Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

    "Elke dag een betere versie van jezelf" | Interview met Nicole van HBtraining

    Eerder dit jaar won HBtraining de award voor Most Inspiring Learning Journey 2020, voor een onboarding programma voor sales protomors. Naar aanleiding daarvan interviewde aNewSpring ons. Want hoe is nu het verhaal achter het ontstaan van HBtraining en hoe zijn wij in de trainingswereld terecht gekomen? En hoe kijken wij nu tegen leren en trainen aan? Lees het hieronder in het interview van aNewSpring met Nicole van de Ven, managing director HBtraining.

     
    Wat is jouw achtergrond?

    “Ik kom uit een echt ondernemersgezin. Mijn ouders hadden een goedlopend horecabedrijf in Asten, een café/discotheek met een feestzaal waar elke week duizenden mensen kwamen stappen. Mijn ouders waren veel meer dan gewoon kroegbazen, ze waren echte ondernemers.

    Mijn moeder was op en top gastvrouw en een luisterend oor voor iedereen. Mijn vader keek continu hoe hij publiek kon trekken. Hij boekte allerlei artiesten, van Adam Curry en de Zangeres Zonder Naam tot het Britse popduo Mel & Kim, dat destijds nog amper bekend was. Ik heb veel meegekregen van hoe mijn ouders de zaken aanpakten. Als kind zat ik altijd te luisteren waar ze het over hadden. Van hen leerde ik om zelfstandig en hard te werken. Dat innovatieve dat mijn vader had, zie ik nu ook bij mezelf terug.

    Toen ik vijftien was, is mijn moeder dodelijk verongelukt en tien jaar later overkwam mijn broer hetzelfde. Dat vormt je wel als mens. Ik leerde dat ik sterk moest zijn en dat ik de dingen zelf moest doen. Je moet je eigen verantwoordelijkheden nemen en je eigen dromen najagen.”

    Was het zelfstandig ondernemerschap een logische stap?

    “Voor mij wel. Na het voortgezet onderwijs heb ik verschillende opleidingen gedaan. Ik ben begonnen op de heao, daarna heb ik drie jaar op de pabo gezeten en ik heb ook nog heel even journalistiek gedaan. Toen ben ik naar de hotelschool gegaan, een superleuke opleiding die ik wél heb afgemaakt.

    Ik was nog geen jaar als sales promotor bij mijn eerste werkgever Nespresso aan de slag toen ik dacht: dit gaat ‘m niet worden, ik wil voor mezelf beginnen. Dat was een heel sterke overtuiging. Samen met mijn man Paul heb ik toen mijn eerste bedrijf Vesmee Trainingen opgericht.”

    “Ik geloof erin dat ieder mens elke dag een betere versie van zichzelf kan laten zien.”

    Hoe kwam je vervolgens in de trainingswereld terecht?

    “In mijn tijd bij Nespresso gaf ik al af en toe koffietrainingen. Ik merkte dat ik het heel leuk vond om kennis op een enthousiaste en interactieve manier over te dragen. Vervolgens zag ik dat de verkopers echt van het merk gingen houden en dat de verkoopresultaten omhoog gingen. Er werd steeds vaker een beroep op mij als zelfstandige gedaan om trainingen te geven. Zo heb ik mezelf ontwikkeld.

    Op een dag volgden de twee eigenaren van field marketing bureau Hamilton Bright een training bij mij. Na afloop kwamen ze naar me toe om te zeggen dat dit de eerste training was waarvan ze enthousiast werden. Zij wilden zelf ook hun medewerkers gaan trainen en zo ben ik 2010 begonnen met HBtraining, als eerste joint venture van Hamilton Bright.”

    Wat doet HBtraining allemaal?

    “Wij trainen werknemers van klanten in alle verschillende functies. Dat kunnen sales promotors zijn, maar bijvoorbeeld ook rayonmanagers voor Unilever of managers van callcenters voor KPN.

    Op dit moment zijn we bij Red Bull met een supertof project bezig. Voor hen trainen we auditors die in 57 verschillende landen zitten en 22 verschillende talen spreken. We hebben net de Amerikaanse versie uitgerold en zijn nu bezig met de Canadese en de Engelse versie. De rest volgt later dit jaar. Ik geloof niet dat er al een learning journey van aNewSpring in zoveel landen draait.”

    Waarom is leren/trainen zo belangrijk?

    “Omdat ik erin geloof dat ieder mens elke dag een betere versie van zichzelf kan laten zien. Je kunt jezelf heel goed ontwikkelen op het moment dat je iets echt wilt. Op dat moment moet het aanbod er zijn of moet je het in ieder geval kunnen vinden. Ik ben een groot voorstander van top down leren, waarbij mensen eerst laten zien wat ze al weten en kunnen. Als je dat inzichtelijk maakt, kunnen ze zich vanaf dat punt verder ontwikkelen. Dat werkt heel goed. ”

    Wat vind jij belangrijk in jouw vak?

    “Ik wil dat alles klopt bij een training. Overal moet aan gedacht zijn: de ruimte moet er netjes uitzien, de stoelen moeten recht staan, de koffie moet klaarstaan en de computers zijn getest. Het gaat niet alleen om de inhoud van een training en om de vaardigheid van de trainer, maar ook om alles er omheen. Die perfectie vind ik heel belangrijk. Dat geldt ook voor online trainingen: goed licht erop, een perfecte camera gebruiken, geen simpele webcam. Dat maakt echt een verschil.”

    Hoe belangrijk zijn online trainingen?

    “Als je kijkt naar de werking van ons brein, dan zie je dat het belangrijk is om veel te herhalen. Door leerstof ook online aan te bieden, kan iedereen leren wanneer het hem of haar past. En daarmee bedoel ik tevens dat je het beste leert op het moment dat je de kennis echt nodig hebt. De perfecte blend vind ik een combinatie van online en offline leren.

    Door deze coronatijd zit het digitale leren in de lift. Ik ben al jaren hard aan het ploeteren om onze klanten ervan te overtuigen online trainingen toe te voegen aan de face to face trainingen, maar daar wilden ze nog niet aan. Nu mensen veel thuis werken, wordt digitaal leren vanzelfsprekender. Klanten zien dat er op dat vlak heel veel mogelijk is. We maken nu learning journeys waarin we e-learning combineren met virtual classroom training en fysieke training. Ik ben ervan overtuigd dat we dit zullen blijven doen, ook als alles straks wellicht weer ‘normaal’ is.”

    Met het onboarding programma voor sales promotors van Hamilton Bright Brand Activation wonnen jullie onze 2020 award. Wat maakt dit programma zo goed?

    “Een van de sterke punten is dat we ons echt hebben gericht op de specifieke doelgroep, generatie Z: jonge mensen met een korte spanningsboog die visueel zijn ingesteld. We hebben de content makkelijk mobiel toegankelijk gemaakt, aansprekende taal gebruikt en veel afwisseling in leervormen toegepast: video, vloggen, quiz-elementen en opdrachten en van taalgebruik dat hen aanspreekt.

    Een gouden zet vind ik zelf de mogelijkheid die je hebt op het platform van aNewSpring om een opdracht in te leveren in de vorm van een soort vlog. Daarmee heeft een jongere toch persoonlijk contact met zijn manager zonder dat ze bij elkaar zitten. De manager kan weer op het filmpje reageren op het moment dat hem dat uitkomt. Iedereen leert wanneer hij wil leren en wordt gecoacht wanneer hij gecoacht wil worden. Een learning journey als deze kun je in aNewSpring supervet bouwen.”

    Nieuwsierig naar het verhaal? Bekijk de case en de presentatie.

    Recente berichten