Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Zo maak je merkambassadeurs van je verkopers!

  Een verkoper met passie voor jouw merk, die écht gelooft in jouw product en er alles vanaf weet. Ofwel een merkambassadeur. En dat wil je natuurlijk als jouw product verkocht wordt in het retailkanaal. In dit artikel geven we een aantal tips hoe je van je verkopers merkambassadeurs maakt.

  Een merkambassadeur adviseert jouw product vanuit intrinsieke motivatie en betrokkenheid. Niet omdat het moet, maar omdat hij oprecht gelooft in je product. Een betere verkoper kun je je niet wensen! Zijn kennisniveau ligt meestal een stuk hoger dan de gemiddelde verkoper en door zijn enthousiasme en geloof, lukt het zo’n merkambassadeur om de klant al helemaal te doen voorstellen hoe hij of zij het product daadwerkelijk kan gebruiken. Geen standaard specificaties van het product opsommen, maar echt een stukje storytelling.

  Werven van merkambassadeurs

  Oké, zo’n verkoper wil natuurlijk iedereen maar hoe vind je zo’n merkambassadeur? Zo’n paar ogen en oren op de winkelvloer voor jouw merk. Praat op de winkelvloer met verkopers en zoek naar iemand die al helemaal fan is van jouw merk of product. Zeker van producten waar binnen de winkel nog niet zoveel kennis over is, is er behoefte aan informatie. Houd daarbij rekening met de volgende zaken:

  1. Onderscheid
  Verkopers willen vaak een vorm van status. Zorg daarom voor gimmicks met je merk erop. Hoe simpel het ook klinkt, die keycord met je merklogo erop, een merkambassadeur is hier echt blij mee. Zo zien zowel klanten als collega’s dat hij of zij expert is in je merk. Het zorgt ook voor een bepaalde betrokkenheid en een gevoel dat een verkoper al deels voor jouw merk werkt. Een aanbeveling vanuit jou als merk kan tevens een opstapje zijn naar een mooie volgende rol.

  2. Community
  Maak een community van alle ambassadeurs en producttrainers en zorg voor activatie. Even via Whatsapp een snelle vraag beantwoorden of een challenge via Instagram doen waarmee leuke prijzen te winnen zijn. Wees je ervan bewust dat een merkambassadeur dit vrijwillig doet dus zoek een goede balans in de hoeveelheid vragen die je aan hem stelt, activaties die je doet en content die je aanbiedt.

  3. Verwachtingen
  Maak afspraken met de merkambassadeur. Zorg dat je weet wat je aan elkaar hebt. Waar kan de ambassadeur terecht met vragen, wat wordt er van hem verwacht, hoe zit het met bereikbaarheid? Spreek af wanneer je de ambassadeur bezoekt. Zorg dat het field team tijdens bezoeken ook hun toegevoegde waarde laat zien. Het schap even netjes recht trekken of even spiegelen, dat wordt gewaardeerd en zo voelt een ambassadeur zich ook echt onderdeel van het team. Maak helder welke onderdelen van het ambassadeurschap vrijblijvend zijn en wat verplicht is.

  4. Beloning
  Zorg voor commitment en incentives. Een merkambassadeur kijkt vaak uit naar speciale evenementen voor ambassadeurs. Tijdens deze events krijgen ze inside informatie over het merk, de laatste ontwikkelingen en aankomende noviteiten. Een merkambassadeur voelt zich dan speciaal!

  5. Doorontwikkeling
  Evalueer je ambassadeursprogramma jaarlijks, pas aan waar nodig en kijk naar eventuele nieuwe vormen van training. Neem hierin ook de input van de merkambassadeurs mee. Wat zouden zij graag anders zien? Denk er ook eens aan een merkambassadeur samen met een producttrainer training te laten geven. Dit geeft de ambassadeur ruimte om zijn podium te pakken, geeft intern aanzien van collega’s én de kennis blijft goed hangen!

  6. Flexibiliteit
  Evalueer niet alleen je ambassadeursprogramma zelf, maar ook de samenwerking met de merkambassadeur. Ga bijvoorbeeld eens lunchen en bespreek hoe de samenwerking verloopt en wat hij van het ambassadeurschap vindt. Behandel de ambassadeur te allen tijde gelijkwaardig.

  Wil je meer weten over het maken van een ambassadeursprogramma? Check ook deze blog waarin we 8 elementen beschrijven die een succesvol ambassadeursprogramma bevat of vraag de onderstaande whitepaper aan!

  Recente berichten

  whitepaper producttraining

  Zó maak jij verkopers fan van jouw product

  In deze gratis whitepaper ontdek je:

  • hoe producttraining leidt tot een beter verkoopresultaat
  • hoe je kan zorgen dat een retailverkoper jouw product aanbeveelt bij zijn klanten
  • welke elementen een geslaagde producttraining bevat 
  • tips waar verkopers in een producttraining op aanslaan
  • hoe je van verkopers merkambassadeurs maakt 

  Graag, stuur mij de whitepaper!