Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  9 uitdagingen én de oplossingen van onze awardwinnende onboarding!

  “Waarom hebben juist júllie die award voor Most Inspiring Learning Journey 2020 en 'Best technology-based onboarding programme' gewonnen?” Die vraag kreeg ik regelmatig na afloop van de uitreiking van de aNewSpring Awards afgelopen maart en de Learning Technologies Awards afgelopen november. Daarom geef ik je aan de hand van 9 concrete uitdagingen inzicht in de oplossingen die wij hebben bedacht tijdens het ontwikkelen van ons awardwinnende onboarding programma!

  Nog even kort terug naar de case waarmee wij dit jaar twee awards wonnen: een onboarding programma voor de sales promotors van Hamilton Bright Brand Activation (HBBA). Promotors die veelal jong zijn, afkomstig uit generatie Z, studerend en het werk als bijbaan doen. Een doelgroep die digital minded en visueel ingesteld is en een korte spanningsboog heeft.

  Benieuwd naar de opzet van het onboarding programma? Check hieronder het resultaat in een impressievideo van 2 minuten.

   

  Hier komen ze, de 9 uitdagingen en oplossingen…

  #1: Hoe laat je de doelgroep (generatie Z) leren voor hun bijbaan?

  Passend bij het profiel van de doelgroep hebben we de content mobiel gemakkelijk toegankelijk gemaakt. We hebben gebruikt gemaakt van veel afwisseling in leervormen: video, vloggen, quiz elementen en (inlever)opdrachten. Verder maakten we gebruik van een aantrekkelijke vormgeving, aansprekende en grappige gif-jes en een tone of voice die de doelgroep aanspreekt.

  hbba vloggen als een pro#2: Hoe bouw je een band op met je coach zonder fysiek contact

  Door middel van diverse welkomstvideo’s van het team op kantoor, krijgt de deelnemer toch een indruk van zijn collega’s bij HBBA en voelt hij zich welkom. Daarnaast gaat de deelnemer vloggen over de eerste werkdag, de eerste week en de eerste maand. De vlogs (#zwaarleven 😊) worden ingeleverd middels een video-inleveropdracht.

  #3: Promotors hebben vaak snel toegang nodig tot de onboarding

  Om op ieder moment toegang tot het onboarding programma te kunnen verlenen aan een promotor, hebben we unieke toegangscodes aan de klant uitgegeven. De klant kan deze codes zelf uitgeven aan nieuwe medewerkers en beheren.

  #4: Sales promotors trots laten zijn op hun nieuwe baan en inzicht geven in mogelijkheden 

  Een welkomstvideo door de general manager van HBBA zorgt ervoor dat de nieuwe medewerker zich serieus genomen voelt en zich welkom voelt. In het onderdeel ‘It's fun to work at HBBA’ laten we zien waarom het leuk is bij HBBA te werken: van een eigen festival tot video’s die ingaan op de werkzaamheden voor grote merken en de concrete invulling van jouw werkdag. Aangevuld met leuke, grappige illustraties en quizvragen.

  #5: Hoog verloop van medewerkers

  We maken gebruik van persoonlijke vlogs: collega’s die vertellen waarom werken bij HBBA zo leuk is. Zo creëren we van de medewerkers ambassadeurs. Door het geven van voorbeelden van ‘Career Journeys’ laten we de promotor zien wat de carrière-mogelijkheden binnen HBBA zijn en de vele mogelijkheden voor het volgen van trainingen om jezelf te ontwikkelen.

  hbba oh behave

  #6: Iedereen laten werken volgens handboek

  Geen ellenlang en saai handboek, maar we maken gebruik van grappige visuals die ingaan op de huisregels: Oh Behave!

  #7: Hoe maken we de onboarding op maat voor iedere sales promotor?

  Een deel van het onboarding programma dient als basis voor álle promotors. De promotors kunnen voor verschillende merken aan de slag gaan. Afhankelijk daarvan wordt een promotor ook gekoppeld aan een merkspecifieke module. Zo is de inhoud zo relevant mogelijk!

  #8: Hoe maken we de onboarding nóg specifieker voor verschillende profielen sales promotors?

  Er bestaan verschillende profielen promotors: mensen die slechts één dag werken, mensen die af en toe eens een dagje werken en mensen die vast op contract werken. We maken voor ieder profiel een verschillende uitvoering van het onboarding programma aan, zodat alleen de relevante activiteiten en blokken toegankelijk zijn voor een deelnemer.

  #9: Eén dag live training terugbrengen naar 2 uur online leren

  We hebben binnen de merkspecifieke module voor de Jumbo promotors gekozen voor een top down aanpak: content van moeilijk naar makkelijk en van het grote geheel naar details. Deelnemers starten met een nulmeting om het kennisniveau te toetsen en bij het behalen van een minimale score van 75% valt het eindcertificaat vrij. De 1-meting mag zo vaak als nodig gemaakt worden: alleen met een minimale toetsscore van 75% mag een promotor de winkel in. We maakten een handige, downloadbare spiekbrief als snellink met daarin de 7 stappen in het verkoopgesprek samengevat. Daarnaast hebben we persoonlijke coaching op de werkvloer ingezet.

  Kijk hieronder terug naar de presentatie van de aNewSpring Awards waarin Nicole je meeneemt in de 9 uitdagingen van deze case.

   

  Recente berichten