Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  De kracht van retentie: zó wordt leerstof beter onthouden

  “De kracht van de boodschap zit in herhaling”, een gevleugelde uitspraak die we allemaal kennen. Onderzoek van de Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus heeft aangetoond dat mensen binnen 24 uur zo’n 80% van de kennis die zij onlangs tot zich hebben genomen vergeten. Een enorm percentage dus. Het toepassen van herhaaloefeningen in online trainingen kan enorm krachtig zijn om de leerstof beter en blijvend te onthouden!

  Retentietraining kan heel gemakkelijk worden toegepast binnen het leerplatform aNewSpring, het leerplatform waar HBtraining – naast diverse andere leerplatforms – veelvuldig mee werkt. In dit artikel leggen we je graag uit waarom wij zo enthousiast zijn over de retentietool van aNewSpring, de MemoTrainer. We laten je ook een praktijkvoorbeeld zien.

  Kennis opslaan in langetermijngeheugen

  Volgens Ebbinghaus was herhaling de oplossing tegen vergeten. Hij ontwikkelde een schema dat ervoor zou zorgen dat kennis opgeslagen werd in het langetermijngeheugen. Op dit schema is de MemoTrainer gebaseerd. De MemoTrainer geeft dagelijkse herhaaloefeningen en biedt die gepersonaliseerd aan de deelnemer aan. Zo onthoudt een deelnemer het geleerde beter en slaagt hij sneller!

  visual memotrainer

  Persoonlijk herhalingsschema

  Wanneer een deelnemer bepaalde kennis minder goed opneemt, wordt deze vaker aangeboden en geoefend. Zo ontstaat er per deelnemer een persoonlijk herhalingsschema. Door selectieve herhaling en slim gebruik maken van opdrachten wordt kennis geactiveerd en beter onthouden.

  Toepassing in de praktijk

  De MemoTrainer is vooral geschikt bij online leren over een specifiek onderwerp wat op korte termijn beheerst moet worden. Voor JBL, bekend van onder andere de speakers en hoofdtelefoons, maakten wij een online training voor alle mensen die in de MediaMarkt JBL producten verkopen. Het doel van de training was de kennis van de verkopers over de JBL producten te verhogen en daarmee ook hun sales te verbeteren.

  jbl memotrainer_nw_bijgesneden

  Productkennis verhogen

  In de JBL learning journey worden per product de voor- en nadelen toegelicht. Als verkoper moet je natuurlijk niet specifiek iets weten van één JBL product, maar van alle JBL producten in de winkel. De volledige scope van het assortiment dus! De MemoTrainer zorgt dat je na een tijdje nog steeds weet wat belangrijk is aan een specifiek product én hoe dit zich verhoudt tot de andere producten. En de deelnemer kan zelf aangeven op welke momenten en hoe intensief hij of zij getraind wil worden. Resultaat: een beter advies voor de klant en meer verkopen!

  JBL memotrainer instellingen

  Jeroen-vrijstaand-strategiegesprek

  Meer weten over het beter onthouden van leerstof?

  Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je graag meer weten? Neem gerust contact op!

  Jeroen Wijdeven
  jeroen.wijdeven@hb-training.com
  06 12 21 59 90

  Recente berichten