Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  De definitie en vormen van blended learning

  Voor trainers en opleiders staat kwaliteitsverbetering centraal. Met hoogwaardige trainingen kun je namelijk je aanbod verbeteren en beter inspelen op de vraag van de klant. Wist je dat blended learning hier een onderdeel in speelt? Door je training blended te maken verhoog je de kwaliteit. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over het blended maken van je training of opleiding. 

  Wat is blended learning?

  Blended learning is een combinatie van klassikaal leren, elektronisch leren op afstand en leren op de werkplek. Door verschillende manieren van leren samen te brengen, worden de voordelen van elk element versterkt. Deelnemers krijgen bij blended learning bijvoorbeeld toegang tot digitaal lesmateriaal in een online omgeving. Dit wordt dan aangevuld met klassikale cursussen waarin ruimte is voor toetsing, feedback, oefening en discussie. Deze mix van theorie en praktijk maakt het mogelijk om geleerde kennis meteen toe te passen in het werk. De combinatie van een e-learningmodule en een klassikale bijeenkomst maakt een leertraject echter nog niet ‘blended’. Elke situatie, lerende en leerdoel vraagt om een andere mix van leervormen en lesmateriaal.

  Starten met een blended traject 

  Wil jij een blended learning traject opzetten voor jouw organisatie? Dan is het belangrijk om eerst een stapje terug te doen en te kijken naar je basis. Bepaal je leerdoelen in een bredere Learning & Development strategie. Vervolgens kun je aan de slag met het ontwerpen van jouw unieke blended learning ontwerp. Elk leerdoel vraagt om een eigen, optimale ‘blend’ van leervormen en -materialen. Met een goed doordacht plan behaal je uiteindelijk het hoogste leerrendement. Heb je jouw plan en doelen gevormd? Dan ben je klaar voor de volgende stap.

  Bepaal de vorm

  De blended learning methode maakt het mogelijk om unieke leertrajecten op te zetten waar de lerende optimaal profijt van heeft. Met een blended learning oplossing kun je voor elke deelnemer of groep het optimale opleidingsprogramma samenstellen. Dit is het ideale leerpad, met relevante inhoud en een goede mix van leervormen die afgestemd is op specifieke leerdoelen. Het leerproces gaat sneller en wordt beter onthouden. Bij een blended learning oplossing bekijk je zelf welke mix van leeracties de leerdoelen van jouw organisatie het beste ondersteunt. Hierbij wissel je af met de inhoud, het proces en de techniek. Leg je de nadruk op klassikale training, aangevuld met online studiemateriaal? Of draai je het om en begin je met online video’s, waar je vervolgens in een cursus dieper op in gaat? Blended learning trajecten zijn op verschillende manieren vorm te geven:

  Focus op face-to-face: Bij het focussen op face-to-face trainingen wordt het grootste deel van de leerstof overdragen door trainers in een klassikale setting. Ter aanvulling op de live training krijgen deelnemers toegang tot online cursusmateriaal om deze thuis nog eens door te nemen.

  Online lab: Vanuit een fysiek klaslokaal of computer lab gaan deelnemers aan de slag met online lesmateriaal. Ze hebben online contact en interactie met een trainer via vooraf opgenomen video’s, geluidsfragmenten, discussiefora en e-mail.

  Rotatie: Bij deze methode roteren de deelnemers tussen periodes van klassikale training op locatie en online zelfstudie, al dan niet op afstand.

  Flex: Het flex leren vindt voornamelijk plaats in een online omgeving. Live training is mogelijk, maar alleen op basis van de behoeftes van kleine groepjes of individuen.

  Eigen mix: Een individuele aanpak waarbij de deelnemer zelf zijn programma samenstelt uit een aanbod van online lessen. De training vindt voornamelijk plaats in een online omgeving maar ook klassikale training behoort tot de mogelijkheden.

  Focus op online: Het grootste deel van de leerstof wordt overgedragen via leren op afstand in een online omgeving. Deelnemers komen alleen naar de trainingslocatie voor optionele of verplichte klassikale training.

  Door al deze losse elementen te combineren tot een compleet systeem, realiseer je een opleidingsprogramma dat daadwerkelijk impact heeft. De sterke combinatie van leervormen zorgt voor een optimaal leerrendement. Hoe ga jij je blended learning traject inrichten?

  Recente berichten

  Optimaliseren van leren

  Meer weten over hoe je een training blended maakt? Lees de whitepaper 'The perfect blend'

  In deze whitepaper vertellen we hoe je meer rendement uit je Learning & Development programma kunt halen. In termen van kennis, skills én bedrijfsresultaten. We bekijken uitdagingen op het gebied van leren waar organisaties vandaag de dag voor staan. We laten je zien hoe je met een nieuwe kijk op leren en een effectieve leeroplossing bouwt aan een moderne leerorganisatie waarin de lerende centraal staat.

  Graag, stuur mij de whitepaper!