Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Deze verkoopfouten worden het meest gemaakt

  Goed kunnen verkopen is bijna een kunst. Je hebt zowel talent nodig als het beheersen van de juiste vaardigheden. Je moet oefenen, risico's nemen, fouten maken en ervan leren. Als we het over deze fouten hebben dan zijn er een aantal veelvoorkomende misstappen die bijna iedereen wel eens heeft gemaakt. Om de weg naar een goede verkoop gemakkelijker te maken vertellen wij je in deze blog wat de meest voorkomende verkoopfouten zijn.

  1. Je kent het product niet goed genoeg
  Productkennis is een essentiële verkoopvaardigheid. Wanneer je de kenmerken van je producten begrijpt, kun je de voordelen nauwkeurig en overtuigend presenteren. Klanten reageren positiever op enthousiaste verkoopmedewerkers die gepassioneerd zijn over hun producten en die graag de voordelen met ze willen delen.

  Gebruik verschillende bronnen van informatie om meer te weten te komen over de producten waaronder:
  • Je eigen ervaring met het gebruik van de producten
  • Producttraining
  • Productliteratuur zoals brochures en catalogi
  • Online forums
  • Feedback van klanten
  • Verkoopgegevens
  • Je teamleden
  • Verkooptrainingen
  • Informatie over de concurrent

  2. Je brengt jouw enthousiasme niet voldoende over naar de klant
  Wanneer je enthousiast bent over je werk zal je klant dit ook meteen merken. Laat dus vooral je eigen passie voor het product de kracht zijn achter je verkoopsucces.

  3. Je luistert niet naar de klant en begrijpt niet wat hij of zij echt nodig heeft
  De beste manier om erachter te komen wat iemand precies nodig heeft, is door goed naar hem of haar te luisteren. Zorg ervoor dat je echt aandachtig bent en focus je op wat er gezegd wordt in plaats van alleen maar te wachten totdat er iets komt wat jij kan verkopen.

  4. Je stelt geen open vragen om meer te weten te komen over de wensen van de klant
  Door open vragen te stellen moedig je de klant aan om meer te vertellen over zichzelf en zijn of haar behoeftes. Op deze manier kan jij beter inspelen op wat ze nodig hebben en een product leveren die perfect aansluit bij wat ze zoeken.

  5. Je bent niet eerlijk
  Klanten waarderen eerlijkheid boven alles. Wanneer je product tekortkomingen vertoont is het beter om hier eerlijk over te zijn tegenover de klant. Dit wekt vertrouwen en zorgt ervoor dat ze sneller overgaan tot een aankoop van jouw merk.

  6. Je zet product kenmerken niet om in voordelen
  Als je een succesvolle verkoper wilt zijn is het belangrijk dat je alle eigenschappen van je product kent en deze om kunt zetten naar voordelen voor de klant. Gebruik je kennis om de klant door het verkoopproces te leiden en ze een positieve ervaring te bieden.

  7. Je vindt het moeilijk om het toe te geven als je iets niet weet
  Het is oké om toe te geven als je ergens niet uitkomt of als je iets niet weet, dit maakt je juist menselijk in het oog van de klant. Probeer een oplossing aan te bieden of samen met de klant naar een antwoord te zoeken, zodat hij of zij toch met iets positiefs uit de interactie haalt.

  Wil je jouw vaardigheden naar een hoger niveau tillen? Overweeg dan een training die je helpt bij het ontwikkelen van je skills voor meer verkoopresultaat. HBtraining biedt next level performance trainingen die je een stapje verder brengen. Onze trainingen zijn ontworpen om je verkoopvaardigheden te verbeteren, zodat je jouw doelen makkelijk kunt behalen.

  Aan de slag met je verkoopvaardigheden? Bekijk dan eens de volgende trainingen:

  Yvette-cirkel-2

  Ben je benieuwd naar de mogelijkheden rondom producttraining?

  Wil je meer weten over producttraining of heb je hulp nodig bij het opzetten hiervan? Neem dan gerust contact op met onze specialist Yvette de Bruijn op yvette.debruijn@hb-training.com of 06 12 51 17 26.

  Recente berichten

  Whitepaper producttraining

  Zó maak jij verkopers fan van jouw product

  In deze gratis whitepaper ontdek je:

  • hoe producttraining leidt tot een beter verkoopresultaat
  • hoe je kan zorgen dat een retailverkoper jouw product aanbeveelt bij zijn klanten
  • welke elementen een geslaagde producttraining bevat 
  • tips waar verkopers in een producttraining op aanslaan
  • hoe je van verkopers merkambassadeurs maakt 

  Graag, stuur mij de whitepaper!