Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  10 redenen waarom een effectief onboarding programma onmisbaar is

  Nadat jullie ideale kandidaat een handtekening onder het contract zet, is het belangrijk dat hij of zij zich snel thuis voelt. Iemand zal hem of haar gaan inwerken en laten kennismaken met de organisatie. Maar wie krijgt deze verantwoordelijkheid? Wie vertelt hem wat zijn taken zijn, en wie zorgt ervoor dat hij niet binnen een paar maanden weer weggaat? Een onboarding programma helpt je om dit structureel op te zetten. Een effectief onboarding programma levert zowel voor de nieuwe medewerker als voor de organisatie veel voordelen op. Welke? Dat lees je hieronder!  

  1. Je versterkt de bedrijfscultuur

  Als je iedereen met dezelfde informatie wegwijs maakt in jullie organisatie, is er minder ‘ruis’ en ruimte voor onduidelijkheden. Hierdoor versterk je de bedrijfscultuur.  

  2. Je nieuwe medewerker is minder onzeker

  Een effectief onboarding programma heeft bepaalde basisinformatie die voor iedere medewerker gelijk is. Daarnaast voeg je informatie toe die speciaal is toegespitst op de functie van de nieuwe medewerker. Denk aan de verwachtingen en verplichtingen die bij de functie horen. Je nieuwe medewerker weet zo meteen waar hij aan toe is en voelt zich een stuk minder onzeker.  

  3. Je nieuwe medewerker is productiever en meer betrokken

  Met een onboarding programma weet jullie nieuwe medewerker meteen wat zijn taken zijn en welke KPI’s bij de functie horen. Daardoor is de medewerker sneller productief en voelt hij zich meer betrokken bij de organisatie.  

  4. Je nieuwe medewerker toont meer commitment en participatie 

  Een kennismakingsronde door jullie bedrijf, een warm welkom door het team, een buddy die de nieuwe medewerker wegwijs maakt. Het is voor de nieuwe medewerker een ideale manier om snel een sociaal netwerk binnen jullie bedrijf op te bouwen. En dat vergroot de commitment en participatie.  

  5. Je voorkomt vroegtijdig vertrek

  Een warm welkom en duidelijkheid over de werkzaamheden helpen om commitment te creëren. Je wil de nieuwe medewerker een bevestiging geven dat hij de goede keus heeft gemaakt. Hiermee voorkom je vroegtijdig vertrek. Een nieuwe medewerker weet namelijk al heel snel of jullie organisatie wel bij hem past. De meeste medewerkers die vertrekken, doen dat al in het eerste jaar dat ze ergens werken, als ze het gevoel krijgen dat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt. Meer lezen over het boeien en binden van medewerkers met onboarding? Bekijk dan deze pagina.

  6. Je kunt laagdrempelig feedback geven 

  Wie gaat de nieuwe medewerker feedback geven? Een goed onboarding programma maakt dit concreet en stimuleert interactie. Want op een laagdrempelige manier feedback geven en ontvangen daar heeft iedereen profijt van. Niet alleen de nieuwe medewerker, maar ook de andere medewerkers binnen de organisatie.  

  7. Je nieuwe medewerker is goed voorbereid

  Door een effectief onboarding programma kan de nieuwe medewerker meteen aan de slag. De medewerker is goed voorbereid op zijn functie, voelt zich meteen op zijn gemak en kan zich op zijn eigen werkzaamheden focussen.  

  8. Je nieuwe medewerker voelt zich op zijn gemak  

  Een nieuwe baan kost veel energie. Zeker als je als nieuwe medewerker actief moet uitzoeken ‘hoe het hier werkt’. Als daar duidelijkheid over is, dan voelt hij zich meer op zijn gemak en blijft er meer energie over om aan de slag te gaan met de nieuwe werkzaamheden.  

  9. Je kunt de voortgang van een medewerker makkelijk volgen 

  Het onboarding programma maakt het voor jou als HR-professional gemakkelijk mogelijk om de resultaten en voortgang van de nieuwe medewerker te volgen en evalueren. Zo weet de leidingggevende van de nieuwe medewerker waar mogelijk extra aandacht nodig is en kan hij gericht hierop sturen.  

  10. Je bespaart veel tijd

  De investering in een goed onboarding programma is eenmalig, maar neemt je keer op keer een hoop werk uit handen. Geen ongestructureerd inwerkproces zonder duidelijke planning meer, maar een effectieve inwerkperiode die voor iedere medewerker gelijk is. Dat levert iedereen veel tijdwinst op!  

  Meer weten over een effectief onboarding programma?

  Meike cirkel (1)
  Of heb je hulp nodig bij het opzetten hiervan? Neem dan gerust contact op met onze specialist Meike Berkvens via meike.berkvens@hb-training.com of 06 15 21 22 22 


  Plan een gesprek in

  Wist je dat je een strategiegesprek met ons kunt inplannen? We helpen je graag op weg en beantwoorden al je vragen over onboarding. Ook geven we je concrete tips en adviezen zodat jij aan de slag kunt.

  Plan een vrijblijvend gesprek in

  Recente berichten

  whitepaper onboarding cover

  In 5 stappen naar een effectief onboarding programma

  Gratis whitepaper voor HR-professionals

  • Waar begint het onboarding programma?
  • De resultaten van een onboarding programma
  • De 5 bouwstenen voor de ontwikkeling van het onboarding programma
  • Tips en adviezen voor een productieve en betrokken medewerker

  10 pagina’s met praktische inzichten…

  Graag, stuur mij de whitepaper!