Inspiratie

Blogs, nieuws en interessante artikelen

  Zo geef je de inhoud van je onboarding programma vorm

  In het onboarding programma ga je informatie aanbieden waar nieuwe medewerkers behoefte aan hebben. Die inhoud - of content - moet je op een bepaalde manier vormgeven. Die vorm kan variëren en kun je op de voorkeur van de nieuwe medewerker afstemmen. Denk aan tekst, video’s, podcasts, animaties of infographics. Maar wie gaat die content ontwikkelen en hoe zorg je dat het bij jullie organisatie past? Op die vragen geven we hieronder antwoord.

  Verzamel de al aanwezige content

  De vormgeving van de inhoud van je onboarding programma hangt af van de voorkeur van de nieuwe medewerker en je budget. Kijk bij het samenstellen van je onboarding programma altijd eerst welke content er al beschikbaar is: teksten, video’s, visuals. Informeer hiernaar tijdens de brainstormsessie die je organiseerde om de informatiebehoefte van medewerkers in kaart te brengen. Waarschijnlijk ontvang je meer bruikbare content dan je vooraf dacht.

  Implementeer de content in het LMS

  Een onboarding programma bouw je meestal in een LMS: een Learning Management Systeem. Dit is de digitale leeromgeving waar alle informatie die je wilt delen een plek krijgt. Daar kun je de hulp van externe partij goed bij gebruiken. Een ontwikkelpartij die ervaring heeft met het maken van onboarding programma’s en blended learning in een LMS. De ontwikkelpartij denkt mee over de verschillende contentvormen en implementeert de content in het LMS.

  Heb je voor ogen welke content je in welke vorm gaat aanbieden? Dan is ook meteen duidelijk wat er nog mist. Ook bij het ontwikkelen van die content kan de ontwikkelpartij je helpen.

  Zorg dat het bij jullie organisatie past

  Door het onboarding programma moeten nieuwe medewerkers zich sneller thuis voelen. Ze moeten een goed gevoel krijgen en weten bij wat voor organisatie ze aan de slag gaan. Daarom moet een onboarding programma van begin tot eind passen bij het imago van jullie organisatie. Denk aan de vormgeving, tone of voice, het kleurgebruik en de look & feel. De inhoud van het onboarding programma moet herkenbaar zijn en de samenhang met jullie organisatie overduidelijk.

  Wil je meer weten over een effectief onboarding programma of heb je hulp nodig bij het opzetten hiervan? Download onze whitepaper ‘In 5 stappen naar een effectief onboarding programma’ of plan direct een strategiegesprek onboarding met ons in. We helpen je graag op weg! 

  Recente berichten

  whitepaper onboarding cover

  Tips en tricks ontvangen voor het ontwikkelen van jouw onboarding content? Download de whitepaper!

  Gratis whitepaper voor HR-professionals

  • Waar begint het onboarding programma?
  • De resultaten van een onboarding programma
  • De 5 bouwstenen voor de ontwikkeling van het onboarding programma
  • Tips en adviezen voor een productieve en betrokken medewerker

  10 pagina’s met praktische inzichten…

  Graag, stuur mij de whitepaper!