Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Wat is het belang van een effectief onboarding programma?

  Misschien wil je een onboarding programma inzetten voor je nieuwe medewerkers maar weet je niet waar je moet beginnen. Je bent nog benieuwd naar de voordelen en de toegevoegde waarde aan je organisatie. Om jou meer inzicht te geven vertellen wij in deze blog waarom een effectief onboarding proces van groot belang is en wat het jou en je medewerkers oplevert. 

  Onboarding is belangrijk omdat het medewerkers laat wennen aan hun rol maar ook aan de bedrijfsvisie en wat het bedrijf te bieden heeft. Het betrekt de medewerker, creëert medewerkers die zich inzetten voor het succes van het bedrijf en helpt nieuwe medewerkers te behouden door ze een teamgevoel te bieden.

  Meer tijd en geld voor andere bedrijfsactiviteiten

  Om een goed onboarding programma op te zetten is er maar een eenmalige investering nodig. Het fijne is dat je dit onboarding programma steeds opnieuw kunt gebruiken zonder hier extra tijd aan te besteden. Hiermee bespaar je tijd én geld in de onboarding van nieuwe medewerkers. Ook komt er meer structuur in het inwerkproces met een duidelijke planning.

  Tijdens het programma leert je medewerker namelijk meteen wat de taken zijn, wat de verwachtingen zijn en welke KPI’s bij de functie horen. Het resultaat hiervan is een effectieve inwerkperiode met gelijke kansen voor iedere medewerker. Je nieuwe medewerker is na het volgen van een sterke onboarding productiever en meer betrokken binnen de organisatie.

  Verwerken van grote hoeveelheden aan informatie 

  Tijdens het inwerken van een nieuwe medewerker is er belangrijke informatie wat gedeeld wordt om effectief aan de slag te gaan. Soms kan dit verwarrend zijn en wordt niet alles onthouden door de grote hoeveelheid aan informatie. Een oplossing daarvoor is het onboarding programma.

  Een effectief onboarding programma heeft basisinformatie over het bedrijf die voor iedere medewerker gelijk is. Zo kunnen de medewerkers altijd terugkijken in het programma om de informatie opnieuw door te lezen. Ook wordt er informatie in het programma verwerkt die speciaal is gericht op de functie van de nieuwe medewerker.

  Met een onboarding programma kan de nieuwe medewerker meteen aan de slag. De medewerker is goed voorbereid op zijn functie, voelt zich meteen op zijn gemak en kan zich op zijn eigen werkzaamheden focussen. Je nieuwe medewerker weet zo waar hij of zij aan toe is en voelt zich minder onzeker.

  Behouden van je nieuwe medewerker 

  Leuk dat je een nieuwe medewerker hebt aangenomen. Maar nu begint het echte werk, namelijk het behouden van deze medewerker. Een nieuwe baan kost veel energie. Zeker als je als nieuwe medewerker actief moet uitzoeken ‘hoe het hier werkt’. Als daar duidelijkheid over is, dan voelt hij zich meer op zijn gemak en blijft er meer energie over om aan de slag te gaan met de nieuwe werkzaamheden.

  Geef je nieuwe medewerker een warm welkom door het team met een kennismakingsronde door jullie bedrijf. Ook kun je een buddy koppelen aan je nieuwe medewerker om hem of haar wegwijs te maken binnen de organisatie. Zo is het voor de medewerker een ideale manier om een sociaal netwerk binnen het bedrijf op te bouwen.

  Met een goede introductie vergroot je de commitment en participatie van de medewerker. Een warm welkom en duidelijkheid over de werkzaamheden helpen hierbij. Je wilt de nieuwe medewerker een bevestiging geven dat hij of zij de juiste keuze heeft gemaakt door bij jullie aan de slag te gaan, zo voorkom je vroegtijdig vertrek van je medewerkers.

  Meer weten?

  Wil je meer weten over een effectief onboarding programma of heb je hulp nodig bij het opzetten hiervan? Download onze whitepaper ‘In 5 stappen naar een effectief onboarding programma’ of plan direct een strategiegesprek onboarding met ons in. We helpen je graag op weg!

  Recente berichten

  whitepaper onboarding cover

  In 5 stappen naar een effectief onboarding programma

  Gratis whitepaper voor HR-professionals

  • Waar begint het onboarding programma?
  • De resultaten van een onboarding programma
  • De 5 bouwstenen voor de ontwikkeling van het onboarding programma
  • Tips en adviezen voor een productieve en betrokken medewerker

  10 pagina’s met praktische inzichten…

  Graag, stuur mij de whitepaper!