Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  E-learning ontwikkelen? Maak gebruik van deze 8 tips!

  E-learning is tegenwoordig onmisbaar in elk Learning & Development programma: het is flexibel, persoonlijk en inzichtelijk. Maar hoe ontwikkel je zelf een goed e-learning traject? En hoe zorg je ervoor dat de diverse deelnemers er het meeste uithalen? In dit blogartikel geef ik je 8 tips.

  1. Sluit aan op de doelen van de deelnemers

  Voordat je begint met het ontwikkelen van de content voor het e-learning traject is het belangrijk dat je goed weet wat de deelnemers na het doorlopen van elke les en het gehele traject moeten weten of kunnen. Zorg dat de doelen van je e-learning traject aansluiten op de persoonlijke doelen van de deelnemer. Zorg daarom dat je inzicht krijgt in de doelgroep en wat zij moeten leren. Verplaats je in hen en bedenk welke aanpak hen het beste ondersteunt in het leren van de nieuwe stof.

  2. Stippel een traject of ‘reis’ uit

  Wanneer je een goed beeld hebt van de doelgroep en hun leerdoelen, kun je het e-learning traject gaan inrichten. Dit doe je het slimst aan de hand van een leerplan waarin je verschillende leerstrategieën opneemt. Breek bijvoorbeeld complexe informatie op in kleinere, behapbare onderdelen, creëer groepsopdrachten en stimuleer dat deelnemers vooraf nadenken over de aangeboden stof door ze input te laten leveren. Maak hierbij ook gebruik van samenvattingen en mini-quizzen tussen de informatie door. Op deze manier blijft de lesstof veel beter hangen en wordt het op een ontspannen manier getoetst. Giet deze ‘reis’ vervolgens in een storyboard zodat je een goed overzicht krijgt van welke content je waar nodig hebt. Wil je inspiratie op doen? Bekijk dan eens onze e-learning demo. 

  3. Van toegankelijk naar complex

  Iedere deelnemer is verschillend. Ze hebben hun eigen levenservaring en kennisniveau waar je rekening mee moet en kunt houden bij het ontwikkelen van e-learning. Begin het e-learning traject daarom niet direct met het meest ingewikkelde onderwerp, zorg ervoor dat deelnemers termen kunnen opzoeken en pas de inhoud aan op het niveau van de deelnemer. Op deze manier kan iedereen aanhaken en blijft de lesstof relevant en interessant gedurende het e-learning traject.

  4. Gebruik rijke content

  Het kost je als ontwikkelaar natuurlijk de minste tijd en moeite als je content uit instructieboeken gebruikt om het e-learning traject te vullen. Maar dat vergroot wel de kans dat je niet inspeelt op de verschillende leerstijlen van de deelnemers, met het risico dat zij voortijdig afhaken. Dat is zonde, vooral omdat er tegenwoordig zo ontzettend veel mogelijkheden zijn om de inhoud van e-learning modules juist wel aantrekkelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het integreren van video, audio, afbeeldingen, infographics, 3D-animaties en virtual reality in je e-learning. Zorg er wel voor dat er geen overdaad ontstaat aan visueel materiaal, maar gebruik het waar het de leerdoelen ondersteunt.

  5. Kies de juiste technologie

  Kies voor het ontwikkelen van de e-learning een tool die past bij jouw organisatie. Heb je weinig grafische ontwerp-skills in huis, gebruik dan een tool die dit aspect faciliteert met gebruiksklare templates. Wil je zelf leren hoe je een e-learning kunt maken? Bekijk dan eens deze training. Wanneer je juist over een compleet e-learning ontwikkelteam met verschillende skills beschikt, is het een meerwaarde om een tool te kiezen waarin je veel mogelijkheden hebt om de e-learning modules naar eigen inzicht in te richten. Laat wel een expert op het gebied van audio en video meekijken. Goed beeld en geluid maken namelijk een wereld van verschil voor de boodschap die je wilt overbrengen. Houd tijdens het ontwikkelen goed rekening met het device waarop de deelnemer bij voorkeur leert en denk goed na over het momenten waarop je het e-learning traject gaat aanbieden. Houd hierbij rekening met de capaciteit van de server waarop de technologie draait en de benodigde breedte van de internetverbinding. Test hoeveel deelnemers tegelijk van de modules gebruik kunnen maken.

  6. Sluit aan op verschillende leerstijlen

  Mensen leren op verschillende manieren: de één pakt nieuwe informatie makkelijker op via expliciet formeel leren aan de hand van een training, een e-learning traject en een toets. Bij de ander beklijft de stof beter via informeel leren, zoals het bekijken van YouTube-filmpjes of het leren van een collega die iets uitlegt. Er zijn ook mensen die juist indirect leren  in een formele situatie: ze slaan iets niet op als leersituatie, maar het brengt hen wel verder. Voor alle leerstijlen geldt: mensen leren het beste als ze de nieuwe informatie vanuit een ander perspectief kunnen bekijken. Ga je e-learning ontwikkelen, probeer óf tegemoet te komen aan de diverse leerstijlen óf onderzoek welke leerstijl het beste bij jouw doelgroep past.

  7. Bied verschillende perspectieven

  Het werken in verschillende perspectieven helpt om deelnemers nieuwe kennis te laten vergaren. Mensen zijn weliswaar goed in het onderscheiden van hoofdzaken van bijzaken, maar dit werkt alleen als ze een ander perspectief kunnen aannemen. Het is dus zaak dat deelnemers de leerstof in verschillende contexten kunnen opnemen, zoals in het 70-20-10-model. Pas dit toe door visuele en tekstuele content af te wisselen, maar ook door deelnemers nieuwe informatie op te laten doen door het te lezen of juist laten zien in een praktische situatie en door te variëren in groeps- en individuele opdrachten.

  8. Combineer e-learning met live training

  Het inspelen op verschillende perspectieven kun je goed toepassen bij het ontwikkelen van e-learning . Eén van de beste manieren waarop je gebruik kunt maken van de kracht van verschillende perspectieven, is door e-learning te combineren met klassikale training of virtual classroom training. Blended learning biedt deelnemers de mogelijkheid het geleerde écht tot leven brengen. Het creëert ruimte voor reflectie op de e-learningstof, voor discussie over onderwerpen en thema’s en voor oefenen in de praktijk, bijvoorbeeld via een rollenspel. Door blended learning aan te bieden kunnen deelnemers oefenen in steeds een andere context én het slaat een brug tussen de verschillende leerstijlen.

  Wil je meer weten over blended learning? In de whitepaper ‘The perfect blend’ gaan we dieper in op de voordelen van de blended learning en behandelen we een aantal best practices en praktische handvatten voor een goede blended learning oplossing.

  Bekijk ook eens de training "Zelf e-learning ontwikkelen"

  In deze 2-daagse training leer je hoe je zelfstandig online modules kunt maken.
  Wij leren je hoe je toffe e-learnings kunt maken en welke elementen je in kunt zetten.
  Onze e-learning expert leert jou hoe je e-learning kunt ontwikkelen en er beter in wordt.

  Bekijk de training

  Recente berichten

  Whitepaper_the_perfect_blend

  Praktische handvatten rondom blended learning ontvangen? Lees de whitepaper!

  In deze whitepaper vertellen we hoe je meer rendement uit je Learning & Development programma kunt halen. In termen van kennis, skills én bedrijfsresultaten. We bekijken uitdagingen op het gebied van leren waar organisaties vandaag de dag voor staan. We laten je zien hoe je met een nieuwe kijk op leren en een effectieve leeroplossing bouwt aan een moderne leerorganisatie waarin de lerende centraal staat.

  Graag, stuur mij de whitepaper!