Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Een onboarding programma maken in 5 stappen

  Door je medewerkers met een onboarding programma te verwelkomen zijn ze sneller productief, voelen ze zich meer betrokken en verlaten ze je organisatie minder snel. Is er geen onboarding? Dan heb je kans op vroegtijdig personeelsvertrek van 22% binnen 45 dagen. Het verliezen van een werknemer is een kostbare zaak. Het kost namelijk in het eerste jaar naar schatting drie keer het salaris van de werknemer. Wil jij dit voorkomen? Start dan vandaag nog met een onboarding programma.

  Stap 1. Bepaal het doel van je onboarding programma


  Een aantal voorbeelden zijn:
  • Betrokkenheid en behoud van medewerkers;
  • Medewerkers enthousiasmeren voor de organisatie en hun plek daarin;
  • Snellere ontwikkeling van competenties en zo een snelle bijdrage kunnen leveren aan de te behalen team- of bedrijfsdoelstellingen;
  • Compliance en borging van processen.

  In het programma wordt er ook aandacht gevestigd op de organisatie in het geheel. Je kunt de bedrijfsstrategie, normen en waarden, bedrijfscultuur en omgangsregels benoemen in jouw onboarding programma. Daarnaast ligt de focus op de plek van de nieuwe medewerker in de organisatie en hoe zij kunnen bijdragen aan succes. Een goed onboarding programma is gebaseerd op zowel brede bedrijfsdoelen als functie gerelateerde doelen. Bekijk bij elk doel wat de beste leermethode is om de doelstelling te behalen.

  Stap 2. Breng de informatiebehoefte in kaart


  Om te weten wat de informatiebehoefte van nieuwe medewerkers is, vraag je collega’s uit alle lagen van de organisatie om met je mee te denken. Een onboarding programma samenstellen doe je namelijk niet alleen. Daar heb je input van je collega’s voor nodig. Organiseer enkele interne brainstormsessies om de informatiebehoefte in kaart te brengen. Vraag goed door en luister aandachtig naar wat je collega’s zeggen. Vraag ook eens een externe expert op het gebied van onboarding programma’s om een brainstormsessie te faciliteren. Zij kunnen nog beter in kaart brengen wat de informatiebehoefte van jullie nieuwe medewerker is.

  Stap 3. Splits het op in fases


  Bij het opzetten van een onboarding programma moet je rekening houden met de benodigde informatie voor de medewerker op de korte termijn en op de lange termijn. Tijdens een onboarding heb je namelijk als doel om je medewerker kennis te laten maken met je organisatie. Hierin wil je kennis delen en er voor zorgen dat ze zo snel mogelijk zelfstandig aan de slag kan gaan. Om dit proces goed in te delen is het belangrijk om na te denken over welke informatie de medewerker nodig heeft in de verschillende fases van het traject.

  Stap 4. Stel het leerpad van de medewerker vast


  In je plan neem je ook de keuze voor het leerpad op. Heb je groepen van zeer verschillende medewerkers binnen je bedrijf, die je wel allemaal naar hetzelfde niveau moet brengen? Dan is een adaptief leerpad erg geschikt. Adaptief leren is gepersonaliseerd leren. De inhoud past zich met behulp van intelligente software aan op de kennis, leerdoelen en vaardigheden van de nieuwe medewerker. Zo groeit het lesmateriaal met de nieuwe medewerker mee. Iedereen leert uiteindelijk hetzelfde, maar wel allemaal op zijn of haar eigen tempo en niveau.

  Stap 5. Focus op persoonlijk contact en maak het leuk


  Maak gebruik van persoonlijke contactmomenten en laagdrempelige feedbackmomenten. Zo zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers zo nu en dan kunnen sparren met collega’s die dezelfde interesses en behoeftes hebben. Denk tijdens het opstellen van het plan ook eens na over spelelementen. Hoe leuker en boeiender je onboarding programma, hoe effectiever het is. Bij spelelementen kun je denken aan uitdagingen tussen collega’s of onderlinge competities of wedstrijden. Dat is ook goed voor de teambuilding en om andere collega’s beter te leren kennen.

  Heb jij moeite met het binden van nieuwe medewerkers aan jouw organisatie?

  Dan is ons online onboarding programma iets voor jou. Investeer in je medewerkers en zorg voor meer binding. Samen met onze specialisten gaan we op zoek naar de juiste antwoorden op jouw onboardingvraag. Plan direct een kennismakingsgesprek in om jouw vraag te stellen, we helpen je graag op weg! Ben je benieuwd naar hoe zo'n onboarding programma eruit kan zien? Vraag dan gratis toegang aan tot ons voorbeeld onboarding programma.

  Recente berichten