aNS Award-label_EN

Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  In 10 stappen je interne communicatie verbeteren

  Het verbeteren van de interne communicatie vergroot de betrokkenheid van je medewerkers en maakt ze succesvol. Medewerkers krijgen hiermee het gevoel dat ze gemakkelijk kunnen communiceren met zowel hun teamleden als het hogere management, dit draagt bij aan de productiviteit en de resultaten van je team. Wij hebben we 10 praktische tips op een rij gezet voor het verbeteren van de interne communicatie binnen je organisatie!

  1. Geef de prioriteit aan teambuildingactiviteiten
  Als leidinggevende ben je vaak druk met de dagelijkse taken die impact hebben op de doelen en voortgang van je medewerkers. Hierdoor vergeet je het belang van de persoonlijke connectie. Probeer maandelijks teambuildingactiviteiten te organiseren, dit is namelijk dé kans om iedereen bij elkaar te krijgen. Dit zal ervoor zorgen dat je teams elkaar beter leren kennen en beter met elkaar zullen communiceren. Bekijk hier onze ideeën voor leuke en snelle teambuilding activiteiten.

  2. Ga het dialoog aan
  Interne communicatie kan niet altijd van één kant komen, je moet hier allebei voor open staan om tot een goede communicatie te komen. Het is natuurlijk erg belangrijk om feedback te geven aan je medewerkers, maar het is net zo goed even belangrijk om je teamleden feedback te leren geven. De sleutel is om op deze manier een open cultuur op te bouwen met vertrouwen in het individu. 

  3. Laat managers het goede voorbeeld geven
  Door het goede voorbeeld te geven bestaat er een grote kans dat je medewerkers hetzelfde zullen doen. Dus als je wilt dat je medewerkers goed communiceren, doe het zelf dan ook. Als je de verwachting hebt dat teaminformatie openlijk gedeeld moet worden, dan moet je ervoor zorgen dat je hetzelfde doet. Wanneer je als manager of leidinggevende geen goede communicatie skills hebt adviseren we om een communicatietraining volgen, zo leer je hoe je dit het beste kunt aanpakken en verbeteren. 

  4. Maak doelen en doelstellingen openbaar
  Ongeveer de helft van de bedrijven slaagt er niet in om bedrijfsstrategieën effectief over te brengen naar de medewerker. Om het werk van je medewerkers gemakkelijker en zinvoller te maken, is het goed om bedrijfs-, team- en persoonlijke doelen te publiceren. Maak ze duidelijk en zichtbaar voor iedereen. Wanneer de rollen en verwachtingen van een medewerker duidelijk zijn kunnen ze werken richting een beter resultaat. Dit is een goede methode voor het behalen van OKR's, doelstellingen en belangrijkste bedrijfsresultaten. Vind je het lastig om je medewerkers mee te krijgen in je bedrijfsstrategie of bij veranderingen binnen je organisatie? Bekijk dan onze team performance oplossingen.

  5. Zorg dat medewerkers iets hebben waar ze naar kunnen streven
  Het goede voorbeeld geven is een goed begin, maar soms moet je iets meer extra moeite doen om een medewerker erbij te betrekken. Door beloningen te koppelen aan de doelen van de medewerker maak je ze enthousiast en zullen ze beter hun best doen om dit te behalen.

  6. Gebruik online tools in plaats van vergaderingen
  Medewerkers verspillen wekelijks gemiddeld 4 uur aan onproductieve vergaderingen. Met een goede planning kun je teamvergaderingen efficiënter maken. Maar er zijn ook andere manieren om beter te communiceren en samen te werken. Een optie is om online teamupdates en rapportagetools te gebruiken. Dit zorgt voor interactie en bevordert de samenwerking en de productiviteit.

  7. Communicatie als onderdeel van je routine
  Communicatie moet deel uitmaken van een dagelijkse of wekelijkse routine. Medewerkers willen gedetailleerde, realtime updates. Daarom wordt er sterk aanbevolen om communicatie een wekelijks proces te maken dat iedere keer weer terugkomt.

  8. Train je medewerkers om informatie te delen
  De meeste mensen zijn getraind om alleen voor hunzelf te schrijven en delen informatie vanuit hun eigen perspectief. Schrijven voor anderen is een aangeleerde vaardigheid en kan lastig zijn. Het hebben van een coach helpt bij dit proces.

  9. Gebruik mobiele tools
  Moderne technologieën geven ons de mogelijkheid om snel antwoord op onze vragen te krijgen, waar we ook zijn. Steeds meer medewerkers werken vanuit verschillende delen van het land en hebben daarom on-the-go informatie nodig. Bied hiervoor tools aan zodat er gemakkelijk werk gerelateerde informatie kan worden gedeeld. Eén van de mogelijkheden is het inzetten van online learning. Hiermee kun je gemakkelijk informatie delen die medewerkers altijd terug kunnen bekijken via de e-learning app.

  10. Neem de tijd voor je medewerkers
  Voer regelmatig gesprekken met je medewerkers om antwoord te krijgen op problemen van dat moment. Wees je bewust van wat je team voelt en denkt en concentreer je niet alleen op prestaties en plannen. Zelfs tijdens het nemen van een kop koffie en het samenzitten rond de lunchtafel kan dit zorgen voor waardevolle leerpunten voor de organisatie. Neem dus de tijd voor je medewerkers en je zult zien dat het jou ook wat gaat opleveren.

  Cirkel HildeMeer weten over het verbeteren van je interne communicatie?

  Neem dan gerust contact op met onze specialist met Hilde Dijksterhuis via Hilde.dijksterhuis@hb-training.com of 06 38 18 92 69.

  Recente berichten