Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Meer rendement uit je Learning & Development programma met learning analytics

  learning analyticsIn een leertraject is de eerste klap een daalder waard: je moet al bij de start van het traject zorgen dat je geen deelnemers verliest. Je moet hen zien te prikkelen, het nut en belang van het leerprogramma laten inzien en hun nieuwsgierigheid wekken zodat ze verder willen leren. Maar hoe doe je dit? Hoe zorg je ervoor dat je een goed Learning & Development programma ontwikkelt waarop deelnemers aanhaken en aangehaakt blijven? In dit geval geldt; meten is weten. Met behulp van een Learning Management Systeem (LMS) kun je een schat aan data verzamelen. Deze learning analytics zijn hét geheime wapen bij het verbeteren van jouw Learning and Development programma.

   

  Wat zijn learning analytics?

  Onder learning analytics verstaan we het meten, verzamelen, analyseren en rapporteren van data over de lerende en zijn omgeving. Deze data levert waardevolle informatie op die kan bijdragen aan de verbetering van het Learning & Development programma. Er zijn grofweg drie verschillende niveaus van learning analytics:

  1. Op individueel niveau kun je zien waar een deelnemer staat in het behalen van zijn of haar leerdoelen;
  2. Op controleniveau kan een leidinggevende zien waar deelnemers zich bevinden in het leertraject en of bepaalde targets zijn behaald.
  3. Op strategisch niveau kan de HR-manager zien of het Learning & Development programma de gewenste ROI oplevert.

   

  Voorbeelden van learning analytics

  Er zijn verschillende soorten data die je uit het LMS kunt halen. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die deelnemers spenderen aan een module en het moment en de plek waarop deelnemers afhaken. Maar ook de tevredenheid van deelnemers over het leertraject is interessante input. Net als de voorkeuren van deelnemers voor bijvoorbeeld het type apparaat (desktop of mobiel) en type content (video of tekst). Daarnaast kun je ook de prestaties van (groepen) deelnemers beoordelen op basis van hun testscores en individuele prestaties monitoren en die tegenover elkaar zetten.

   

  Waarom zijn learning analytics zo belangrijk?

  Één van de grootste uitdagingen voor Learning & Development professionals zit erin om  ervoor te zorgen dat deelnemers betrokken blijven bij het leerprogramma. De organisatie heeft er baat bij dat zoveel mogelijk medewerkers het leertraject succesvol afronden. Om dat te bereiken moet je zo goed mogelijk inspelen op de leerprestaties en -voorkeuren van de deelnemers. De inzichten uit learning analytics kunnen je hier op verschillende manieren bij helpen:

  • Op basis van de verzamelde data kun je leerprestaties voorspellen. Als je weet welke deelnemers een hoog risico lopen op afhaken of zakken kun je hier al in een vroeg stadium op inspelen.
  • Op basis van inzichten in de voortgang van deelnemers kun je bijsturen waar nodig, bijvoorbeeld in een klassikale training of met een extra e-learning module.
  • De data helpt je om het leertraject te personaliseren op basis van de leervoorkeuren van de deelnemers. Dit heeft een positief effect op de betrokkenheid van de lerende.
  • Door de data te analyseren kun je trends en patronen ontdekken die je helpen om het Learning & Development programma verder te optimaliseren.

   

  Wat kun je er uiteindelijk mee?

  Dit laatste is één van de belangrijkste toepassingen van learning analytics: het leertraject constant optimaliseren op basis van data. Je kunt het vergelijken met wat een goede trainer doet in een trainingsruimte: hij stemt zijn trainingsprogramma af op de groep deelnemers in het lokaal. Op basis van learning analytics kun je de optimale lengte van de leermodules berekenen en modules die niet goed werken, schrappen of aanpassen aan de verschillende kennisniveaus en leerstijlen. Je weet precies wat het beste moment is om een e-learning module online te zetten en welke leerstijl en leercontent zorgen voor de meeste tevreden deelnemers, het hoogste voltooiingspercentage of de beste scores. En met het inzicht in het type apparaat dat het meest gebruikt wordt, kun je de leercontent daarop optimaliseren. Maar ook buiten de digitale omgeving hebben de data nut: door online te monitoren kan klassikale training perfect ingepast worden in het leertraject, waardoor je meer rendement haalt uit dit soort contactmomenten.

   

  Optimaal inspelen op inzichten

  Learning analytics geven waardevolle inzichten die je helpen om deelnemers in elke fase van het leertraject te motiveren en te stimuleren. Met een efficiënt en gepersonaliseerd leerprogramma haal je optimaal rendement uit je Learning & Development strategie.

  Recente berichten

  infographic perfect blend mockup 2023-4-1

  Meer rendement halen uit je L&D programma? Lees het stappenplan!

  In deze infographic vertellen we hoe je meer rendement uit je Learning & Development programma kunt halen. Want hoe ontwikkel je nu de perfect blend en welke elementen heb je daarvoor nodig? Wij hebben het voor je samengevat in een handig stappenplan.

  Graag, stuur mij de whitepaper!