Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Versterk je Learning & Development programma met adaptief leren 

  adaptief leren.jpgOnder invloed van tal van technologische evoluties ontwikkelen organisaties zich razendsnel. In die achtbaan moeten ook jouw medewerkers mee. Hoe zorg jij er als HR-manager of Learning & development (L&D) verantwoordelijke voor dat zij hierin ondersteund worden? Organisaties zoeken naar manieren om leertrajecten persoonlijker en dus efficiënter te maken. Adaptief leren zou hier weleens een belangrijke rol kunnen gaan spelen. In dit blog leg ik uit hoe je deze vorm van leren inzet om jouw L&D-strategie toekomstbestendig te maken.

  Blended learning

  Al je medewerkers in één klaslokaal zetten en dezelfde leerstof aanbieden: we weten inmiddels dat deze ‘one size fits all’ aanpak niet altijd even effectief is. De klassieke trainingsmethode is dan ook volop in ontwikkeling. En dat is essentieel, want ieder mens leert en ontwikkelt op zijn eigen, unieke manier. Het is dan ook niet gek dat veel bedrijven inmiddels kiezen voor blended learning. Hierbij wordt face-to-face training gecombineerd met e-learning. Een breed scala aan digitale tools maakt het voor medewerkers mogelijk om op hun eigen tempo te leren, waar en wanneer ze dat zelf willen.

  Mix van technologieën

  Blended learning combineert klassikaal onderwijs met verschillende tools, zoals messaging of chats, discussiefora, weblogs, wiki’s, podcasts, virtuele werelden en feeds. Deze ‘gemixte’ manier van leren heeft veel voordelen. Het leerproces verloopt sneller, omdat de focus verschuift van de leraar naar de ‘lerende’. Samenwerkend leren, gerichte begeleiding en meer interactie met deskundigen en collega’s: alles wordt mogelijk. Daarnaast vergroten diverse e-learning tools de toegankelijkheid van de leercontent, omdat die niet meer afhankelijk is van tijd en ruimte. Dit maakt de organisatie flexibeler en het leerproces efficiënter. Ten slotte bespaart de organisatie kosten door tijd-, verplaatsing- en overheadkosten te minimaliseren.

  Gepersonaliseerd lesmateriaal

  Het combineren van verschillende vormen van leren kan dus een enorm verschil maken in je L&D-beleid. Maar het kan nog beter. Het komt namelijk nog vaak voor dat alle deelnemers dezelfde lesinhoud aangeboden krijgen met slechts beperkte mogelijkheden tot individuele leertrajecten. Zonde, vooral als je alle tools tot je beschikking hebt om de lessen te personaliseren! De volgende, interessante stap in de verdere ontwikkeling van e-learning gaat daarom over adaptief leren. Dit is een vorm van gepersonaliseerd leren waarbij het lesmateriaal wordt aangepast op de leerdoelen, kennis en vaardigheden van de werknemer, op basis van real-time data. Dit gaat verder dan alleen personaliseren. Het leerprogramma groeit mee met de lerende en kijkt naar de benodigde leercontent per leermoment.

  Adaptief leren in de praktijk

  Concreet krijgen medewerkers tijdens hun e-learningsessies vragen aangeboden die hun inzicht en begrip van de gegeven leercontent in real-time evalueren. Afhankelijk van hun score op de leermodules biedt de adaptive learning software eenvoudigere of juist complexere inhoud aan. Zo doorlopen medewerkers het leerproces op hun eigen tempo. Maar niet alleen het niveau, ook de leerstijl wordt aangepast op de voorkeuren van de deelnemer. Zo kan het zijn dat de ene persoon liever een video kijkt, terwijl de andere meer baat heeft bij het lezen van een tekst. Met behulp van intelligente software en real-time data worden de leermodules continu aangepast op het leerniveau en de leervoorkeuren van de deelnemer, op dat specifieke moment. Een adaptief leerpad is bijzonder geschikt wanneer je groepen hebt van zeer verschillende medewerkers die allemaal naar hetzelfde niveau moeten worden gebracht. Geen ‘one size fits all’ maar een ‘right size fits one’!

  Analytics

  De adaptive learning software past de content op basis van ‘learning analytics’ automatisch aan op het niveau van de lerende. Het systeem kijkt daarvoor naar de beschikbare informatie over de voorkennis van de medewerker. Die haalt het bijvoorbeeld uit data over eerder gebruik van het systeem of andere gegevens uit het gebruikte datamodel. Op basis van deze informatie past het systeem de inhoud, het niveau of de volgorde van de leermodules aan. Op deze manier gebruiken adaptieve leersystemen data en technologie om leren en ontwikkelen zo persoonlijk en relevant mogelijk te maken. Zo wordt leren een zorgvuldig samengestelde reis in plaats van een standaard package deal.

  Werken aan rendement

  Hoe beter een leertraject aansluit bij de leervoorkeuren, de werkrealiteit en het kennisniveau van de werknemer, hoe effectiever het traject zal zijn. En hoe effectiever het traject, hoe groter de uiteindelijke bijdrage van die werknemer aan de overkoepelende bedrijfsdoelstellingen. Door het verzamelen van real-time feedback worden de resultaten van de training bovendien altijd meetbaar, zelfs zonder het afnemen van testen of examens.

  Persoonlijk en adaptief leren in een blended learning aanpak is een van dé trends in L&D in 2019. Wil je meer weten over dit onderwerp en wat het voor jouw L&D beleid kan betekenen? Download dan onze whitepaper over blended learning!

  Recente berichten

  infographic perfect blend mockup 2023-4-1

  Meer weten over hoe je een training blended maakt? Download het stappenplan 'The perfect blend'

  In deze infographic vertellen we hoe je meer rendement uit je Learning & Development programma kunt halen. Want hoe ontwikkel je nu de perfect blend en welke elementen heb je daarvoor nodig? Wij hebben het voor je samengevat in een handig stappenplan.

  Graag, stuur mij de whitepaper!