Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Deze data moet je meten als je producttraining toepast binnen Retail

  Een van de sleutels tot succes in Retail is om data gedreven te werk te gaan. Door te vertrouwen op analyses en harde feiten in plaats van giswerk, kun je slimmere beslissingen nemen die leiden tot meer winst en een hogere klanttevredenheid. In deze blog vertellen wij je welke data je moet meten om tot dit resultaat te komen.

  Producttraining helpt het kennisniveau te verhogen en geeft een verbeterde klantervaring voor jouw product. Deze klantervaring wordt ook wel het NPS genoemd, de Net Promotor Score. Er is een sterke connectie tussen de NPS en het verhogen van je winst.

  De recommendation en consideration rate

  Wanneer verkopers een hoger kennisniveau en NPS hebben leidt dit tot een hogere recommendation en consideration rate. Ben je nog niet bekend met deze termen? We hebben ze hieronder toegelicht.
  Recommendation rate = hoeveel procent van de verkopers het product als eerste aanbevelen. Consideration rate = hoeveel procent van de verkopers het product aanbevelen wanneer een klant doorvraagt (“wat zou je me nog meer aanbevelen?”).

  Hoe hoger deze combinatie is van het kennisniveau, de recommendation en consideration rate, hoe meer kans op een sale. Het is dus belangrijk om verkopers op te leiden met producttrainingen om de customer experience te verbeteren. In de praktijk kun je het kennisniveau en de recommendation en consideration rate meten met de NPS score.

  NPS score

  De NPS score vaststellen 

  De NPS score kun je vaststellen met een simpele vraag: “Op een schaal van 0 tot 10, hoe waarschijnlijk is het dat je dit product of deze dienst zou aanbevelen aan een vriend, familie of collega?” Stel een enquête op en verzend deze naar jouw doelgroep aan klanten. Deze NPS enquête moet je op een logisch punt binnen de customer experience presenteren. Met een goede timing heb je namelijk een hogere kans dat de doelgroep de enquête invult. En dan is het wachten op het resultaat. De NPS score kun je meten op verschillende manieren. Je kunt gebruik maken van een tool zoals het enquêteprogramma Hotjar, Excel of een online NPS calculator.

  Wat heb je aan de NPS? 

  De NPS resultaten kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden door bedrijven om de customer experience te verbeteren. Ook kom je erachter waarom klanten niet tevreden zijn en kan klantverloop worden voorkomen. Verbeter aan de hand van de feedback de fouten in je verkoopproces om klanten te behouden. Hiermee kunnen lange en korte termijn oplossingen worden bedacht om het aantal tevreden klanten te vergroten en ze merkambassadeurs te maken.

  Yvette-cirkel-2Ben je benieuwd naar de mogelijkheden rondom producttraining?

  Wil je meer weten over producttraining of heb je hulp nodig bij het opzetten hiervan? Neem dan gerust contact op met onze specialist Yvette de Bruijn:
  E
  yvette.debruijn@hb-training.com
                                            T 06 12 51 17 26

  Recente berichten

  Whitepaper producttraining

  Zó maak jij verkopers fan van jouw product

  In deze gratis whitepaper ontdek je:

  • hoe producttraining leidt tot een beter verkoopresultaat
  • hoe je kan zorgen dat een retailverkoper jouw product aanbeveelt bij zijn klanten
  • welke elementen een geslaagde producttraining bevat 
  • tips waar verkopers in een producttraining op aanslaan
  • hoe je van verkopers merkambassadeurs maakt 

  Graag, stuur mij de whitepaper!