Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

    Effectief feedback geven voor leiders

    Nu werknemers terug de kantoorgebouwen binnen druppelen, staan teamleiders voor een nieuw dilemma. Hoe moet je hybride teams managen en wat is de beste aanpak met een deel van de werknemers op kantoor en een ander deel vanuit huis? Wij vertellen je in deze blog wat jij kunt doen om effectief feedback te geven binnen hybride teams.

    Net zoals het geven van feedback op afstand, kan het geven van feedback in een hybride omgeving een uitdaging zijn. Er zijn namelijk een aantal verschillen in het leiden van een team dat tegelijkertijd in de fysieke en virtuele omgeving werkt.

    Sommige werknemers zijn beter zichtbaar dan anderen

    Managers kunnen van mening zijn dat het observeren van de werknemersprestaties essentieel is voor feedback. Hoe kun je feedback geven op iets dat je nog niet hebt gezien? Of “Ik weet niet of mijn teamleden aan het werk zijn of niet”, horen we wel eens van managers. Hoe pak je dit aan?

    Feedback moet gericht zijn op het proces, de voortgang en de resultaten van de medewerker. Dit vereist de benodigde processen zodat er voldoende input is voor een prestatiebeoordeling. Hou bijvoorbeeld regelmatig een overleg met je teamleden waarin je de voortgang van hun werkzaamheden bespreekt. Vraag ze af en toe om updates of laat ze hun resultaten iedere maand aan je rapporteren. Zo heb je genoeg input om hun prestatie te beoordelen en hier feedback over te geven.

    Zorg voor meer interactie met je teamleden

    Doordat werknemers hybride werken komt het steeds minder vaak voor dat je een medewerker ‘gewoon’ tegenkomt op kantoor. Je zou eerst moeten kijken of die persoon ook aanwezig is op de dag dat jij naar kantoor komt. Als je iemand tegen het lijf loopt is de kans groter dat je nieuwe feedback geeft. Er wordt namelijk veel feedback uitgewisseld als werknemers samen opdrachten uitvoeren of zelfs door de gang lopen naar een vergadering. Maar hoe zit het met teamleden die op afstand werken?

    “Net als het geven van feedback op afstand, kan het geven van feedback in een hybride omgeving een uitdaging zijn.”

    Wees bewuster over hoe je jouw tijd gebruikt. Verlaat bijvoorbeeld niet meteen de vergadering zodra het een paar minuten eerder eindigt. Blijf juist in de buurt om je teamleden de kans te geven om feedback te vragen. Ook kun je beschikbare (spreek)uren aanbieden waarop mensen naar je kantoor kunnen komen of kunnen inbellen, zodat je zichtbaar en bewust beschikbaar bent. Doordat je doelgerichter en gestructureerd te werk gaat zorgt dit ervoor dat de interacties met werknemers optimaal worden benut.

    Een eenvoudige en korte methode om feedback te geven

    Een andere uitdaging is dat de feedbackprocessen die bedrijven aan leiders geven vaak zwaar zijn, te gestructureerd of ervan uitgaan dat het menselijk gedrag zal kunnen veranderen. Maak gebruik van handige en makkelijke manieren om feedback te delen. Zoals bijvoorbeeld de 2+2 coaching methode, geïntroduceerd door talentexpert Marc Effron. Hiermee kun je als manager binnen 15 minuten feedback geven aan alle teamleden, waar ze ook werken. Deze feedback wordt 2+2 genoemd omdat er wordt gefocust op twee dingen die goed gaan en twee dingen die verbeterd kunnen worden.

    Maak continue gebruik van prestatiefeedback

    • Plan regelmatige één-op-één vergaderingen plannen met alle teamleden (wekelijks of tweewekelijks, afhankelijk van het aantal teamleden).
    • Door teamleden de juiste vragen te stellen: "Hoe kan ik je helpen..." en "welke feedback heb jij voor mij" kunnen werknemers worden aangemoedigd om zich open te stellen.
    • Luistervaardigheid. De juiste vragen stellen heeft geen zin, tenzij we naar de antwoorden luisteren en ernaar handelen.
    • Maak er een gewoonte van om regelmatig en zinvol lof te delen. Laat de werknemer zien dat hij of zij goed bezig is en uit dat in je gedrag.

    Meer halen uit jezelf en je team?

    Bekijk dan de training coachend leidinggeven. Deze training is voor leidinggevenden die zich verder willen ontwikkelen. Coachende leiders proberen in persoonlijke gesprekken de talenten en ideeën van de ander boven water te krijgen. En daarmee meer inzicht én betere resultaten te verkrijgen. Feedback is een belangrijk onderdeel van coaching, net als het stellen van de juiste vragen en het motiveren van de persoon die je coacht. 

    Recente berichten

    Meer artikelen over leadership-management