De breinprincipes

De kracht van het brein

Onze leeroplossingen zetten we op en voeren we uit vanuit het perspectief van de werking van het brein. Daarbij onderscheiden we zes praktische breinprincipes, die nieuwe en sterke verbindingen in je hersenen vormen. Op basis hiervan optimaliseren we de kennis, vaardigheden en attitudes en bevorderen we het verwerken en onthouden van het geleerde. En daarmee bevorderen wij ook het resultaat van onze trainingen!

 

Beweeg over de breindelen om meer te weten te komen over de breinpreincipes

Emotie

Leren en emoties zijn sterk gerelateerd aan elkaar. Emoties vergemakkelijken het proces van onthouden. Maak het daarom spannend en uitdagend!

Creatie

Maar liefst 70% van wat je leert, leer je door zelf ook te doen. Rollenspel, praktische opdrachten, et cetera.

Zintuiglijk rijk

Alles om ons heen komt bij ons binnen via onze zintuigen, die allemaal samenwerken. We leren beter wanneer we verschillende zintuigen tegelijkertijd stimuleren. Voel, ruik, proef… Zet zoveel mogelijk zintuigen in beweging tijdens het leren.

Focus

Aandacht is een voorwaarde om te onthouden en te leren. Het brein beslist in enkele seconden of iets relevant en interessant is of niet. We zien wat we willen zien. Maak de leerstof daarom aandachtig, nuttig, voorstelbaar en realistisch, bijvoorbeeld door het oefenen van praktijksituaties.

Herhaling

Herhaal dezelfde boodschap op verschillende momenten en steeds een beetje anders verpakt.
Herhaling is één van de belangrijkste manieren om te leren en kennis en ervaring op te slaan. Bied daarom dezelfde boodschap aan op verschillende momenten, maar steeds wat anders verpakt.

Voortbouwen

De opslagcapaciteit van ons korte-termijn geheugen is beperkt. Wij leren het makkelijkst als we patronen kunnen herkennen. Activeer daarom de voorkennis van een deelnemer en maak gebruik van een partner en reflectie.