Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

    Dit moet je weten voordat je een mobiele e-learning gaat ontwikkelen

    Binnen e-learning zien we het gebruik van smartphones steeds meer toenemen. Het voordeel van zo’n mobieltje is dat je e-learning altijd en overal toegankelijk is voor de deelnemer. Dit zorgt voor meer gebruiksgemak en flexibiliteit. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het mobiele design van je e-learning zodat de deelnemer er makkelijk doorheen kan lopen. Wij geven je in deze blog 6 tips om je mobiele e-learning te verbeteren.

    1. Concentreer je op de kern

    De breedte van een mobiel leerplatform is een stuk kleiner dan van een PC. Daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat de inhoud van e-learning in het mobiele platform een stuk korter is dan het origineel. Dit zorgt ervoor dat de mobiele gebruiker er makkelijk doorheen kan scrollen en voorkomt frustratie. Concentreer de inhoud van de e-learning op de belangrijkste materialen van de training en probeer dit goed af te bakenen.

    2. Comprimeer bestanden

    Het gebruik van bestanden met een kleinere grootte leidt tot een snellere tijd in de e-learning. Comprimeer daarom je afbeeldingen en verwijder elementen die niet essentieel zijn in de e-learning. Zo zorg je er voor dat de laadtijd en het datagebruik minimaal blijft.

    3. Verbeter de leesbaarheid

    Wanneer je gebruikers hebt die onderweg leren is het handig om het mobiele ontwerp zo duidelijk en gemakkelijk mogelijk te maken. Vermijd het gebruik van afleidende elementen en kleuren. Gebruik in plaats daarvan een duidelijk en groot lettertype en bijvoorbeeld zwarte tekst op een witte achtergrond.

    4. Maak een eenvoudige navigatie

    Naast de leesbaarheid is de navigatie ook enorm belangrijk. Geef je e-learning een duidelijke structuur met menu’s die een korte inhoud hebben. Beperk het aantal klikken in de e-learning en let er op dat dit groot genoeg is voor de mobiele gebruiker om er met een vinger op te klikken. Maak gebruik van duidelijke koppen, opsommingen en pictogrammen voor een goed overzicht.

    Bekijk hier één van onze mobiele e-learnings die we voor een klant hebben ontwikkeld.

     

     

    5. Test je e-learning op meerdere platforms en browsers

    Wanneer de inhoud van je e-learning afhankelijk is van een webbrowser kunnen er verschillen ontstaan in de lay-out per apparaat. Zorg er daarom voor dat je ontwerp responsief is op meerdere platforms en apparaten. Hou hierbij rekening met verschillende soorten schermformaten die er zijn.

    6. Maak gebruik van learning bites

    De studieduur van een gebruiker op een mobiel apparaat is nou eenmaal korter dan via een PC. Maak het de gebruiker gemakkelijk door de inhoud van de e-learning in bites op te delen. Een mobiele gebruiker volgt namelijk sneller een training dat bestaat uit 10 kleine onderdelen van een training dat bestaat uit 1 les van 50 minuten. Hierbij maak je gebruik van microlearning.

    We hopen dat je dit artikel nuttig hebt gevonden en we je nieuwe inzichten hebben gegeven. Mobiel leren is ideaal om in te zetten bij een e-learning en heeft een lage drempel om aan de slag te gaan met de leerstof. Het aantal smartphonegebruikers neemt dagelijks toe, dit maakt mobiel leren een goede strategie om te gebruiken om je werknemers te betrekken.

    Training "Zelf e-learning ontwikkelen"

    In deze 2-daagse training leer je hoe je zelfstandig online modules kunt maken.
    Wij leren je hoe je toffe e-learnings kunt maken en welke elementen je in kunt zetten.
    Onze e-learning expert leert jou hoe je e-learning kunt ontwikkelen en er beter in wordt.

    Bekijk de training

    Recente berichten