Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Deze 8 elementen bevat een succesvol ambassadeursprogramma!

  Wanneer jouw product of merk binnen het retailkanaal verkocht wordt, is de verkoper op de winkelvloer natuurlijk bepalend voor je verkoopresultaat. Een verkoper met kennis van je merk en commitment aan jouw merk is daarin belangrijk. Een verkoper die jouw merk fantastisch vindt en alles over jouw producten wil weten, noemen we een merkambassadeur. Merkambassadeurs spelen een essentiële rol bij jouw verkoopsucces. In dit artikel lees je meer over het opzetten van een ambassadeursprogramma en vind je 8 elementen die íeder ambassadeursprogramma zou moeten bevatten.

  First things first! Want waarom heb je als merk ambassadeurs nodig? Een verkoper zal jouw merk of product alleen verkopen als hij de juiste kennis en informatie heeft en voldoende vertrouwen heeft om het te verkopen. Wat je natuurlijk wilt, is dat de betrokkenheid van de verkoper bij jouw merk zo hoog mogelijk is en dat hij dit ook actief uitdraagt. En daar komt de ambassadeur om de hoek kijken: de linking pin tussen jouw merk en de andere verkopers op de winkelvloer.

  Kennis, commitment & binding

  De ambassadeur wordt ondergedompeld in een heus ambassadeursprogramma, waarin je het gehele jaar op diverse momenten de ambassadeur van kennis voorziet en wederzijdse commitment en binding nastreeft. De ambassadeurs geven je sneller en beter zicht op wat er gaande is op de winkelvloer; zij zijn je oren en ogen op de vloer! De ambassadeur is daarnaast ook het eerste aanspreekpunt voor de collega-verkopers.

  Elementen van een succesvol ambassadeursprogramma

  Maar welke elementen bevat een goed ambassadeursprogramma? Wij hebben hier 8 elementen voor je op een rij gezet die in ieder programma terug zouden moeten komen!

  1. Zorg voor goede content en de juiste hoeveelheid content. Zoek een goede balans tussen het geven van nieuwe productinformatie, training, leuke weetjes en sales tips en pas dit ook aan op je doelgroep.

  2. Maak gebruik van een goede mix tussen online en offline. Persoonlijk contact zal altijd belangrijk blijven voor een ambassadeur. Zorg dat je gezien wordt en streef naar minimaal één keer per zes weken een live contactmoment. Vul dit aan met online tools zoals een e-learning of een speciale app die heel overzichtelijk aangeeft hoe ver de ambassadeur gevorderd is met zijn trainingsprogramma. Of maak gebruik van videocontent die je op een speciaal kanaal plaatst waarin je ambassadeurs laagdrempelig meeneemt in nieuwe ontwikkelingen. Ook ideaal voor ambassadeurs die op een later moment toegevoegd worden en zo toch bijgespijkerd kunnen worden.

  3. Zorg voor competitie-elementen en organiseer challenges. Zo creëer je ook onderling contact tussen de ambassadeurs. Want realiseer je dat zij elkaar fysiek vrijwel niet zien. Speel met je challenges ook in op het seizoen: Back to School, de kerstmaand, de maand van het vakantiegeld of andere actiedagen. Het zijn vaak de belangrijkste verkoopmomenten van het jaar en dan is het zaak dat je weet wat er speelt bij de ambassadeurs. Zorg voor een competitie-element tussen winkels onderling en geef bijvoorbeeld een teamuitje cadeau voor de winnende vestiging. Je kunt de ambassadeur binnen bepaalde kaders laten kiezen wat hij met zijn collega’s gaat doen.

  4. Werk met een beloningssysteem waarbij de ambassadeur punten kan behalen. Zo kan de ambassadeur punten krijgen voor het volgen van trainingen, voor het meedoen aan challenges en natuurlijk voor zijn daadwerkelijke salesresultaat en het behalen van zijn targets. Denk ook eens aan het uitreiken van een prijs voor ambassadeur van de maand, van het kwartaal en/of het jaar. Maak een top 3 en reik op deze momenten een mooi vormgegeven certificaat uit, gekoppeld aan een gewilde gimmick. Laat deze uitreiken door bijvoorbeeld een regiomanager.

  5. Voorzie in goede goodies met daarop jouw merklogo: onmisbaar in een ambassadeursprogramma! Ludieke sokken, een foute kersttrui, drinkflessen die op de vloer gebruikt kunnen worden, het zijn eenvoudige dingen maar een verkoper wordt er vaak erg blij van. Zo ontstaat er ook commitment.

  6. Organiseer een ambassador event. Zoals bij het vorige punt al duidelijk werd, is er weinig onderling live contact tussen de ambassadeurs. Daarom is een speciaal, fysiek ambassador event een must in je programma. Streef hierbij naar twee keer per jaar zo’n dag. Op zo’n dag dompel je de ambassadeurs onder in je merk en zorg je voor binding en commitment met je merk. Hiermee creëer je een echt teamgevoel. Combineer op deze dag een aantal factoren: training, een spelelement om kennis over te dragen en een competitie-element om prijzen te winnen. Vergeet ook niet een goodiebag mee te geven en zorg voor een locatie die indruk maakt. Zo komt een ambassadeur meestal niet op het hoofdkantoor van je merk, dus hier kunnen zij heel blij van worden. Ook leuk: de stakeholders achter het merk nu eens daadwerkelijk ontmoeten en meegenomen worden in alle nieuwste ontwikkelingen van het merk. Zo geef je de ambassadeur het gevoel dat hij er écht bij hoort.

   Vergeet tijdens zo’n ambassador event ook niet om je producten live op locatie beschikbaar te hebben zodat ambassadeurs deze kunnen voelen en proberen. Goed om je te beseffen dat een ambassadeur deze waarschijnlijk vooral veel in een doos ziet. Zet het gehele event in het teken van een bepaald thema en trek dit door in je programma. Check de video voor een impressie van de Ambassador Day die we voor Google organiseerden!  7. Zorg tijdens online events voor interactie en een bepaalde saamhorigheid. Want een ambassador event kan natuurlijk ook online georganiseerd worden. Stuur de deelnemer dan bijvoorbeeld vooraf al een give-away toe die ze tijdens de online meeting aan moeten trekken of op moeten zetten om toch een gezamenlijk element toe te passen. Maak tijdens de online meeting natuurlijk ook gebruik van interactieve spelelementen.

  8. Wees beschikbaar voor troubleshooting. Een ambassadeur vraagt een producttrainer vaak om advies over de plaatsing van bepaalde producten, het geven van training of over bepaalde challenges. Afhankelijk van de doelgroep kan een Whatsapp-groep met ambassadeurs ideaal werken.

  Tenslotte, maak het altijd persoonlijk en blijf luisteren naar de ambassadeurs, want dat levert je waardevolle input op!

  Ben je benieuwd naar de mogelijkheden rondom producttraining of een ambassadeursprogramma?

  Yvette-cirkel-2

  Neem gerust contact op met onze specialist Yvette de Bruijn:
  E
  yvette.debruijn@hb-training.com
  T 06 12 51 17 26

  Plan een vrijblijvend gesprek in

  Recente berichten

   whitepaper producttraining

  Zó maak jij verkopers fan van jouw product

  In deze gratis whitepaper ontdek je:

  • hoe producttraining leidt tot een beter verkoopresultaat
  • hoe je kan zorgen dat een retailverkoper jouw product aanbeveelt bij zijn klanten
  • welke elementen een geslaagde producttraining bevat 
  • tips waar verkopers in een producttraining op aanslaan
  • hoe je van verkopers merkambassadeurs maakt 

  Graag, stuur mij de whitepaper!