Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  5 tips waarmee verkopers jouw nieuwe product goed leren kennen en verkopen

  Na maanden voorbereiding is het dan zover. Jullie nieuwe product wordt geïntroduceerd op de markt! Maar hoe zorg je er voor dat de verkopers van je product jouw product ook daadwerkelijk leren kennen en dus ook succesvol verkopen? En hoe creëer je onder die verkopers reuring rondom jouw product? Hoe maak jij je nieuwe product zichtbaar tussen die massa andere producten? In dit artikel hebben we een aantal succesfactoren op een rijtje gezet, hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw productintroductie een spektakel wordt!

  Maak de toegevoegde waarde van het product inzichtelijk

  Om een product te verkopen, heeft een verkoper simpelweg kennis van het product nodig. Dit geldt al helemaal voor een nieuw product. Het inzetten van producttraining is daarbij een must en een ongoing investering in je verkopers. Naast voldoende kennis is het belangrijk dat een verkoper de toegevoegde waarde van het product ziet. Waarom heeft de klant dit product nodig? Zorg tijdens een producttraining dat je een verkoper helpt bij het vertellen van zijn verhaal aan een klant. Maak van een klant een consument en van een kijker een koper. Waarom heeft die klant jouw product nodig, wat lost het product op en wat kan het betekenen voor een klant? Zorg hierbij dat je goed het verschil onderbouwt tussen het nieuwe product en een eventuele vorige versie van hetzelfde merk of van een concurrent. Een verkoper zal altijd de vraag krijgen wat de toegevoegde waarde van het nieuwe product is ten opzichte van andere producten, dus help een verkoper deze verschillen te laten zien. Laat een verkoper het product zelf beleven en ervaren. Help een verkoper de verschillen met functionaliteiten van andere producten te zien: de voordelen maar ook de nadelen. Koppel het product ook aan een duidelijke doelgroep, dit helpt de verkoper bij zijn verkoopgesprek.

  Tease verkopers en zorg voor een goede unboxing

  Maak iets speciaals van de lancering en start tijdig met de voorbereidingen. Zodra je weet wanneer een launch gepland staat, ga je communiceren naar de verkopers. Tease de verkopers, maak ze warm voor je nieuwe product, en train ze voordat je product in de schappen ligt. Jij zorgt ervoor dat verkopers alle kennis over jouw product al hebben voor de lancering! Zorg voor een unboxing waarbij je duidelijk uitlegt hoe het product in elkaar zit en wat er allemaal op en aan zit. Dit kan door middel van een leuke video zoals in onderstaand of tijdens de training.

  Laat tijdens de training verkopers het product zelf aansluiten, installeren en uitproberen. Geef de verkopers een leen-device mee of laat ze je product met korting kopen. Vergeet ook niet om verkopers mee te laten denken voor welke doelgroep dit product geschikt is. Daarna herkennen ze die klant ook sneller op de winkelvloer. Geef een verkoper mee dat hij de klant altijd het werkende product laat ervaren.

  Ontwikkel een beloningssysteem met leuke weggevers

  Probeer een verkoper zoveel mogelijk te confronteren met jouw nieuwe product. Een kleinigheidje als een branded sleutelhanger of pepermuntjes met jouw logo , het wordt door een verkoper erg gewaardeerd. Zorg voor een beloningssysteem bij het behalen van bepaalde doelstellingen. Het behalen van het hoogste bonbedrag of vestiging die het nieuwe product het best verkocht heeft kun je bijvoorbeeld belonen met leuke prijzen zoals een bioscoopbon, lunch of Netflix-tegoedkaart.

  Laat een producttrainer op de winkelvloer meedraaien

  Een producttrainer fungeert heel goed als een aanjager van het nieuwe product. Het werkt daarom uitstekend om hem of haar tijdens actiedagen op de winkelvloer in te zetten. Zo sla je twee vliegen in één klap. Wanneer je een producttrainer tijdens de launch inzet als ‘super-promotor’ geef je een push op het nieuwe product. Daarnaast zien andere verkopers het schoolvoorbeeld van de producttrainer en zien ze dat dit werkt. De producttrainer kan tijdens zijn inzet ook de kennis op de vloer checken en bijspijkeren.

  Afwisseling in kennisoverdracht

  Webinars, face-to-face training, product video’s, coaching on the job, apps. De manieren om kennis over te dragen aan een verkoper zijn legio. Zorg dan ook bij voorkeur voor een blended aanpak: een combinatie van verschillende vormen van kennisoverdracht. Binnen het retailkanaal werken sommige verkopers alleen in het weekend en anderen weer in de avond. In de praktijk is het vaak vrijwel onmogelijk om iedereen tegelijkertijd getraind te krijgen. Een combinatie van vormen is om die reden dan ook wenselijk.

  Welke vormen van kennisoverdracht je ook kiest, enthousiasme en betrokkenheid zijn bij producttraining key!

  Recente berichten

  whitepaper producttraining

  Zó maak jij verkopers fan van jouw product

  In deze gratis whitepaper ontdek je:

  • hoe producttraining leidt tot een beter verkoopresultaat
  • hoe je kan zorgen dat een retailverkoper jouw product aanbeveelt bij zijn klanten
  • welke elementen een geslaagde producttraining bevat 
  • tips waar verkopers in een producttraining op aanslaan
  • hoe je van verkopers merkambassadeurs maakt 

  Graag, stuur mij de whitepaper!