Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Goed uit de startblokken met je onboarding programma? Zo breng je de informatiebehoefte in kaart!

  Het is zo ver. Als organisatie ligt jullie besluit vast. Jullie gaan met een onboarding programma aan de slag. Dat kost tijd, gemiddeld zo’n 2 tot 3 maanden. Gedurende die periode doorlopen jullie verschillende fases. Je start met het in kaart brengen van de informatiebehoefte. Wat willen nieuwe medewerkers weten? En wat moeten ze weten om hun functie goed te kunnen beoefenen? Hieronder leggen we je graag uit hoe je de informatiebehoefte van medewerkers het beste in kaart brengt.

  Onboarding doe je in fases

  Een nieuwe medewerker die in zijn eerste werkweek zit, moet je niet meteen overladen met informatie die hij pas later in het jaar nodig heeft. Als medewerkers te veel informatie tegelijkertijd moeten verwerken, raken ze onnodig in de stress. Onboarding is een proces om in fases te doorlopen. Maak binnen het onboarding programma een indeling voor de korte en de lange termijn. Welke informatie hebben nieuwe medewerkers in hun eerste week, maand of jaar nodig?

  Deel alleen relevante informatie

  Geen enkele nieuwe medewerker is gelijk. Daarom hebben ook niet alle nieuwe medewerkers dezelfde informatie nodig. Wat je deelt, hangt ook af van hun functie. Want hoe relevanter de informatie is die je aanbiedt, hoe meer de nieuwe medewerker het in zich opneemt, toepast en naleest. Zorg daarom voor een basisdeel van informatie binnen je onboarding programma dat voor iedereen relevant is. Begeleid nieuwe medewerkers daarnaast met informatie en taken die speciaal zijn toegespitst op hun functie. Denk daarbij aan de verwachtingen en verplichtingen die bij de functie horen.

  Betrek collega’s voor gedetailleerde input

  Om te weten wat de informatiebehoefte van nieuwe medewerkers is, vraag je collega’s uit alle lagen van de organisatie om met je mee te denken. Een onboarding programma samenstellen doe je namelijk niet alleen. Daar heb je input van je collega’s voor nodig. Organiseer enkele interne brainstormsessies om de informatiebehoefte in kaart te brengen. Vraag goed door en luister aandachtig naar wat je collega’s zeggen. Vraag ook eens een externe expert op het gebied van onboarding programma’s om een brainstormsessie te faciliteren. Zij kunnen nog beter in kaart brengen wat de informatiebehoefte van jullie nieuwe medewerker is.

  Wil je meer weten over het opzetten van een effectief onboarding programma of heb je hulp nodig hierbij? In de whitepaper 'In 5 stappen naar een effectief onboarding programma' delen we handige tips en tricks! Direct meer weten? Plan dan vrijblijvend een strategiegesprek onboarding met ons in. We helpen je graag op weg.

  Recente berichten

  whitepaper onboarding cover

  Meer weten over het opzetten van een effectief onboarding programma? Download de whitepaper!

  Gratis whitepaper voor HR-professionals

  • Waar begint het onboarding programma?
  • De resultaten van een onboarding programma
  • De 5 bouwstenen voor de ontwikkeling van het onboarding programma
  • Tips en adviezen voor een productieve en betrokken medewerker

  10 pagina’s met praktische inzichten…

  Graag, stuur mij de whitepaper!