Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Onboarding informatief, leuk én boeiend? Zo kom je tot een plan!

  Een effectief onboarding programma is meer dan alleen een handboek met verplichte informatieve kost. Je wilt niet alleen voldoen aan de informatiebehoefte, het traject moet ook boeiend en leuk zijn om aan te werken. Maar hoe kom je tot de ideale invulling of blauwdruk van je onboarding programma? Oftewel: hoe kom je tot een plan? Welke inhoud bied je aan? En aan wie? En hoe ga je de informatie zo aanbieden dat medewerkers er graag mee aan de slag gaan? Daar vertellen we je hieronder graag meer over.

  Online en in fases informatie aanbieden

  Je onboarding programma bestaat uit een basisdeel met algemene informatie over de organisatie en een deel dat speciaal is toegespitst op de functie van de nieuwe medewerker. De informatie uit het basisdeel kun je voor het grootste deel online voor iedereen beschikbaar maken. Het is belangrijk om nieuwe medewerkers niet in hun eerste week met een stortvloed aan informatie te overladen. Bied de informatie in fases aan en informeer je nieuwe medewerkers precies op het moment dat ze aan die informatie toe zijn.

  Persoonlijk contact en spelelementen

  Neem in je onboarding plan ook persoonlijke contactmomenten en laagdrempelige feedbackmomenten op. Zo zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers zo nu en dan kunnen sparren met collega’s die dezelfde interesses en behoeftes hebben. Denk tijdens het opstellen van het plan ook eens na over spelelementen. Hoe leuker en boeiender je onboarding programma, hoe effectiever het is. Bij spelelementen kun je denken aan uitdagingen tussen collega’s of onderlinge competities of wedstrijden. Dat is ook goed voor de teambuilding en om andere collega’s beter te leren kennen.

  Bepaal het leerpad

  In je onboarding plan neem je ook de keuze voor het leerpad op. Heb je groepen van zeer verschillende medewerkers binnen je bedrijf, die je wel allemaal naar hetzelfde niveau moet brengen? Dan is een adaptief leerpad erg geschikt. Adaptief leren is gepersonaliseerd leren. De inhoud past zich met behulp van intelligente software aan op de kennis, leerdoelen en vaardigheden van de nieuwe medewerker. Zo groeit het lesmateriaal met de nieuwe medewerker mee. Iedereen leert uiteindelijk hetzelfde, maar wel allemaal op zijn of haar eigen tempo en niveau.

  De basis staat

  Als de blauwdruk voor je onboarding programma klaar is, weet je precies welke inhoud je aan moet bieden en aan wie. En hoe en in welke volgorde je die informatie het beste overbrengt. De basis van je onboarding programma staat en je kunt gaan nadenken hoe je de inhoud verder gaat vormgeven.

  Wil je meer weten over het opzetten van een effectief onboarding programma of heb je hulp nodig hierbij? In de whitepaper 'In 5 stappen naar een effectief onboarding programma' delen we handige tips en tricks! Direct meer weten? Plan dan vrijblijvend een strategiegesprek onboarding met ons in. We helpen je graag op weg! 

  Recente berichten

  whitepaper onboarding cover

  Meer weten over het opzetten van een plan voor je onboarding programma? Download de whitepaper!

  Gratis whitepaper voor HR-professionals

  • Waar begint het onboarding programma?
  • De resultaten van een onboarding programma
  • De 5 bouwstenen voor de ontwikkeling van het onboarding programma
  • Tips en adviezen voor een productieve en betrokken medewerker

  10 pagina’s met praktische inzichten…

  Graag, stuur mij de whitepaper!