverdracht. In deze fase krijgt de deelnemer alle middelen aangereikt om zich te ontwikkelen binnen het leerproces. Binnen deze fase is de meeste ruimte om het leerproces te sturen. Denk aan adaptief leren binnen een e-learning traject, of de begeleiding van een trainer in een live training.

  3. Implement

  Vaardigheden worden pas echt ontwikkeld als het geleerde wordt toegepast in de praktijk. Het geleerde krijgt in die context een ‘een extra waarde’. Waardecreatie ontstaat vooral in herkenningsmomenten vanuit de train-fase. In deze fase neemt de sturing en begeleiding af. Dit proces heeft een net zo’n prachtige term: Transfer. Checklists en geheugensteuntjes kunnen hierbij helpen. 

  4. Sustain

  Naarmate de tijd vordert, komt de training steeds verder in het verleden te liggen. De lerende krijgt in deze fase de tijd om het geleerde toe te passen. De mentale modellen die hij geleerd heeft kan hij aanscherpen in de praktijk. In deze fase zet je vooral in op het zelflerend vermogen van de trainee.

  Thrive Business

  Een effectief leertraject volgt de vier fases van het leerproces. Zo zorg je uiteindelijk voor optimaal leerrendement. Een leertraject hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Less is more, Een kleine oplossing kan effectiever zijn dan een uitgebreid trainingstraject. De deelnemer leert wel de juiste vaardigheden, maar is niet onnodig lang bezig met leren. Het traject moet natuurlijk wel passen bij de lerende. In de breedste zin. Adaptieve leertrajecten werken bijvoorbeeld erg goed als de deelnemer al veel voorkennis heeft. Of als je heel veel verschillende leerstijlen in een groep hebt.

  Meer weten over het inzetten van blended learning?

  Nicole cirkelOf heb je hulp nodig bij het opzetten hiervan? Neem dan gerust contact op met onze specialist Nicole van de Ven via nicole.vandeven@hb-training.com of 06 15 08 54 32. Ook is het mogelijk om direct een adviesgesprek in te plannen.
  Vrijblijvend advies


  Wil je weten hoe je een ultiem blended learning traject kunt opzetten voor jouw organisatie? Download dan de whitepaper ‘The perfect blend’, daar lees je er alles over!

  Recente berichten

  Whitepaper_the_perfect_blend

  Zelf een blended learning traject opzetten? Lees de whitepaper 'The perfect blend'

  In deze whitepaper vertellen we hoe je meer rendement uit je Learning & Development programma kunt halen. In termen van kennis, skills én bedrijfsresultaten. We bekijken uitdagingen op het gebied van leren waar organisaties vandaag de dag voor staan. We laten je zien hoe je met een nieuwe kijk op leren en een effectieve leeroplossing bouwt aan een moderne leerorganisatie waarin de lerende centraal staat.

  Graag, stuur mij de whitepaper!