Blended learning…de term komt de laatste jaren steeds vaker naar voren als het gaat om het opleiden en ontwikkelen van medewerkers. Zoals de naam al doet vermoeden, is blended learning een Engelse term om een bepaalde visie op leren te beschrijven. In het onderwijs wordt sinds 2005 gesproken over blended learning, maar de term werd in het bedrijfsleven al eerder ‘ontdekt’. Inmiddels is de term niet meer weg te denken uit de moderne learning & development strategie. Het model van blended learning past tenslotte prima bij de huidige ‘21st century learners’. In dit blogartikel vertel ik over de blended learning voordelen voor bedrijven.
Leren met én zonder technologie
Blended learning is een mix van leren mét en zonder technologie. Daarbij is het belangrijk dat het leerproces van de lerende centraal staat. De lerende bepaalt zelf hoe, wanneer en waar hij of zij leert. In de praktijk loopt dat vaak nét iets anders en zien we dat blended learning vaak ‘blended teaching’ wordt. De lerende staat dan niet centraal, maar er wordt vooraf al bepaald wat, wanneer, hoe en waar geleerd moet worden. Onderstaande illustratie laat goed zien wat blended learning dan wél is.
Blended learning voordelen voor bedrijven
Dat blended learning in het bedrijfsleven ontstaan is, is niet gek. Het heeft voor een bedrijf natuurlijk grote voordelen om groepen medewerkers collectief training aan te bieden – zónder de nadelen van het bij elkaar moeten brengen van medewerkers die op verschillende plaatsen in het land werken. Ook de tijdsinvestering van opleiden en ontwikkelen kan op die manier teruggebracht worden. Opleiden wordt zo een stuk efficiënter.
Maar…niet alleen voor een bedrijf zijn er voordelen aan het combineren van online en ‘traditioneel’ trainen. Als bij een blended learning traject de lerende écht centraal wordt gezet en er een variatie aan leerervaringen wordt ingezet, dan werkt dat versterkend op het leerproces.
6 redenen om te kiezen voor blended learning
Voordelen genoeg dus – samenvattend zijn er 6 belangrijke redenen om als bedrijf blended learning in te zetten bij het opleiden van je medewerkers.
1. Blended learning faciliteert de trainer
Trainers plukken de vruchten van een goed uitgewerkt blended traject. Niet alleen worden zij ondersteund in het begeleiden van de lerende naar resultaat, maar ook kunnen zij de voortgang van het leerproces beter volgen.
2. Blended learning maakt gepersonaliseerd leren mogelijk
Maar ook voor de lerende zelf zijn er grote voordelen. Blended learning maakt het mogelijk dat de lerende kan kiezen voor leeractiviteiten die bij zijn leervraag of – behoefte passen. In een ‘traditionele’ context wordt aan de hele groep dezelfde leerstof aangeboden. Met een uitgekiende mix van online en klassikaal onderwijs sluit je beter aan bij de individuele behoefte van de lerende: leren wat je nodig hebt, op het juiste moment – een betere motivatie voor de lerende bestaat eigenlijk niet!
3. Blended learning vergroot het ‘eigenaarschap’ van de lerende
Het resultaat van een traject dat écht past bij wat je moet leren, is dat de lerende zich ook eigenaar voelt van zijn eigen leerproces. Niet iemand anders - een leraar of de werkgever - bepaalt wat je moet leren en wat je al weet. Je wordt als lerende juist zelf getriggerd om na te denken wat je al goed kunt, maar ook waar je ontwikkelpunten liggen. Juist dat feit maakt dat de ontwikkeling die je doorloopt jouw eigen verantwoordelijkheid wordt.
4. Blended learning stimuleert leren van elkaar
Een goed opgezet blended programma maakt leren van elkaar mogelijk. Sociaal leren is online makkelijk in te richten, bijvoorbeeld met de inzet van een forum. Optimaliseer leren van elkaar met intervisie en gezamenlijke sessies waarin deelnemers de ruimte krijgen om feedback te geven op elkaars vaardigheden.
5. Blended learning maakt voortgang en resultaten inzichtelijk
Als bedrijf weten wat de voortgang en resultaten zijn van je medewerkers? Blended learning maakt dat heel gemakkelijk inzichtelijk. Waar bij een formele training alleen duidelijk is of iemand de training bijgewoond heeft, kun je bij online leren praktisch alles monitoren. Bijvoorbeeld de tijd die iemand spendeert aan het doorlopen van een module, of de gemaakte opdrachten die iemand heeft ingeleverd. Middels online toetsing krijg je een duidelijk beeld van het leerrendement.
6. Blended learning inspireert de lerende
Ook niet onbelangrijk…leren moet leuk zijn! De inzet van online middelen zoals filmpjes kan de betrokkenheid van de lerende vergroten. De laatste jaren wordt steeds vaker gekozen voor leerinterventies die inzetten op serious gaming of competities tussen lerenden onderling.
Blended learning is niet meer weg te denken in de huidige wereld van opleiden. Dus laten we één ding afspreken als opleiders…laten we aansluiten bij de behoeften van de 21st century learners.