Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Je medewerkers betrekken bij organisatieveranderingen

  Wanneer er een verandering plaatsvindt binnen je organisatie is het belangrijk om jouw medewerkers hierin mee te krijgen. Hoe pak je dit het beste aan en hoe zorg je ervoor dat ze positief reageren op deze verandering? Wanneer je medewerkers begrijpen wat de bedrijfsverandering voor hen betekent en ze de noodzaak ervan inzien zullen ze positiever reageren. Wist je dat veranderingen die invloed hebben op de rol van een medewerker een grote impact kan hebben? En dat zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Wij geven je in deze blog tips om dit op de juiste manier aan te pakken.

  Betrek je medewerkers vanaf de beginfase

  Een hele simpele maar erg belangrijke tip is: begin je medewerkers al vroeg in het veranderingsproces te betrekken. Stel duidelijke punten vast voor discussie en vraag ook om hun input. Zoek waar mogelijk is hun inbreng en houd rekening met hun mening. Vergeet niet dat je medewerkers de meest waardevolle kennis bezitten en goede suggesties kunnen doen. 

  Zorg dat je jouw personeel activeert

  Wanneer je verandering inzet kan het soms onduidelijk zijn voor een medewerker wat dit nou voor hun betekent. Door een training te organiseren waarin teams aan de slag gaan met de veranderingen die voor hun van toepassing zijn zullen ze dit beter begrijpen. Met het inzetten van spelelementen tijdens een training is er een intensere betrokkenheid en onthouden medewerkers de inhoud van de training. Lees hier meer over de teambuilding mogelijkheden.

  DSC00013 (1)

  Help je personeel bij het omgaan met verlies

  Verandering kan ook betekenen dat mensen iets verliezen. Door het veranderingsproces verliezen je medewerkers de vertrouwde processen en elementen van hun rol die ze zekerheid geven. Help je medewerkers een goede overgang te maken met een sessie waarin ze hun gevoelens over de veranderingen kunnen delen. Plan bijvoorbeeld een-op-een-gesprekken met gekwalificeerd personeel van het managementteam of maak counseling beschikbaar om medewerkers te helpen bij het verwerken van hun emotionele problemen en reacties.

  Kies een divers projectteam

  Stel een divers team samen van mensen met een goede spreiding van vaardigheden en kennis van het bedrijf. Het is belangrijk dat je een team kiest met verschillende rollen en niveaus binnen het bedrijf. Dit team helpt bij het identificeren van problemen, het vastleggen van de houding en het bevorderen van het veranderingsproces.

  Blijf gefocust op de reden voor de verandering

  Wanneer je de reden voor verandering begrijpt kun je jezelf beter concentreren op wat er moet gebeuren. Herhaal deze reden voor verandering wanneer je maar kunt en koppel ze aan de stappen die je neemt om je medewerkers te helpen om elke fase van het veranderingsproces te begrijpen.

  Identificeer belemmeringen

  Zet het managementteam en de teamleiders in om weerstand bij je medewerkers vroegtijdig te herkennen. Wanneer je medewerkers tegenkomt die een negatieve houding aannemen ten opzichte van het veranderingsproces kun je met ze in gesprek gaan. Probeer het probleem op te lossen zodat dit niet van invloed is op de rest. 

  Definieer de taken goed

  Verdeel de veranderingsfasen in kleine stappen die gemakkelijk te volgen en te begrijpen zijn voor het personeel. Weten in welke fase ze zich in het veranderingsproces van de organisatie bevinden, zal hun zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid vergroten.

  Cirkel HildeMeer weten over Teambuilding?

  Bekijk dan deze pagina of neem dan gerust contact op met onze specialist met Hilde Dijksterhuis via Hilde.dijksterhuis@hb-training.com of 06 38 18 92 69.

  Recente berichten