Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Onboarding aanpak voor enthousiaste verkoopmedewerkers

  Sales promotors hebben een duidelijke missie op de winkelvloer. Ze willen zo veel mogelijk bezoekers enthousiasmeren over hun producten. Het is belangrijk dat de sales promotor de juiste informatie over het product beheert en een actieve houding heeft. Maar hoe zorg je ervoor dat sales promotors toch precies te weten komen wat ze moeten doen als ze in de winkel staan? Dat vertellen we je in deze blog. 

  Sales promotors zijn doorgaans studenten die dit werk als bijbaan doen. Zij gaan aan de slag in allerlei verschillende winkels. Hierdoor is het voor hen nog niet altijd even duidelijk voor wie ze nou werken, wat ze moeten doen en hoe ze dat moeten doen. Nicole van de Ven geeft aan dat de studenten niet altijd even gemotiveerd om hierover te leren, ze willen vooral geld verdienen. Daarnaast is hun spanningsboog kort en zijn ze visueel ingesteld. Ze kijken vooral veel uren op hun mobiele telefoon.

  Een goede voorbereiding is cruciaal

  Bij HBtraining creëren we effectieve onboarding programma’s die perfect passen bij jouw gestelde leerdoelen. We bouwen het programma in ons Learning Management Systeem. Behalve de vele interactieve functionaliteiten kent dit platform nog meer voordelen: we kunnen de activiteiten en resultaten van de medewerker monitoren.

  Voor ieder profiel een andere methode

  Voordat de promotors daadwerkelijk de winkels in gaan, is een goede voorbereiding van groot belang. De host bereidt zich voor door de e-learning te maken, die hiermee de sleutel tot succes vormt. Er bestaan verschillende profielen promotors: mensen die slechts één dag werken, mensen die af en toe eens een dagje werken en mensen die vast op contract werken. We maken voor ieder profiel een verschillende uitvoering van het onboarding programma aan, zodat alleen de relevante activiteiten en blokken toegankelijk zijn voor een deelnemer.

  Toegankelijkheid en vormgeving is belangrijk

  Het is belangrijk dat er makkelijke toegang is tot de learning journey zodat de studenten met hun mobieltje bij de onboarding kunnen. Daarom is er voor gekozen om een onboarding programma op te zetten met op maat gemaakte merkspecifieke modules gepast bij het profiel van de doelgroep. Veel afwisseling in leervormen en veel interactiemogelijkheden is key. “We maken gebruik van video, vloggen, quiz-elementen en (inlever)opdrachten. Verder is de vormgeving aantrekkelijk, gebruiken we grappige gif-jes en een tone of voice die de doelgroep aanspreekt,” aldus Nicole. Zo is er geen ellenlang handboek om door te ploegen, maar worden komische illustraties gebruikt die ingaan op de huisregels.

  Een top down aanpak

  Door de top down aanpak hoeven deelnemers alleen te leren wat zij nog niet weten. Met welkomstvideo’s van de coaches krijgen de deelnemers een indruk van hun collega’s. Daarnaast gaan de deelnemers vloggen over hun eerste werkdag, de eerste week en de eerste maand. Deze vlogs zijn onderdeel van een video-inleveropdracht. Op deze manier hebben de jongeren ook contact met hun coaches. Generatie Z wil zich blijven ontwikkelen, weet Nicole. “In persoonlijke vlogs vertellen collega’s waarom werken bij het bedrijf zo leuk is. Zo maken we van de medewerkers ambassadeurs en kunnen sales promotors zien welke carrière-mogelijkheden er zijn. We hebben mooie voorbeelden van collega’s die van sales promotor zijn doorgegroeid naar bijvoorbeeld Business Unit Manager of General Manager.”

  Meer weten?

  Wil je meer weten over een effectief onboarding programma of heb je hulp nodig bij het opzetten hiervan? Plan dan direct een strategiegesprek onboarding met ons in. We helpen je graag op weg!

  Recente berichten

  whitepaper onboarding cover

  In 5 stappen naar een effectief onboarding programma

  Gratis whitepaper voor HR-professionals

  • Waar begint het onboarding programma?
  • De resultaten van een onboarding programma
  • De 5 bouwstenen voor de ontwikkeling van het onboarding programma
  • Tips en adviezen voor een productieve en betrokken medewerker

  10 pagina’s met praktische inzichten…

  Graag, stuur mij de whitepaper!