Leren en ontwikkelen

Met het STAP-budget

  Je houdt van een uitdaging en wilt verder groeien in je carrière? Dan kun je bij het UWV terecht voor de STAP-budgetregeling. Met deze regeling wil de overheid helpen mensen (verder) te ontwikkelen door middel van een opleiding of training omdat ze hier sterker door staan op de arbeidsmarkt. Door gebruik te maken van het STAP-budget kan je je professioneel en persoonlijk ontwikkelen met bijvoorbeeld een opleiding, training of een studie.

  Wat is het STAP-budget?

  Het STAP-budget is een subsidie van maximaal €1000,- euro. Deze subsidie mag je gebruiken voor scholing en ontwikkeling. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Iedereen heeft recht op STAP-budget. Werkzoekenden én werkenden. Dus ook ondernemers en ZZP’ers. Is een opleiding duurder dan 1.000 euro? Dan betaal je de rest zelf. Je zou nog kunnen vragen of je werkgever (of een andere partij) een deel daarvan wilt bijdragen. De vergoeding van maximaal €1000,- euro kun je één keer per jaar gebruiken. 

  Hoe vraag ik het budget aan?

  Je kunt het STAP-budget aanvragen door je eerst aan te melden voor een van onze trainingen. Per training geven we duidelijk aan welke in aanmerking komt voor het STAP-budget. Deze training moet minimaal 4 weken en binnen 3 maanden na de aanvraagdatum starten. Wanneer je jezelf hebt aangemeld voor een training ontvang je van ons een aanmeldbewijs. Zodra het aanvraagtijdvak van start gaat kun je jouw aanvraag indienen bij het UWV. Hiervoor heb je jouw DigiD en aanmeldbewijs nodig.

  Hoeveel STAP-budget is er?

  In 2023 is er voor de subsidieregeling STAP-budget 170 miljoen euro beschikbaar. Iedere 2 maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. Wees er op tijd bij want het budget was in de afgelopen tijdvakken binnen enkele dagen of zelfs uren op.

  Dit zijn de tijdvakken:

  • 28 februari 2023 t/m 30 april 2023
  • 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023
  • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
  • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
  • 1 november 2023 t/m 31 december 2023

  Wat zijn de voorwaarden om een STAP-subsidie te krijgen?

  • Je bent ouder dan 18 jaar en ontvangt nog geen AOW (of je wel of niet werkt, een uitkering ontvangt of ondernemer bent, dat is voor je aanvraag niet relevant).
  • Jij of je partner hebben de Nederlandse of een andere nationaliteit van een land binnen de Europese Unie.
  • Je bent volksverzekerd (dit ben je als je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad).
  • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget gekregen en er is nog budget.
  • Je opleiding in aanmerking komt voor het STAP-budget (volgens het STAP-scholingsregister).

  Kan ik kosteloos annuleren als ik geen STAP-budget krijg?

  Heb jij bericht ontvangen dat jouw subsidieaanvraag is afgekeurd? Dan kan het zijn dat het budget voor de aanvraagtermijn op is, of dat jij mogelijk niet voldeed aan de basisvoorwaarden. Je zit uiteraard nergens aan vast. Wanneer je training is afgekeurd kun je dit tot 14 dagen voor aanvang van de training doorgeven. Zo kunnen wij het kosteloos voor je annuleren.

  Welke trainingen kan ik bij jullie volgen met het STAP-budget?


  Wij zijn één van de opleiders waar je het STAP-budget kunt inzetten. Momenteel hebben we de volgende trainingen beschikbaar die te volgen zijn met het STAP-budget:

  Wil je meer weten?