Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Face-to-face versus virtueel leren: de vooroordelen ontkracht

  Webinar, virtual classroom training, online training, live online training. Heel wat definities en het kan zijn dat je het spoor soms bijster bent. In de huidige situatie waarin we te maken hebben met COVID-19, leren we inmiddels veel op afstand. Virtual classroom trainingen zijn een middel bij uitstek hiervoor. Maar hoe zit het in een virtual classroom setting met interactie, persoonlijke aandacht, kwaliteit en techniek? In dit artikel gaan we in op een aantal vooroordelen rondom virtual classroom training en vergelijken dit met face-to-face training. 

  Live in virtuele omgeving

  Allereerst goed om even stil te staan bij de definitie van een virtual classroom training. Letterlijk vertaald is het een virtueel klaslokaal. Bij HBtraining verstaan we hieronder een training die live ofwel synchroon gedaan wordt in een virtuele omgeving. Iedere deelnemer neemt deel vanaf zijn eigen locatie met zijn eigen device. Het is dus een gedeelde online omgeving waar alle deelnemers gelijktijdig in zitten.

  Vooroordelen

  Er bestaan allerlei vooroordelen over virtual classroom training:

  1. Het biedt geen tot weinig mogelijkheden voor interactie.
  2. Het is onpersoonlijk.
  3. Het is kwalitatief minder goed dan een live training.
  4. Het levert een hoop gedoe met de techniek.

  We gaan hierna in op elk vooroordeel en ontkrachten deze.

  Vooroordeel #1: je mist interactie in een virtual classroom setting

  Wij trainen wekelijks vele malen in virtual classroom settings en we kunnen je verzekeren dat je hierin geen interactie mist! We merken vaak dat deelnemers positief verrast zijn over de mogelijkheden van interactie binnen een virtual classroom setting. De software waarin je je virtual classroom host, biedt over het algemeen veel mogelijkheden voor interactie. Je kunt gebruik maken van functionaliteiten als de chat, een digitaal whiteboard, polls, quizzes of leuke interactieve tools. Break-out rooms lenen zich bij uitstek voor het toepassen van interactie. Hiermee kun je groepjes of duo’s bij elkaar zetten in virtueel aparte ruimtes voor brainstorms of opdrachten en kan een trainer virtueel meekijken in deze break out rooms. Belangrijk is dat de interactieve vormen die je inzet in een virtual classroom training passen bij de inhoud en daarnaast op het juiste moment worden ingezet. Kennis van de trainer over het ontwikkelen van een virtual classroom training en het faciliteren ervan is hierbij natuurlijk essentieel!

  Vooroordeel #2: leren in een virtual classroom setting is onpersoonlijk

  We horen regelmatig terug dat mensen denken dat trainen in een virtual classroom setting onpersoonlijk is. Voor veel mensen is het wat minder bekend en dit kan je tegenhouden ermee aan de slag te gaan of eraan deel te nemen. Wij merken regelmatig dat er niet altijd optimaal gebruik wordt gemaakt van bepaalde software of interactiemogelijkheden. Ook wordt er soms gedacht dat er in een virtual classroom setting alleen maar sprake is van een trainer die zijn of haar verhaal in een monoloog ‘afdraait’. Zo is een goede virtual classroom training natuurlijk absoluut niet bedoeld! Zorg dat je goed gebruik maakt van de functionaliteiten en maak je groep van deelnemers bij voorkeur niet groter dan 8, dan is er voldoende ruimte voor interactie en persoonlijk contact. Als je mensen gericht aanspreekt in een training en vooraf duidelijk de verwachtingen schept, dan is het zeker niet onpersoonlijk!

  Vooroordeel #3: een virtual classroom training is kwalitatief minder goed dan een face-to-face training

  De meningen over de kwaliteit van zowel virtuele als face-to-face trainingen liggen sterk uiteen. Op basis van onze jarenlange ervaring weten we dat de kwaliteit van een training niet af te meten is aan de locatie of plaats. Natuurlijk kan een locatie of plaats wel ervaring en emotie toevoegen aan een training, waardoor het geleerde beter onthouden zal worden (lees daar hier meer over), maar ook online kunnen er emoties zijn die bijdragen aan het leerproces. Denk bijvoorbeeld aan een inspirerende trainer of uitdagende werkvormen.

  Belangrijk is je te realiseren dat de opzet van een live training niet 1 op 1 omgezet kan worden in een virtual classroom setting. De opzet van een virtual classroom training is echt wezenlijk anders dan een live training. De kwaliteit wordt bepaald door de opzet van de training, waar wordt interactie toegepast en natuurlijk ook door de trainer die de techniek onder de knie heeft en de deelnemers op de juiste manier aangehaakt houdt in een training. Als je deze zaken goed voor elkaar hebt is de kwaliteit van een virtual classroom training absoluut te vergelijken met een face-to-face training!

  Vooroordeel #4: techniek in zo’n virtual classroom training is altijd een gedoe

  Natuurlijk moet een trainer in een virtual classroom setting goede kennis hebben van de software waarin de training gehost wordt. Problemen met techniek kunnen altijd plaatsvinden, voor zowel de trainer als een deelnemer. Onze ervaring is dat 95% van de gevallen vlekkeloos verloopt. Het is hierbij wel belangrijk de deelnemers vooraf van de juiste instructies te voorzien. Een slechte internetverbinding, geen geluid, een instelling die verkeerd staat; het zijn dingen die zo af en toe gewoon voorbij komen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus als een trainer de tool kent en zijn of haar deelnemers vooraf goed informeert, dan is de techniek geen hindernis voor het geven van een goede virtual classroom training.

  Frederik-circleMeer weten over virtual classroom training?

  Vraag dan onze gratis Virtual Classroom Masterclass aan! In deze videoreeks deelt onze expert Frederik zijn kennis met je over:

  • Waar je rekening mee moet houden als je een face-to-face training omzet naar een virtual classroom training.
  • De randvoorwaarden voor een succesvolle virtual classroom training.
  • Hoe je een virtual classroom training breinvriendelijk en aantrekkelijk maakt.
  • Face-to-face versus online leren: 4 vooroordelen rondom virtual classroom training ontkracht.

  Ja! Ik wil toegang tot de Virtual Classroom Masterclass!

   

  Recente berichten